Котешко здраве

Дентална Грижа за Котките

Някога подозиралили сте, че стоматологичните проблеми съществуват и са много чести при котки? Точно като хората, нашите котешки приятели могат да страдат от болезнени зъбни увреждания.

Грижа за котешката устна кухина

Гледайте за предупредителни знаци

Пухчовците не могат да ви кажат, ако ги болят зъбите. Всъщност те може да се опитат да скрия дори факта, че нещо не е наред. Ето защо е толкова важно да следите внимателно предупредителните знаци. Плюнченето е често срещано явление, което пък може да бъде свързано с често захапване на езика.

В „Тайните на котешкият език“ можете да научите повече по темата.

Други признаци за дентални проблеми, включват лош дъх, видимо подуване, натрупване на зъбен камък, кървене на венците. Вашият домашен любимец може да започне да се храни по-дълго време, да дъвче от едната страна на устата си или да изхвърля храна. Съществуват и поведенчески проблеми, като нехарактерно раздразнение или необичайни звуци, издавани от пухчовците.

Проверявайте зъбите на пухчовците

Препоръчваме ви да проверявате зъбите на котето поне веднъж годишно. Между посещенията, ако забележите някой от изброените по-горе симптоми, незабавно се обадете на вашия ветеринарен лекар. Възможностите за лечение могат да варират от прости почиствания до екстракции или други процедури.

Четка

Четката е наистина най-добрият начин да запазите устата на котката си здрава. Най-добре е да започнете, когато котката е още малка. Въпреки това все още можете да научите по-големите котки да приемат четката. Първо, внимателно разтривайте зъбите и венците на котето с пръста си. За да приеме тази манипулация по-лесно, увийте пръста си в марля и го потопете във вода от риба тон. Предложете много лакомства и награди, така че вашият космат приятел да знае, че е глезена, а не наказана. Когато котката ви е приела това, започнете да използвате паста за зъби за домашни любимци и четка за зъби за котки.

Други продукти

При някои котки четката няма да бъде добър вариант. Не е лесно да убедиш котката да направи нещо, което би я накарало да се чувства застрашена! Ако подозирате, че котката ще ви ще се „разяри“, ако се опитате да поставите четка за зъби в устата й, попитайте ветеринаря си за други възможности. Редовната дентална грижа, устните изплаквания, както и зъбните пръчки могат да помогнат в борбата с плаката и зъбния камък.

Не забравяйте, съществуват изключително много полезни котешки лакомства, които могат да спомогнат за денталната грижа на вашата котка.

Вода

Уверете се, че вашият космат приятел винаги има прясна вода. Това е важно, поради ред други причини, но също така е и от решаващо значение за грижата за котешката устна кухина. Много котки предпочитат да пият течаща вода, така че може да помислите да подсигурите котешки фонтан за вашият косматко.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар