Котешко здраве

Котешки Диабет

Какво означава котешки диабет и как да се справим с него?
Какво означава котешки диабет?

В първата част „Диабет при котките“ ще ви обясним какво е това котешки диабет, колко често се среща и причините за това заболяване.

Диабетът е заболяване, при което нивата на кръвната захар са твърде високи, поради факта, че организмът произвежда малко или никакъв инсулин. Той може също да развие резистентност към този хормон, в зависимост от вида. Състоянието през целия живот може да има тежки последствия и засяга както милиони хора, така и котки по целия свят.

В тази статия ще откриете причините за котешкия диабет и какво можете да направите, за да помогнете на вашия космат приятел.

Какво е котешки диабет?

Котешкият диабет е същият като захарния диабет при хората. Това е невъзможността да се произвежда достатъчно количество инсулин за регулиране на нивата на кръвната захар.

Диабетът е едно от най-честите ендокринни нарушения при котките, въпреки че точнaта причина е все още неизвестна. Повечето котки с диабет приличат на хора с диабет тип 2, но основните причини за заболяването могат да се различават.

Точно както хората, котките също се нуждаят от кръвна захар за енергия, която им помага да функционират правилно. Глюкозата не може да навлезе в клетките на тялото без инсулин. Ако не се лекува, диабетът може да предизвика различни симптоми и да застраши здравето на котката.

Колко често се среща диабетът при котките?

Въпреки че диабет се счита за един от най-често срещаните ендокринни проблеми при котките, истинската причина за това състояние на този етап не е ясно. Много изследвания показват различни резултати.

Според проучване на Journal of Feline Medicine and Surgery(научно списание за ветеринарна медицина) диабетa засяга една на 230 котки. Например, бирманските котки са по-склонни да развиват диабет в сравнение с котките без родословие.

Изследвания на световното известното списание за ветеринарна медицина разкриват около 1128 случая на диабет, които са били идентифицирани в извадка, която включва 194 553 котки. Това проучване потвърждава също, че бирманците, заедно с тонкински и норвежки горски котки, са по-податливи на диабет в сравнение с други породи котки.

Диабетът е по-рядко срещан при котки, отколкото при кучета. Повечето котки имат форма на диабет тип 2.

Въпреки че някои данни показват, че между 0.2% и 1% от общата им популация, котките има диабет, тази болест е все още недоопределена.

С други думи, повече котки имат диабет, отколкото осъзнаваме.

Причините за котешкия диабет

Сега, след като знаете какво е състоянието на вашият косматко, вероятно се чудите какво причинява диабета. В действителност, причините не са по-различни от тези, които водят до това заболяване и при хората.

Диабетът при котките се появява, когато тялото не произвежда достатъчно количество инсулин за регулиране на концентрацията на кръвната захар.

Точната причина за диабета при котките не е известна, но има различни фактори, които играят важна роля.

Котките с наднормено тегло са по-склонни да развият това състояние. Косматковците, които са в диапазона на здравословно тегло, са с по-малък риск.

Други фактори, които могат да доведат до диабет на котки, включват:

  • Хиперадренокортицизъм – надбъбречна хиперфункция
  • Панкреатит
  • Базедова болест
  • Приложение на кортизонови препарати
  • Акромегалия – рядко, но тежко котешко заболяване в резултат на хронично, прекомерно отделяне на хормона на растежа

Накратко, котките могат да развият диабет поради физиологични, екологични и дори генетични причини. Мъжките котки са по-податливи към диабет от женските, особено ако са кастрирани.

Други рискови фактори включват липса на физическа активност, напредване на възрастта.

Симптомите за котешки диабет включват слабост и летаргия, треперене и дори гърчове. Ако диабетна котка показва някой от тези признаци, важно е да вземете показания за кръвна захар, ако имате уред за измерване на кръвната захар вкъщи, или незабавно да потърсите ветеринарна помощ.

При всички случаи, ако забележите подобни симптоми, вашият домашен любимец трябва веднага да започне да бъде лекуван.

*Източници

1 – Diabetes in cats – Wikipedia
2 – Diabetes: Pets and People – The Animal Medical Center

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар