Любопитни котешки факти, Породи котки

Каква Котка да си Осиновя?

Малки котенца
Малки котенца

Значи, сериозно се замисляте за първата си котка и сте сигурени, че искате котка в живота си. Може да имате някои предразсъдъци, че искате определена порода котка, или че искате коте, вместо възрастна котка. Но преди това важно решение, трябва да свършите няколко неща.

При избора на котка има много фактори, някои от които може би никога не сте обмислили. По-долу ще ви предложим помощта, от която се нуждаете при вземането на това решение. От друга страна, може да се окажете достатъчно голям късметлия, за да бъдете избрани от котката на вашето бъдеще.

Мъжкa или женскa котка?

Мъжка котка и женска котарана
Писана и писанчо

Честно казано, наистина няма разлика между половете, освен ако не са кастрирани. Мъжките котки, които не са кастрирани, ще се борят за територия, ако са на открито, а на закрито щедро ще разпръскват аромата си по стените и завесите, за да маркират своята територия. Некастрираните женски също ще маркират територията си от време на време. По-лошото е, че  всеки път  размножителния сезон, бива придрущаван и от ужасяващия вой и причудливите извивки на тялото, на вашата котка.

От друга страна, веднъж кастрирани, недостаъците от страна на маркирането, ще изчезнат. Мъжките котки могат да бъдат любящи и лоялни. Други хора се кълнат в това, че са благословени защото имат женски котки. Ние препоръчваме когато започнете да търсите, първо да си харесате самата котка и сами да разберете мъжка или женска е новият ви четириног приятел.

Родословна котка или смесена порода?

Малки котенца на едно място
Котило

Може би вече сте били в магазин за домашни любимци. Или сте преровили интернет пространството за котки, където сте се влюбили в определена порода. Един важен фактор при „чистокръвните“ котки е, че дори и животновъдите имат дългогодишен опит с генетиката и дори внимателно да подбират животните за разплод с пълния родословен произход на котките, нежеланите черти могат да се „промъкнат“ в породата.
Поради това, някои породи имат еднотипни проблеми .  Например, персийските котки имат  поликистозна бъбреци  (PKD) или проблеми с носа поради техните малки носове.

„Moggies“(английският термин за домашни смесени котки ) или наричани още „уличните котки“, са с неизвестен произход. Писанката, която осиновявате от приют или спасителна организация, най-вероятно ще бъде пълен сирак. Тъй като тяхното здраве и генетична история са неизвестни, за тези котки е важно да бъдат изследвани срещу определени болести и да получават имунизации, за предпочитане преди да ги вземете в дома си.

В статията „10-те Най-популярни Породи Котки“ в света може да припознаете вашият нов домашен любимец.

Възрастна котка или коте?

Две котки, на различна възраст, които се опознават
Каква котка да си изберете: по-малка или по-голяма

В приюта котенцата могат да бъдат привлекателни, но имайте предвид, че отглежданите по-възрастни котки често са по-лесни за адаптация и ще се радват да намерят нов дом. Тези котки често идват от щастлива семейна обстановка, но са били оставени в приют, поради редица причини – от заболяване на собственик, развод, смърт и т.н.

  • По-възрастните котки обикновено вече са обучени да използват котешка тоалетна;
  • Котенцата са буйни и живи. Вашият дом никога повече няма да бъде спокоен в присъствето на малко, лудо котенце, което тича наоколо. Ако „спокойствието“ е вашият начин на живот, ще се чувствате по-добре с по-стара котка;
  • Възрастните котки може вече да са били кастрирани;
  • По-възрастните котки могат да направят промяната в смяната към нов дом по-лесен от котенцата и често ще са много по-благодарни. Помоща за по-старата котка в този случай, е, че повечето от тези котки няма да намерят домове, защото повечето хората предпочитат към котенцата;
  • Последното съображение е вашата собствена възраст. Ако сте на 65 или повече години, винаги е възможно да не надживеете котката си, така че една по-възрастна котка ще бъде отличен избор. Може дори да искате да осиновите котка със специални нужди, която е сляпа, глуха, ампутирана или по друг начин „инвалидизирана“. Тези котки биват прекрасни домашни любимци и компенсират ограниченията си с богатство от любов и преданост към човешкия „спасител“.
  • Ако сте по-млади, с деца в училищна възраст, ще бъде чудесен избор ако си вземете котка, която е на 1 или 2 години. По този начин косматкото ще може да порасне заедно с децата ви.

Една или повече котки?

Две котенца, легнали на кашон
Котешки братче и сестриче

Може би дори не сте имали идеята да осиновите повече от една котка, но не е необичайно някой да отиде в приют, за да си вземе едно котенце и да се прибере у дома с две.

Но имайте предвид – има няколко правила, които трябва да се спазят при вземането на втора котка и съответно „Запознанството на Две Котки“.

Може да се влюбиш в красива, представителна котка, само за да откриеш, че тя има съпруга или „най-добър приятел“ и може да бъде приета само като част от чифт. Моят отговор на този сценарий е, че ако имате място във вашия дом и сърцето си и ресурсите да се грижите за повече от един, повярвайте, ще бъдете възнаградени с много повече радост. Това е особено вярно при осиновяване на котенца. Котенцата са много забавни, но по много причини две котенца са по-добре от едно.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар