Грижа за котките, Котешко здраве

Кога се Отбиват и Захранват Малките Котета

Майка котка, която храни малките си котенца
Отбиване обикновено започва, когато котенцата са на възраст около четири седмици

Отбиването и захранването са процеси на преминаване на котенца от майчиното мляко към твърда храна. По време на отбиването котенцата постепенно преминават от досегашната пълна грижа в лицето на майката до социална независимост. В идеалния случай отбиването се изпълнява изцяло от майката котка. Ако обаче котенцето като новородено е отделено от майка си, вие ще трябва да се занимаете с процеса на отбиване и захранване.

Котката ви е още бременна и се чудите колко голямо ще е котилото? В статията „Колко Kотенца Mоже да Ражда Котката на Година?“ ще научите повече по темата.

Кога се отбиват малките котета?

Процесът на отбиване обикновено започва, когато котенцата са на възраст около четири седмици, и обикновено се завършва, когато достигнат осем до десет седмици. Ако отговаряте за отбиването на осиротело коте, не забравяйте, че отбиването не трябва да се прави на прекалено ранна възраст.

Като цяло, когато очите на котето се отворят и са в състояние да фокусират, а самото коте стой стабилно на крачетата си, въвеждането на твърда храна може спокойно да започне.

Знаете ли, че: Първите шест седмици от живота на котката са определящи за изграждането на нейната личност и характер до края на живота й. Също така този период е и изключително важен за здравето на развиващото се коте.

Кога се отбиват котетата без майка?

Коте без майка

Обикновено осиротели или хранени на ръка котенца могат да започнат да се отбиват малко по-рано, на възраст около три седмици. Можете да разберете кога вашето коте е готово да бъде отбито и да бъде хранено с твърда храна, когато започне да хапе по зърното на бутилката.

Как да започна процеса на отбиване?

Важно е да запомните, че рязкото отстраняване от майката котка може да има отрицателен ефект върху здравето и уменията за социализация на котенцата. Когато е възможно, котенцата трябва да останат с майка си по време на процеса на отбиване, тъй като тя, в ролята на майка ще знае какво да прави.

Когато котенцата навършат четири седмици, можете да ги поставите в отделна зона за няколко часа наведнъж, за да намалите зависимостта от майчиното мляко и цялостното му присъствие. Поставете ги в отделно помещение с котешка тоалетна и купи с храна и вода.

Тъй като котенцата стават по-независими, те могат да прекарват повече време далеч от майка си, докато не бъдат напълно отбити.

Как да захраня малките котета

Четири малки котенца се захранвани с млечна каша
Четири малки котенца, захранвани с млечна каша

За да отбиете котето от млякото, поставете малко количество храна в чинията му. Ако то не изглежда готово или не желае да я яде, можете да добавите една супена лъжица сухо мляко с вода, за да омекотите храната и да насърчите интереса.

Не забравяйте да оставите храната, така че вашето коте да може да се приближи до нея, когато се почувства готово и иска. С течение на времето намалете предлаганото количество сухо мляко, докато увеличите количеството на твърдата храна.

Коте на възраст между 6 и 10 седмици трябва да бъде хранено от 6 до 8 хранения на ден, докато коте на възраст от 10 седмици до 6 или 8 месеца се нуждае от четири хранения на ден, а коте до 9 месеца се нуждае от три хранения на ден.

Имайте предвид, че едва в зряла възраст е приемливо две хранения на ден за котка.

Наред с отбиването и захранването, ще трябва да започенете да учите котето да се изхожда в обозначените за това места. В статията „Научете Котенцето да Използва Тоалетна“ можете да прочетете повече по темата.

Котенцата може да си играят с гранулите, да ги разхвърлят наоколо и да стъпват в купата, преди да разберат, че това е храна. Имайте търпение и не бързайте с процеса – в крайна сметка рано или късно ще разберат, че това е храна. Междувременно използвайте мека, влажна кърпа, за да забърсвате млякото от лицето и крачетата след всяко хранене.

Внимателно подсушете котето с кърпа и го дръжте на топло място без течения, докато не изсъхне напълно.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest