Грижа за котките, Котешко здраве

Научете Котенцето да Използва Тоалетна

Рижаво коте, което използва тоалетна за първи път
Коте и първите му опити да използва тоалетна

Подготовката на една котка как да използва котешка тоалетна обикновено е доста проста задача, още повече ако това се случи в най-ранната котешка възраст. Котките по природа обичат да ходят до тоалетна в хубава купчина пясък, пръст или котешка тоалетна. Така, че благодарение на това, обучението на котката обикновено ще изисква значително по-малко работа, отколкото се тренира куче.

Вземете  добър съд за тоалетна

Най-важното нещо, когато  започне тоалетното обучение на вашето коте, е да осигурите подходящ съд, който то  ще използва с удоволствие.

Малки котета се забавляват в котешка тоалетна
Малки котета се забавляват в котешка тоалетна

Може да бъде изкушаващо, да вземете малък тоалетен съд за вашето коте. Да обаче, котенцето бързо ще порастне и ще се превърне  във възрастна котка, така че е разумно да осигурите пълният комфорт, когато вашето котенце е все още малко. По този начин то ще се приспособи и няма да има проблеми, когато порастне. Уверете се, че съдът  е с подходящи размери и позволява на котето да се движи както свободно и удобно, така и да избере подходящо място, на което да зарови изпражненията си.

Съветваме ви да оборудвате тоалетна с подходяща постелка, която да осигурява удобството на вашият косматко и да  предотвратява  цялата неприятна миризма.

Вземете правилната постелка за котешката тоалетна

Следващата стъпка е да купите постелка за котешката тоалетна, като за предпочитане са тези без аромат и без слепване.

Не слепваща се тоалента подложка
Не слепваща се тоалента подложка

Много е важно постелките за котешки тоалетни да не се слепват, защото когато са мокри, се превръщат в буци. Това би било предпоставка за палавите и игриви котенца да изядат някои от техните отпадъци. Ако постелката попадне в стомаха им, това може да причини болезнени запушвания. Така че избягвайте слепващите тоалетни на всяка цена, или поне докато вашето котенце не достигне юношеската възраст.

Ако е възможно, опитайте се да вземете постелка без прах. Прахът може да причини респираторни проблеми, особено за котенца (които са с малки дробчета).

Тренирайте котенцето си да използва тоалетната

Малко коте се учи да използва тоалетна
Четири лесни стъпки с които да научим котето да използва тоалетна
  1. Щом за първи път вземете вашата  котка в дома си, й покажете предназначената за нея, тоалетна. По-този начин тя ще  може да свикне с усещането и миризмата й. Продължавайте редовно да поставяте вашето котенце в тоалетната след хранене, преди лягане, когато се събудите сутрин и по всяко време, когато очаквате котето да се нуждае от тоалетната си.
  2. Ако видите котенцето да отива до тоалетната, където и да е, веднага вземете косматкото и го сложете в неговата тоалетна. Някои котки могат да изискват повече време и упоритост за учене.
  3. Никога не наказвайте и не викайте на вашето котенце, ако то ходи извън тоалетната си. Вместо това използвайте положителни способи, като го похвалите или му давате котешки лакомства, когато успешно е използвало тоалетната си.
  4. Един от начините да се ускори процеса на тоалетното обучение, е  да ограничите за първите няколко дни вашето котенце до малка стая, в която ще бъде  поставена и котешката тоалетна. В следствие на това вашето котенце никога няма да е твърде далеч от тоалетната си, като междувременно с това свиква и с новия си дом.

Покажете на котката, когато обучението за правилно използване на котешка тоалетна приключи

Когато котката ви започне да използва по предназначение тоалетната си, покажете й колко сте доволни от нейното представяне.

Дайте на вашата котка котешки удоволствия, както и не спирайте да я подстрекавате за „добре свършената работа“.

Това ще помогне на вашето котенце бързо да осъзнае, че използването на котешката тоалетна е добро нещо.

Причини, поради които котката не използва тоалетната си

Забелязват се и случаи, когато четириногият ви приятел използва тоалетната по предназначение, докато в един момент започне да се изхожда и на други, не позволени места. Ето няколко причини защо това може да се случи:

Котка, играеща с тоалетна хартия
Котка, играеща с тоалетна хартия
  • Подложката може да бъде мръсна – котките от всички възрасти ще отидат до тоалетна, навсякъде другаде, но не и в  тяхната тоалетна, ако е тя мръсна. Ето защо се старайте постелката да бъде винаги чиста.
  • Вашата котка може да се чувства несигурна в себе синапример, ако се появи нов домашен любимец или новодошло бебе в къщата. „Нахлуването“ на тяхна територия може да ги накара да се чувстват несигурни и да доведат до необичайно поведение. Дайте им време и пространство, за да свикнат с промяната, като им осигурите допълнителна тоалетна на сигурно място.  В крайна сметка рано или късно те ще свикнат с промяната.
  • Понякога котките могат да започнат да уринират и на неподходящи места, когато достигнат полова зрялост (обикновено около 6 месеца)

С малко търпение и доста кураж, може да научите всяка котка на това как да използва котешката си тоалетна. Използвайки и горните съвети, съвсем скоро се надяваме да имате една добре превъзпитана котка.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар