Грижа за котките

Развитие на Котето през Първите Шест Седмици

Бебе коте, което все още не може да вижда добре
Котешко бебе

Първите шест седмици от живота на котката са определящи за изграждането на нейната личност и характер до края на живота й. Също така този период е и изключително важен за здравето на развиващото се коте.

Много от малките котенца са податливи на няколко сериозни заплахи, като бълхи и инфекции на горните дихателни пътища, които в комбинация с други проблеми могат да доведат до синдром, ( Fading kitten syndrome ), който е доста сериозен и често води до фатален край.

Котетата вероятно никога няма да пораснат отново със забележителната скорост, която постигат през първите шест седмици, а промените в развитието им от седмица на седмица е невероятно изживяване.

1-ва седмица

През първата седмица новороденото ви коте е мъничка фабрика за преработка на храна. Ето какво да очаквате:

 • Котето ще се концентрира върху храненето и растежа. То ще удвои теглото си през тази седмица;
 •  Настъпват и други физически промени, които скоро ще станат по-очевидни;

2-ра седмица

Вашето коте продължава да расте с изумителна скорост, поне с 10 грама на ден. Промените, които настъпват са:

 • Очите му ще започнат да се отварят и ще бъдат напълно отворени на възраст от 9 до 14 дни. Очите на всички котенца са сини и ще останат такива няколко седмици. Зрението ще бъде замъглено в началото. Тъй като зениците на котето не се разширяват и свиват лесно, ще трябва да го предпазвате от ярки светлини;
 •    Обонянието на котето се развива и то ще съска при непознати миризми;
 •   Вероятно ще можете да определите пола на котенцата. Не бъдете твърде сигурни обаче, тъй като дори ветеринарите понякога допускат грешки;

3-та седмица

Котетата започват много да се променят:

 • Ушните канали ще се отворят напълно;
 •  Котетата могат доброволно да се отбият сега, тъй като храносмилателната им система се развива;
 •   Те ще започнат да си общуват с хора и ще започнат малко по малко да изследват заобикалящата ги среда;

4-та седмица

Ставайки на месец, при котето започват да се забелязват следните промени:

 • Усещането за миризма е напълно развито;
 •   Детските зъби ще започнат да се показват;
 •   Котенцата се учат да ходят без да се спъват;

5-та седмица

След месец котето се квалифицира в нови преживявания:

6-та седмица

Тази котешка възраст е изключително важна относно последващото личностно развитие и взаймодествието на косматкото с хората.

 • Котетата могат да бягат, да се нахвърлят, да скачат и да забавляват безкрайно както себе си, така и своите човешки наблюдатели. Те могат и да заспят мигновено, все пак порастването е усилена работа. Като цяло е общоприето, че всяка котка, независимо от възрастта обожава да спряга глагола „сън“.
 • Котенцата ще следват примерата на майката котка при социализацията с хората. Ако тя има нормални и предразполагащи взаймоотношения с хората, много вероятно и нейните котенца да имат. Ако обаче котенцата не са свикнали с човешкото присъствие до шестата си седмици, социализирането им между хората може да се окаче дълъг и бавен процес.
Четири рижави котешки бебета на дъннер
Четири рижави, котешки бебета

Съвет за социализация

Котенцата трябва да научат, че ръцете не са за игра – ръцете са за държане, гледане и хранене. Една от най-добрите „играчки“ за преподаване на този урок е пластмасова сламка за пиене. Можете да я плъзнете по пода и да гледате как котето я гони, след което да я размахате малко и да му позволите да се хвърли върху нея, като я „улови“. Бебето може гордо да стърчи с наградата си, преди да започне да я гризе. Пластмасата е хубава и хрупкава и подпомага за чесане и стимулиране на бебешките зъбки.

Добре социализирани и напълно отбити, котета на скромната шест седмична възраст са готови за приютяване в новите си домове. Така че, ако ако вече сте взели решение каква котка да си осиновите вероятно след шестата седмица, те ще бъдат готови за подобни приключения.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest