Любопитни котешки факти

Тайните на котешкият език

Малко бяло коте, което облизва лапичката си.
Мистериите около котешкият език

Котетата са загадъчни същества, които имат особени способности. Езикът им, всъщност не крие по-малко мистерии. Неговата странна, груба, подобна на шкурка текстура е достатъчна, за да учуди някого. Но замислялили сте се защо езикът на котката е оформен по начина, по който е? Или за какво го използват? Продължете да четете, за да научите повече.

Какво представлява котешкият език отблизо

На пръв поглед котешкият език изглежда доста нормално – дори наподобява нашият. Но ако погледнете по-отблизо, ще забележите, че това не е точно така.

Всъщност езиците на котките са покрити с малки шипове, под ъгъл в една и съща посока. Те се наричат езикови папили, които приличат на котешките нокти и също като тях са съставени от кератин. Една от тяхните задачи е да разплитат възли и да премахват мъртвата козина. Това е гениален помощник от ежедневния тоялет на котката, с който ще се запознаем по-късно.

Коткотешка муцунка и език отблизо
Котешкият език отблизо

Когато котките ни облизват, ние, хората усещаме онази структура, подобна на нокти, драскаща кожата ни. Нашите котешки приятели са свикнали с това. Ние? Не толкова…

Каква е функцията на котешкият език

Езикът на котките служи за много неща. Като за начало им помага да пият водя. Устата на котките са широки, което ги прави идеални за „дълбаене“ в месо и отделянето му от костта.

И все пак, не е толкова чудесно за пиене на вода. Котките, за разлика от нас, нямат устни, така че те не могат да пият вода по същия начин като нас. Вместо това езиците им извиват течността, образуваща колона от вода. Котешките папили помагат за създаването на достатъчно повърхностно напрежение, за да поемат глътка освежаваща студена вода.

Езикът, като начин за почистване

Ежедневният тоалет очевидно е едно от нещата, които прави котешкият език. Писаните прекарват часове в грижа за козината си, толкова много, че не е случайно може да се натъкнете и на някоя суетна котка.

Когато котките се почистват сами, те разпространяват естествените масла по цялата си козина. Това поддържа козината им здрава. Тъй като папилите също разпространяват слюнка, котешкото почистване е и начин да се охлаждат. Освен това премахва излишната козина от гърба и паразитите, като бълхи и техните яйцата. На всичкото отгоре котките облизват козината си, за да скрият аромата си от плячка. В крайна сметка те са сложни хищници.

Защо котките се ближат взаимно една друга?

Две котки, едната от които ближе другата котка.
Функция „взаимно почистване“

Понякога ще видите две котки, които се ближат една друга. По този начин те си помагат взаимно в своите почистващи процедури. До някои места е трудно да се стигне, например до ушите и лицето. По този начин, с малко помощ, почистването става много по-достъпно.

Друга причина, поради която котките се грижат една за друга, е да подсилят връзката си. Котките са социални същества и е важно да имат приятел до себе си. Когато се облизват, те сякаш се прегръщат.

Ще видите и други видове котки, които се грижат една за друга. Лъвовете и рисовете, например имат сесии за групово близане. Доста любопитни котешки факти, нали?

3 готини факти за котешкия език

Ето няколко интересни факта за котешкия език, за които сигурно не сте подозирали:

  • Папилите са под ъгъл назад, така че мъртвата козина да слиза надолу, по гърлото на котката. Ето защо понякога ще видите пухчето ви да кашля козина;
  •  Котките се облизват, за да скрият следи от последното си убийство. Езикът елиминира аромата на кръв, предпазвайки котенца от хищници;
  •  Котките облизват раните си, защото слюнката и езикът им имат специални лечебни свойства.

Котката ми си захапва езика. Какво означава това?

Случвало ли ви се е да забележите, че котката ви си държи езика отвън от устата си? Това определено не е обичайно нещо за котките и доста често собствениците биват обърквани.

Котка, която си е захапала езика
Няма много обяснения защо четириногите ни приятели си захапват езика

Няма много обяснения защо четириногите ни приятели правят това. Най-честият отговор обаче е: защото се чувстват дискомфортно. Котка ще стисне езика си, ако изпитва известен дискомфорт в устата си. Например, те могат да имат проблеми със зъбите, което може да бъде следствие от липсата на дентална грижа. Или езикът им може да има рана, която не се лекува достатъчно бързо.

Ако се притеснявате, че езикът на котката ви е наранен, вашият ветеринар може да го погледне и постави диагноза.

Понякога това може да означава и проблеми със зъбите. Ето защо „Дентална Грижа за Котките“ може да се окаже доста важна тема.

Понякога няма причина за тревога. Котките обичат вниманието и човешките родители да им се смеят. Точно така, те просто може да изваждат езика си само защото искат да са смешни.

За собствениците на котки има няколко радости, като например да бъдете близани от вашето коте. Това означава, че сте й спечелили доверието, че сте приети в нейното „стадо“. На по-физическо ниво, докато котката ви облизва, усещането се оприличава на остъргване от мокра, груба шкурка по кожата вине е толкова приятна, колкото емоционалната изгода.

Езиците на котките са очарователна част от тяхната анатомия. Те имат няколко приложения. Ето защо, те не служат просто като средство за вкусване на храна, но също така помагат на котките в храненето, пиенето и в задължителния ежедневен тоалет. И ако собствениците на котки погледнат по-отблизо езиците на котките си, те веднага ще видят какво прави този мускулен орган толкова полезен.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest