Котешко здраве

Котешки Диабет – част 2

В предишната статия „Котешки Диабет“ ви запознахме с едно от най-често срещаните хормонални нарушения, открити при нашите домашни любимци, котките.

В настоящата статия ще наблегнем на това кои са основните симптоми, показващи, че вашата котка боледува от диабет и как бихте могли да диагностицирате заболяването.

Поставяне на инсулин на котка
Поставяне на инсулин на котка

Симптоми при котешкия диабет

Диабетът не е незабележим. Ако наблюдавате котката си внимателно, възможно е да забележите промени в поведението й, модел на хранене, външен вид.

Някои от най-честите признаци на диабет при котките включват:

  • Повишена жажда     
  • Повишена честота на уриниране
  • Слабост / ленивост
  • Загуба на тегло въпреки нормалния или големия апетит

Обикновено това са първите симптоми, които диабетната котка може да прояви. Те понякога обаче могат да останат незабелязани, поради което е важно винаги да наблюдавате котката и нейното поведение или външен вид.

Засегнатата котка може също да развие инфекции, при които не е разрешено антибиотично лечение. Успоредно с прогресирането на диабета, вашата котка може да стане по-слаба и да започне да ходи със свити задни лапи. Котките с диабет са склонни да развиват катаракта(старческо перде).

Ако диабетът не бъде лекуван, може да се получат различни усложнения, включително кетоацидоза ( най-тежкото остро усложнение на диабета, което се дължи на остър недостиг на инсулин). Кетоацидоза е потенциално фатално състояние, посочено от електролитни нарушения, повръщане, диария, екстремна дехидратация и респираторни проблеми.

Как се диагностицира диабет при котките?

Бяло коте, което страда от диабет, на ежедневния преглед при ветеринар
Загубата на тегло е един от основните признаци на котешки диабет

Симптомите на диабет при котките са подобни на тези на други здравословни проблеми. От решаващо значение е да заведете домашния си любимец на ветеринарен лекар веднага щом забележите някакви промени.

Уверете се, че информирате ветеринаря за всички симптоми, които котката има.

Ветеринарът ще извърши физически преглед. А въз основа на симптомите, които описвате, той може да постави диагноза. Някои тестове могат да се прилагат за изключване на други условия.

Диагностицирането на диабет включва тестване на нивата на глюкоза в урината и кръвта. Въпреки това, този тест не винаги е най-надежден, защото котките, които са подложени на по-голям стрес, също могат да имат високи нива на глюкоза.

За да се избегне този капан, някои ветеринари измерват нивата на молекула, наречена фруктозамин в кръвта на котката. При котки с диабет концентрацията на фруктозамин е повишена, но за разлика от кръвната захар, тя не е засегната от стрес.

Как да лекуваме диабет при котките?

Рижава котка, която лежи, а около нея има лекарства за диабет.
Някои котки, ако бъдат лекувани достатъчно рано, могат да станат отново недиабетни

Основната цел на лечението на котешкият диабет е да се установи гликемичен контрол, т.е. да се регулират нивата на кръвната захар.

В същото време лечението на диабета се стреми да минимизира или премахва признаците на загуба на тегло при котките, да управлява увеличеното уриниране и жаждата, но също и да нормализира апетита. Спазването на препоръчаното от ветеринарната терапия лечение на диабета, предотвратява индуцирането на ниски нива на кръвната захар, които биха могли да възникнат поради неадекватни грижи.

Диабетът често се лекува по-успешно, ако бъде открит и лекуван в ранните му етапи. Лечението може да включва:

  • Инсулинови инжекции – инсулинът трябва да се прилага чрез инжектиране, като повечето котки с диабет изискват една или две инжекции на ден. Докато някои котки ще се нуждаят от инсулин до края на живота си, някои котки, ако бъдат лекувани достатъчно рано, могат да станат отново недиабетни;
  • Диета – най-добре се посъветвайте с вашия ветеринар относно менюто, тъй като взависимост от стадия на диабет, котката ви ще се нуждае от различна диета. Например, ако котката ви е с наднормено тегло, вашият ветеринарен лекар ще се стреми да помогне на котката ви бавно да отслабне;
  • Лекарства – докато в много случаи е необходимо лечение с инсулин, някои котки реагират на комбинация от лекарства за понижаване на глюкозата и диета за намаляване на теглото;
  • Постоянство – постоянството е важно за котките с диабет. Ежедневните инжекции и режимите на хранене трябва да се извършват по едно и също време всеки ден.

Забелязали сте, че нещо нередно се случва с вашата котка? Може би вашият домашен любимец е започнал да пие от купата с вода по-бързо, отколкото преди. А може би вашето някога активно коте се разхожда мързеливо из къщата и изглежда леко замаяно?

Истината е, че има няколко причини за промени в поведението при котките и симптоми като изброените по-горе, сочат че е време за обстоен ветеринарен преглед. Една от най-вероятните причини за промени в поведението, които включват пиене на много вода и загуба на енергия, е захарният диабет, болест, която засяга повече от 2% от всички котки, причините за която не са напълно известни.

Ако диабета не се лекува, това може да доведе до загуба на тегло, загуба на апетит, повръщане, дехидратация, тежка депресия, проблеми с двигателната функция, кома и дори смърт.

Така че и при най-малкият признак за диабет при вашата котка, просто посетете вашият ветеринарен лекар.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар