Породи котки

Котките, които живеят най-дълго

Важно е да имате дълголетен и здрав домашен любимец. Докато много котки живеят дълго, има някои породи котки, които наистина се открояват като дълголетни придружители. Няма гаранция, че котката ви ще доживее до 20-та си година. Но ако изберете здрава, дълголетна порода котки и разбира се ако полагате необходимите грижи за нея, ние вярваме, че може да имате любящ косматко в продължение на много години.

Сиамска котка

Дълголетна ли е сиамската котка?

Поразителната сиамска котка е красива и уникална порода, която очарова хората от векове. Първоначално появила се в Тайланд, породата е била изнесена през 1800 г. и станала любима по целия свят. Сиамският атлетичен и балансиран вид, както и ясно обозначените петънца по козината, са характерни за породата.

Някои сиамки са по-предразположени към зъбни и горни дихателни усложнения, но като цяло тази порода нямат големи здравословни проблеми. Средният им живот е от 15 до 20 години.

Бирманска Котка

Прекрасна бирманска котка със сини очи
Екзотичната бирманска порода котки

Бирманската котка е кръстоска между малка кафява котка от Бирма ( Мианмар, официално название Република Съюз Мианмар е държава в Югоизточна Азия с обширна територия) и сиамски котки. Тя е жилава, масивна шоколадова котка.
Бирманските котки са игриви и социални, както и щастливи приключенци на закрито.

Макар че по принцип е здрава, бирманските котки имат предразположение към черепни деформации и са склонни към развитие на глаукома. Въпреки тези опасения, средният живот на бирманците все още е от 16 до 18 години.

Бирманската котка е известна освен с дългата си продължителност на живот и с това, че е една от „10-те Най-умни Породи Котки“.

Савана котка

Колко дълго живее савана котката?
Савана котка

Полудивата хибридна котка Савана – наполовина африкански сервал и наполовина домашна котка – е зрелищна котка, препоръчана само за опитни стопани. Поведението им е смело, уверено и социално. Въпреки че не е напълно опитомена, котката Савана е приятелски предразположена към хората. Те обаче са склонни към проявяване на поведенчески проблеми и непредвидим темперамент. Тъй като породата е сравнително нова, информацията за евентуални предразположенията към здравословни проблеми е оскъдна. Среденият живот при савана котките е от 17 до 20 години.

Египетски мау

Египетски мау с прекрасни зелено-жълти очи
Египетски Мау – свещената котка на богинята Бастет

Наречена поради присъствието си в египетското изкуство 1550 г. пр.н.е. , египетският Мау е екзотична и красива котка с характерна, петниста козина. Тази древна, кралска порода е съвършенно непретенциозна с хората, превръщайки се в неразделна част от семейството и очаквайки да бъдат третирани като такива. С тяхното дълго потекло, може уверено да заявим, че средният живот на египетския Мау е от 16 до 18 години и че единствено са предразположени към сърдечните заболявания.

Рагдол

Представител от порода котки Рагдол
Котка Рагдол

Небрежната и добродушна котка от породата Рагдол, е сбъдната мечта за някой, който търси котка, обичаща да седи в скут. Пухкавата й козина е със средна дължина и изисква минимални грижи. Средният й живот варира от 15 до 19 години. Рангдол може да има проблеми с уринирането, така че трябва да сте сигурни, че тя остава хидратирана.

Котките от порода Рагдол се открояват с това, че са едни от най-големите породи домашки котки в света.

Балийска котка

Балийска котка
Балийска котка

Тази порода е кръстена на царствените танцьори на Бали. Балийската котка вероятно е възникнал като спонтанна, дългокоса мутация на сиамците. Единствената основна разлика между двете породи е дължината на козината. Балийска котка е приятелски и словохотливо настроена, често бива добър приятел на деца, които знаят как да общуват с котките. Средната продължителност на живота на балийска котка е от 18 до 22 години.

Балийската котка се подвизава и в класацията за „10-те най-умни Породи Котки“

Руска синя котка

Прекрасната руска синя котка
Прекрасната руска синя котка

Популярна сред хората, които имат леки алергии към котки, руската синя котка има ниски нива на пърхот, което я прави по-малко алергенна. Пухкаво сребристо-синя козина се поддържа по-рядко. Котките, представители на тази порода имат средна продължителност на живот от 15 до 20 години, но често страдат от проблеми с очите като глаукома, инфекции и проблеми с ретината.

Бомбайска котка

Черната перла - Бомбайската котка
Черната перла – Бомбайската котка

Бомбайската котка е била развъдена с намерението да изглежда като миниатюрна пантера и очевидно този, който го е направил, не се е разочаровал. Характернота им лъскава, черна козина и златисти очи напомнят на съименника им, черната пантера от Бомбай (сега Мумбай), Индия. Бомбайска котка има къса муцуна, така че може да има респираторни проблеми и прекалено воднисти очи, но като цяло е здрава със среден живот от 15 до 20 години.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар