Котешко здраве

Котешкото Кихане – Здравословен Проблем или Нещо Нормално

Котка, която киха
Здравословен проблем или нещо нормално е котешкото кихане

Не е необичайно котката ви да киха, дори е сладко. Но ако писанката ви започне постоянно да киха и заедно с това има воднисти очи и хрема, това може да бъде обезпокойкоително. Вълнението, сезонните алергии и инфекциите на горните дихателни пътища могат да стоят зад онези привидно очарователни кихащи котета. Продължете да четете, за да разберете причините за котешкото кихане.

Котешкото кихане сладко ли е или е причина за безпокойство?

Както хората понякога кихат, така и котките. Ако вашият пухкав приятел не киха през цялото време, вероятно няма от какво да се притеснявате. Малко прах или някое малко чуждо тяло е необходимо, за предизвикат дразнене на носа.

Въпреки това обаче, прекомерното кихане най-вероятно е знак за здравословни проблеми. Причините могат да бъдат от незначителна алергия до животозастрашаваща инфекция. Ето защо е важно да внимавате за здравето на вашата котка и да знаете симптомите на най-сериозните заболявания.

Защо котките кихат?

Кихането на котката ви може да бъде причинено от много неща. Най-общо казано, носния секрет означава, че има нещо мъничко в дихателната система на вашата котка. Може да е аромата от зърно черен пипер, което предизвика дразнене на носа й. Или може да е заболяване, което затруднява дишането й.

Като цяло, кихането на котка е доста често срещано. Това, което не е толкова често, е прекомерното кихане. Ако четириногият ви приятел киха повече, отколкото ви се струва, че трябва, е време да помислите какво би могло да я разболее.

Здравословни причини, виновни за кихането на вашата котка

Ако котката ви продължава да киха непрестанно, това вече е признак за здравословен проблем. Една от основните причини е инфекцията. В някои случаи ветеринарният лекар може да вземе тампон със секрет от устата, гърлото, очите или носа и да го изпрати в лаборатория, за да потвърди инфекция. Дразнители или алергии са други чести причини за кихане при котки. Следва списък на често срещаните причини за продължителното кихане на котките.

Рижава котка, която си покрива главата с лапичка
Здравословни проблеми, причини за котешкото кихане

Алергии

Алергиите са много по-често срещани от инфекциозните заболявания при котките. Ако котката ви се навърта около нещо, към което е алергична, очаквайте не след дълго да започне да киха.

Хората, които имат алергии, знаят колко е неприятен сезонът на алергиите. Домашния прах, цветен прашец и някои гъбични спори са добре познатите отговорници за кихането на котките (и хора). Вижте, не сме толкова различни.

Необичайни дразнители

Някои неща, които нас, хората не ни притесняват, могат да раздразнят носа на вашето коте. Например, димът от свещ или освежителите за въздух могат да предизвикат поражение върху чувствителния нос на вашата писанка. Ако забележите, че това се случва в дома ви, най-добре е да държите тези дразнители далеч от косматкото.

Много собственици сигурно са разбрали, че след като почистват дома си, техните домашни любимци започват да кихат повече. Това не е случайно. Някои съставки в домакинските почистващи препарати дразнят котешките носове. Ето защо на опаковките на много продукти ще пише „Пазете от домашни любимци“.

Настинка

Кихането на вашият косматко също може да се обясни с диагнозата – настинка. В крайна сметка, не само хората настиват през зимата. Най-честите и лесни за установяване, симптоми включват:

 •     Загуба на апетит
 •      Бързо преглъщане на храна
 •      Треска
 •      Изобилен секрет от носа
 •      Кашлицата
 •      Летаргия
 •      Воднист или гноен секрет от очите

Трябва да обърнете специално внимание на малките котенца, които имат настинка. Тъй като са малки, имунната им система не е толкова силна като тази на възрастна котка. На всичкото отгоре, тъй като не ядат толкова, колкото преди, те биха могли да отслабнат твърде много, което може да бъде опасно за тях.

Знаете ли, че: котките без козина са изключително чувствително към температурните влияния и са лесно податливи на настинки.

Стоматологични проблеми

Знаете ли, че проблемът със зъбите може да доведе до кихане на котката ви? Звучи невъзможно, но наистина се случва. Когато един зъб изгние и падне, той оставя място на бактериите да навлязат в носния синус. Тогава се развива инфекция, която кара вашият косматко да киха.

Да, точно като хората, нашите котешки приятели могат да страдат от болезнени зъбни увреждания. Затова ще е полезно да се запознаете и с нуждите от денталната грижа за вашата котка.

Инфекция на горните дихателни пътища

Най-лошият сценарий би бил вашето коте да има инфекция на горните дихателни пътища. Обикновено се причинява от бактерии, вирус или гъбички. Някои са смъртоносни, а други лечими. Всичко е въпрос на бърза реакция, както и осведоменост, относно поведенческите признаци, свързани със здравето на вашата котка.

Ако подозирате бактериална, гъбична или вирусна инфекция, е време да започнете да се борите с нея. За да започнете лечението, трябва да знаете каква е инфекцията. За съжаление има десетки възможни:

 •   Котешки калицивирус този вирус е силно заразен между котките. Язвите в устата са най-често срещаният проблем, но той може да засегне дихателните пътища и дори да причини пневмония.
 •      Вирусът на котешкия херпес – котките хващат херпес от среща на други котки, които са заразени. Стресът може да предизвика пламване, както и предаване на други котки. Лечението е насочено към контролиране на симптомите. Котешкият херпес вирус НЕ е заразен за хората.
 •      Котешки инфекциозен перитонит – може да не предизвика симптоми, леки симптоми или по-тежки симптоми във времето
 •      Вирусът на котешкия имунодефицит (FIV) – той се развива бавно, но силно повлиява на имунната система на котката, оставяйки котката уязвима към други инфекции
 •      Котешка левкемия сериозна и често фатална инфекция

Трябва да знаете, че всички горепосочени болести са обичайни и често срещани при котките. Добрата новина е, че много от тези заболявания са предотвратими. Много от тези инфекции могат да бъдат предотвратени с ранни и/или пълни ваксинации.

5 сериозни симптоми на кихаща болна котка

Ако вашият домашен любимец проявява някой от изброените по-долу симптоми, заедно с кихането, това означава, че вашата котка е сериозно болна:

 •      Кихане и / или кашлица, придружено с кръв
 •      Хронично, неудържимо кихане
 •      Изключителна загуба на тегло
 •      Тежко летаргично поведение
 •      Трудно дишане
 •      Дехидрация

Всичко изброено до тук е изключително притеснително и възможно най-скоро трябва да посетите ветеринатен лекар.

Котешки нос
Понякога котешкото кихане е просто очарователно

В заключение, трябва да отбележим, че кихането на котките не е непременно знак за заболяване, а чисто и просто нещо, което гъделичка или дразни техният нос. Например, няколко косъмчета около или в носа. Или може би аромата на силна миризма. Както се казва, любопитството кара котката да киха.

Понякога котешкото кихане е просто очарователно. Ако никога не сте виждали кихането на котката си, обърнете по-голямо внимание. Няма да искате да го пропуснете. Нищо не ни усмихва така, както гледане на котешки кихащи компилации.

*Източници

1 – Feline Upper Respiratory Infections – Texas A&M University – Veterinary Medicine
2 – Feline herpesvirus – Respiratory viruses of domestic animals, a journal on Animal Infection
3 – A Squinting Cat May Signal Conjunctivitis – University of Illinois

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest