Котешко здраве, Поведение на котките

Поведенчески Признаци, Свързани със Здравето

Какво гласи поведението на вашата котка
Какво гласи поведението на вашата котка

Котките комуникират по много различни начини и тъй като домашната котка живее средно около 14 години, промените в поведението й трябва да бъдат очевидни за собствениците. Въпреки че всяка котка има различен нрав, по-долу в статията ще разгледаме някои от сигналите за поведение, които биха могли да сочат към евентуални здравни проблеми.

Спящата котка? Повишената летаргия може да бъде повече от мързел

Може би сте забелязали, че вашата котка  спи много повече от вас.
Но не е само това….  изглежда, че котките могат да спят навсякъде и по всяко време. Понякога обаче това поспиване може и да значи признак за здравословен проблем.

Летаргията при вашата котка, би се проявила със следните признаци: по-ленива е от обикновено, повишена сънливост, забавени реакции или отделя повече време за сън.

Коте, което спи
Коте, което спи

Ако котката ви проявява тези признаци за повече от един ден, това може да е индикация за по-сериозен проблем, отколкото умората от ежедневните пакости. Някои възможно причини за подобно поведение могат да включват анемия, нараняване или дори рак. Но, спокойно не се паникьосвайте веднага. Ракът обикновено е по-вероятен, ако котката ви има редица други необичайни симптоми. Така, че запазете самообладание ако вашата котка е малко по-сънна от обикновено и посетете ветеринарният лекар за ваше успокоение.

Давене поради глътната козина

Всеки собственик знае, котките са известни с това, че са изключително претенциозни към поддържането на тяхната козина.

Всеки собственик на котка знае, и че котките от време на време и в следствие на ежечасовите грижи за дневния си тоалет, имат космени топки в устата. Въпреки това, постоянното давене може да бъде предупредителен знак за повече от малко погълната козина.

Ако котката има проблеми с дишането, или кашля и киха многократно, причините варират от погълнат предмет, който дразни на гърлото до сърдечна недостатъчност, причинена от дихателни проблеми.

Котка, която има здравословни проблеми
Кога котката има здравословни проблеми?

Някои проблеми с дишането, за които трябва да внимавате, включват:

  • Коремът и гърдите, пулсират със всеки поет дъх
  •     Ноздрите пламват
  •     Дишане с изпъкнали от тялото, лакти
  •      Врата и главата са ниско и пред тялото

Котка ми е прекалено слаба?

Дори ако вашата котка е капризна към храната, крайните промени в и загубата на апетит могат да бъдат признаци на чревни, пикочни, респираторни или бъбречни проблеми. Въпреки това, загубата на апетит може да бъде и временен отзвук на „непознати преживявания“ като скорошна ваксинация, нервност от пътуване или попадане в непозната среда (смяна на дом, довеждане на нова котка).

Котка със слабо телосложение
Котка със слабо телосложение

Недохранването може бързо да доведе до това черния дроб да спре да функционира. Така че ако вашата котка не докосва дори вкусните котешки лакомства, я заведете на ветеринарен лекар, но не повече от два дни след като преустанови храненето си.

Дезориентация

Както при възрастните хора, така и котките могат да забавят и да забравят някои неща, тъй като остаряват и за това няма причина за вашето безпокойство.

Котка, която има проблем с ориентацията
Котка, която има проблем с ориентацията

Обаче, ако котката ви започне да има проблеми с прости задачи като катерене и/или хранене, използва нестандартни места, вместо котешката си тоалетна или изглежда дезориентирана, докато се разхожда, това може да означава неврологично заболяване или синдром на когнитивна дисфункция.

За да се справите с дезориентацията, опитайте се да ограничите достъпа до стълби или до определени, опасни части от дома си. Така ще предотвратите възможности котката да се загуби или да се нарани. Дръжте вратите затворени, за да не може котката ви да достигне до място, където може да се загуби или излезе след това.

Плъзгане на задните лапи

Дали вашата котка е коте или по-възрастна, слабостта на задните крака не е нормална. Не е задължително това да е признак за нещо фатално, но е препоръчително да я заведете при ветеринар. Причините за плъзгането на задните лапи могат да са няколко, като някои от тях се броят дори за сериозни.

Ако котката ви си плъзга задните лапи, това може да са симптоми, че котката ви страда от: дисплазия на тазобедрените стави, артрит, диабет или кръвни съсиреци. Също така са възможни и проблеми с гръбначния мозък, аномалии на костите и неврологични заболявания.

Знаете ли, че: Диабетът е едно от най-честите ендокринни нарушения при котките, въпреки че точнaта причина е все още неизвестна. Повечето котки с диабет приличат на хора с диабет тип 2, но основните причини за заболяването могат да се различават.

Всички котки имат дни в които „не им върви“. Точно както при техните собственици. Ето защо не трябва винаги да прибягваме до най-лошите мисли, ако забележим необичайно поведение при нашият косматко. Въпреки това, ако симптомите продължават, е най-добре да потърсите професионално мнение, за да се гарантира оптималното здраве на вашите домашни любимци.

Знаете ли, че: ако котката ви съска при всеки опит да я подържите, това може да е признак за здравословен проблем. В статията „Защо котките съскат“ ще научите повече по темата.

Имате предвид, че котките обикновено не показват, когато не се чувстват добре, така че може да бъде трудно веднага да се доловят признаци на съществуваща болест. Всъщност поведението на четириногите ни приятели често се променя много преди да започнете да виждате някакви физически симптоми – така че внимавайте и за колебанията в начина на поведение на вашата котка.

Източници

1 – When is your cat hiding illness or injury? – Texas A&M College of Veterinary Medicine
2 – Feline Behavior Issues – Cornell University College of Veterinary Medicine
3 – Effects of stressors on the behavior and physiology of domestic cats – National Center for Biotechnology Information

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар