Котешко здраве

Какво да Правим, ако Котката има Отворена Рана

Третиране на рана на главата на котка
Третиране на рана на главата на оранжева таби котка.

Всяка котка, независимо дали е отглеждана в апартамент или на двора, може да се „сдобие“ с рани, дължащи се на абсцеси или инциденти.

Тази статия ще ви покаже как да лекувате отворена рана на котка. Първото нещо, което трябва да направите, е да определите дали нараняването е достатъчно тежко, за да изисква медицинска помощ. Ако успеете да се справите в домашни условия, първо трябва да спрете кървенето, да почистите раната и ако е необходимо да я превържете. Вашата котка трябва да може сама да завърши процеса на оздравяване.

Какво ви е необходимо, за да се справите с отворената рана на котешкият си приятел:

  • Чисти парцали
  • Мек, течен сапун
  • Стерилни подложки от марля
  • Самозалепваща се еластична превръзка
  • Антибиотичен мехлем или вазелин

Спрете кръвотечението:

Стъпка 1:

Приложете натиск върху раната на котката, като натиснете с чиста кърпа, за да спрете кървенето на раната.

Стъпка 2:

Задръжте марлята за 3 до 4 минути, преди да я вдигнете, за да видите дали притока на кръв е намалял.

Стъпка 3:

Приложете отново чиста част на марлята към раната, ако кървенето не е намаляло значително или напълно е спряно. Когато се забави или спре, преминете към почистване на раната.

Почистване на раната:

Стъпка 1:

Оставете раната под течаща топла вода за 4 до 5 минути. Би било по-лесно да го направите, ако имате втори човек, който държи котката и помага да я държи неподвижна и спокойна.

Стъпка 2:

Направете пяна от сапун с топла вода и почистете раната с нея.

Стъпка 3:

Измийте сапуна с по-топла вода от чешмата или чрез изливане на вода върху раната, докато водата стане чиста.

Стъпка 4:

Подсушете раната и областта около нея с чиста кърпа.

Грижи, докато раната се лекува:

Стъпка 1:

Нанесете върху раната антибиотичен мехлем без рецепта, за да предпазите от възможна инфекция. Поставянето на мехлема най-малко два пъти на ден намалява шансовете за инфекция и също така запазва тъканта мека и по-податлива на заздравяване.

Стъпка 2:

Ако можете напълно да спрете кървенето и ако котката ви бъде затворена в къщата, най-добре е да оставете раната незавързана. Ако раната не е подложена на замърсяване или други заразители, тя ще се излекува по-бързо, ако бъде изложена на въздуха, отколкото превързана.

Стъпка 3:

Проверявайте раната на котката си ежедневно, за да се уверите, че тя заздравява и не се заразява. Ако раната се зачерви, подуе или има гной, заведете веднага котката си при ветеринарен лекар. Ветеринарът може да дренира раната и да предпише антибиотик за борба с инфекцията.

Съвети и предупреждения:

Винаги трябва да се консултирате с опитен ветеринарен лекар по отношение на здравето и лечението на вашата котка, когато тя има сериозно нараняване. Веднага заведете котката си на ветеринарен лекар, ако тя има голяма отворена рана над 2см дълъг и 2-3 см широк, особено ако е обилно кървенето.

Искате ли да научите повече за здравето на вашият косматко и възможни заболявания? В статията „Здравословни Проблеми, Обичайни за Котките“, ще научите повече по темата.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар