Любопитни котешки факти

Защо Котките Съскат – Заплаха или Здравословен Проблем

Черно коте, което е изплашено, съска с настръхнала козина
Съскащата котка е уплашена, но готова да се включи в битка, ако е необходимо

Котката ви е най-сладката и любвеобвилна котка, която някога сте срещали. И така, докато в един прекрасен ден настъпва мигът, в който това прекрасно същество ви изсъска.

Съскането може да изглежда като комичен звук, който котката издава, но повярвайте ни, котката ви в този момент е лишена от всякакво чувство за хумор. Ако котката ви съска, това означава, че тя чувства застрашена.

Какво представлява съскането?

Съскането се създава, когато котката избухва въздух през извитият си език. Ако лицето ви е достатъчно близо до котката, когато тя съска, всъщност можете да усетите как въздухът бива издишан (но моля, никога не бъдете достатъчно близо, за да изпитате това). Тя също ще изтегли устните си назад и позицията на ушите ще бъде приравнена към главата. Допълнителната стойка на тялото, обикновено придружаваща съскането, включва извит гръб с настръхването на козината или т.нар. пилорекция.

Защо котките съскат?

В най-общи линии, съскането е предупреждение. Тъй като котките не желаят да участват във физически конфронтации, те разчитат на пози на тялото, маркиране и съскане, за да задържат на страна противниците. Съскащата котка отправя словесно предупреждение към противника си, а съскането е защитна вокализация, което означава, че котката реагира на нещо в непосредствена близост, което я кара да се чувства уплашена и в опасност.

Котка, която се чувства застрашена и се предпазва чрез съскане
Съскащата котка изпитва застрашена

Заплахата може да бъде породена от друга котка, която се приближава или от посещение при ветеринарния лекар или дори от човешкият родител. Съскането е предупреждение, което казва, че агресията ще последва, ако не се отдръпнете. Съскащата котка е уплашена, но готова да се включи в битка, ако е необходимо.

Ако вашата котка се сбие с друга котка и има рана в статията „Какво да Правим, ако Котката има Отворена Рана“ ще научите как да процедирате в домашни условия.

Много експерти по поведение смятат, че котката издава свистящия звук, за да имитира звука на свистяща змия, за да възпира противниците. Мимикрията е често срещано поведение в света на животните, когато става дума за оцеляване.

Майката котка може да съскане, ако други котки или дори човек се приближат твърде много до малките й, котка може да съска, когато в къщата влезе непознат гост, когато котката е поставена на масата във ветеринарната клиника или ако сте се опитали да лекувате има вероятност да сте били изсъскани.

Обърнете внимание на предупреждението

Съскащата котка ясно предупреждава, така че не я игнорирайте. Ако котката няма възможност за бягство, това, което ще последва ще бъде драскотина или ухапване. И така, как трябва да се справите със съскащата котка?

  • Дайте й време да се успокои;
  • Освен ако не се налага да взаимодействате с нея, осигурете й път за бягство;
  • Оставете я да свикне с вашия аромат, преди да я докоснете, ако е необходимо да я вземете;
  • Не я наказвайте за съскането;
  • Бъдете наясно с причините, които я карат да се чувства застрашена;
  • Използвайте подходящ и позитивен метод, за да помогнете на котката да почувства отново в свои води.

Многократно съскане

Две котки се съскат
Съскането може да е нещо обичайно при запознанството на две котки

Много е важно да се установите причината за страха на котката. Например, ако запознавате две котки една на друга, уверете се, че го правите внимателно, за да сведете до минимум стреса и териториалните заплахи.

В статията „Запознанство на две котки“ можете да научите и някои трикове.

Ако котката ви съска при всеки опит да я подържите, уверете се, че не я боли нещо. Ако няма каквато и да е медицинска причина за съскането , тогава е време да поработите върху изграждането на доверие с котката, като постепенно я предпоставите да се чувства по-удобно с вашето присъствие.

Не забравяйте, съскането може да е предпоставка за здравословен проблем. В „Поведенчески признаци, свързани със здравето“ ще намерите и други промени в поведението на котката ви, които биха могли да са знак за здравословен проблем.

Съскането – този звук, който всеки е чул в даден момент. Дори ако вашата котка е най-сладката малка котка на планетата, ако някога се е почувствала застрашена или е необходимо да изпрати предупреждение на някого (котка, куче или човек), вероятно го е направила със съскане.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest