Котешко здраве

10 Най-чести Причини за Проблеми с Уринарния Тракт при Котките

Проблемите, свързани с долния уринарен тракт при котките
Проблемите, свързани с долния уринарен тракт при котките

Проблемите с пикочните пътища при котките могат да се развият по всяко време от живота им. Изследванията показват, че тези проблеми са най-често срещани при котки на възраст над една година. Състоянието може да засегне котките и при двата пола, тъй като изглежда не съществува тенденция към конкретен пол.

Причините за проблеми с пикочните пътища при котки

Болестта на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е заболяване в долните пикочни пътища и е един от най-честите здравословни проблеми, срещани при нашите косматковци.

Болката идва от долната уретра и пикочния мехур. Съществуват редица потенциални причини за развитие на пикочните проблеми при котките. Като собственик на котка, бъдете предпазливи по отношение на тези проблеми, които може да развият вашите котешки приятели.

Разбирайки какво може да причинят уринарните проблеми при котките, можете по-лесно да избегнете риска от възникване на проблеми с тяхната пикочна система.

1. Камъни или кристали

Котешкият урологичен синдром се причинява чрез блокиране на уретрата от сгъстен секрет или твърда материя, съставена от кристали на магнезиево-амониев фосфат с големината на песъчинки. Тези кристали „спомагат“ за голяма част от блокирането, но могат да се открият и други затлачващи материи, които се състоят от слуз, кръв и бели кръвни клетки. Натрупват се намират в уретрата на котката или в пикочния мехур.

Приблизително 14% от всички котки, които развиват проблеми с урината и проявяват признаци на тези проблеми, обикновено имат камъни или кристали, които са се развили в техните пикочни пътища.

2. Инфекция

Повечето инфекции на пикочната система се причиняват от бактерии. Инфекцията се проявява в пикочния мехур или уретрата на котката. Само около 2% се среща  инфекция, причинена от  пикочните проблеми при котките. Рискът от инфекция, причиняваща тези проблеми, се счита за по-висока сред по-възрастните котки. Здравите възрастни котки са относително по-издръжливи на инфекции на пикочните пътища.

3. Възпаление

Развитието на възпаление в уретрата и областта на пикочния мехур също може да създадат проблеми, свързани с наличието на проблеми с пикочните пътища. Това може да доведе до развитие на подгрупа на състоянието при болест на долния уринарен тракт при котките – в действителност съществуват три подгрупи: интерстициален цистит, урологичен синдром при котките или котешки идиопатичен цистит. Когато възпалението в долната част на пикочните пътища се развие без установени физически причини, тези състояния обикновено могат да бъдат лесно диагностицирани.

4. Травма

Най-честата травмa, причиняваща проблеми с пикочните пътища при котките, е разкъсване на уретрата, в следствие на хирургическа или медицинска намеса. Разкъсвания на пикочния мехур също се срещат в резултат на силен удар в корема. Най-добрият метод за диагностика е чрез рентгеново изследване (рентгенография). Лечението на разкъсване на пикочния мехур, се състои в хирургично възстановяване на стената на пикочния мехур, съчетано с поставяне на средство за временно отклоняване на урината (уретрален катетър или цистостомична тръба), ако е необходимо.

5. Тумор

Характеризират се с необичаен растеж на клетките в пикочните пътища. Признаците при наличие на туморни образувания зависят от това коя област на пикочната система е засегната. Туморите на бъбреците могат да причинят коремна болка, кръв в урината или неспецифични признаци като липса на апетит, гадене или повръщане, загуба на тегло и др. треска, летаргия и подуване на корема.

Рак

Ракът на пикочния мехур при котки имитира същите симптоми като инфекциите на пикочния мехур, поради което е много важно собствениците на домашни любимци да преглеждат котката си от ветеринари.

6. Проблеми, свързани с гръбначния мозък

Редица проблеми с гръбначния мозък също могат да доведат до развитие на болести на долния уринарен тракт.

7. Аномалии

Вродена аномалия, може да ги направи по-податливи към развитие на проблеми с уринарния тракт.

8. Болни или слаби котки

Известно е, че котките със слаби пикучни мехури, са с по-висок риск от болест на долния уринарен тракт.

9. Стрес

В допълнение към гореспоменатите рискове и причини, свързани с развитието на болести на долния уринарен тракт, трябва да се отбележи, че котките могат да бъдат склонни да развиват този проблем, ако са под постоянен стрес.

10. Диабет или хипертиреоидизъм

Има и някои свързани със здравето проблеми, от които може да страда котката и да увеличи риска от проблеми с пикочните пътища. Основните здравни проблеми, свързани с болести на долния уринарен тракт, включват диабет, който е същият като захарния диабет при хората.

Хипертиреоидизмът е често срещано заболяване при котките и засяга най-вече котки на средна възраст.
Наричан още тиреотоксикоза, хипертиреоидизмът се причинява от увеличаване на производството на тиреоидни хормони (известни като Т3 и Т4) от разширена щитовидна жлеза в шията на котката.

Какви са симптомите при проблеми с пикочните пътища при котките?

Симптомите при проблеми с пикочните пътища при котките
Симптомите при проблеми с пикочните пътища при котките

Тъй като котките не са в състояние да общуват със собствениците си на обикновен български език, понякога може да е трудно да разберете какво не е наред с вашата котка, когато тя започне да общува с вас по различен от обичайният начин.

Пикочните проблеми при котките могат да бъдат болезнени и много неприятни за котката, поради което е от решаващо значение за собствениците да знаят за симптомите при проблеми с пикочните пътища при котките.

Най-честите признаци могат да включват:

 • Когато котката уринира, тя може да издава звуци заради болката.
 • Урината на котката обикновено ще има силна миризма на амоняк.
 • Котката може да започне да пие повече вода, отколкото обикновено.
 • Котката може да започне да уринира на различни посоки, загуба на контрол над пикочния мехур.
 • Може да забележите, че котката ви посещава тоалетната си по-често – котката понякога може и да клекне в нея за продължителен период от време.
 • Котката може да изглежда летаргична.
 • Някои котки също може да повръщат.
 • Понякога урината може да изглежда мътна или дори кървава.

Имайте предвид, че котките комуникират по много различни начини от нас и доста често може да не разберем поведенческите признаци, които са свързани с тяхното здраве.

Как да предпазим котките от проблеми с пикочните пътища

Има различни видове възможности за превенция на котките при уринарни проблеми.

Една от най-важните стратегии е да се гарантира, че котката поддържа нормално и здравословно тегло. Това може да стане, като се гарантира, че котката яде балансирана храна. Бъдете внимателни с каква е храната, особено ако й давате от вашата храна, тъй като не всяка човешка е подходяща за нашите четириноги приятели.

Косматкото трябва да извършва достатъчно физически движения, за да избегне наднорменото тегло.

Уверете се, че вашата котка има прясна вода за пиене. Важно е котките да останат хидратирани. Твърде малко вода може да доведе до повишен риск от проблеми с пикочните пътища.

Стресът може да допринесе за болест на долния уринарен тракт при вашата котка, така че е важно пухкав приятел да е спокоен.

Важно е когато вашият космат приятел има проблеми с пикочните пътища,  да вземете подходящи мерки, за да предотвратите повторното им възникване. Вашият ветеринарен лекар ще ви даде указания, които да  следвате.

 • Приложете лекарството на котката в дадения момент.
 • Уверете се, че котката има достатъчно вода за пиене.
 • И разбира се, следвайте всички други инструкции, които ветеринарят ви е дал.

След като проблемът бъде третиран и вашата котка изглежда по-добра, трябва да направите няколко допълнителни стъпки, за да предотвратите повторението на болестта.

Тъй като котката вече е има този здравословен проблем, рискът от повторно заболяване е по-висок.

Превантивно водете вашата котка на ветеринарен лекар на по-обстоен преглед.

Кажете на вашия ветеринарен лекар за симптомите, които са били проявени при вашата котка. Помолете ветеринаря да провери дали все още има някакви проблеми, които могат да причинят дразнене или подуване на уретрата на вашата котка. Потенциалните рискови фактори, които се откриват, трябва да се третират, за да се сведе до минимум рискът от повторение.

*Източници
Feline Lower Urinary Tract Disease

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest