Породи котки

10-те Най-умни Породи Котки в Света – част 1

Дали вашата котка се откроява от другите със своят интелект? А дали вашата котка е представител на едни от най-интелигентните породи котки?

Не е твърде трудно да идентифицирате, че една котка е умна. Обикновено те имат много енергия, заедно със склонност към пакости. Повечето са силно в унисон с дейностите на техните собственици, както и с други хора и животни в домакинството.

1. Абисинец

Порода котки Абисинец
Порода котки Абисинец

Наред с това, че е умен, абисинецът е една от най-популярните породи котки в САЩ. Тази елегантна котка е активна и привързана към хората. Те са много интелигентни и любознателни към заниманията на своите човешки родители. Абисинците не са котки, които обичат да седят в скута на стопанина си, но процъфтяват, когато са обгрижвани от човешкото внимание, особено ако то е под формата на галене. Те също така са склонни да се наслаждават на компанията на други животни.

Абисинската котка за първи път се разглежда като порода, когато уникална котка е въведена в изложбата на котките на Кристалния дворец в Лондон през 1871 г. Твърди се, че тази котка, наречена Зула, идва от Абисиния (днес Етиопия). Смята се, че породата също така има корени от древен Египет.

Абисинските котки са атлетични и пъргави и се радват на приспособено място, където могат свободно да се катерят, както и на играта с играчки. Те обичат да учат и могат да реагират доста добре на дресировка. Има голям шанс да обучите Аби да изпълнява трикове, от които и двамата наистина ще се насладите! Най-хубавото е, че те са силно лоялни към хората си.

2. Балийска котка

Прекрасен представител на балийска котка със сини очи
Балийска котка

Балийската котка много прилича на сиамската, с изключение на дължината на козината. Всъщност балийците са в основата на сиамската версия, но с дълга козина. Породата е резултат от генетична мутация на дълга козина в сиамската порода. Вместо да бъде кръстена сиамска дългокосместа, породата е кръстена на грациозните индонезийски танцьори на Бали.

Балийските котки са известни с дългата си копринена козина, грациозно тяло, изпъкнала муцунка и красивите си цветни точки. Това е активна порода котки, която обича да изследва всяко нещо, което срещне по пътя си. Балийските котки са бъбривковци, които понякога изглеждат като че ли могат да се научат да говорят дори български език. Те са много лоялни и привързани към стопаните си и искат да участват активно във всички домакински дейности. На моменти могат да са много пакостливи, но ние честно ги обичаме заради това.

В статията „Интересни Котешки Факти“ ще разберете кои са котките, записани в Рекордите на Гинес.

3. Бенгалска котка

Бенгалска котка
Бенгалска котка

Бенгалската котка е може би известна най-вече със своя екзотичен вид и големи размери. Това е единствената порода котки, която може да има петниста шарка и прилича на микс между ягуар и леопард. Тази порода произхожда от кръстосването на домашна котка с азиатска леопардова котка.

На пръв поглед изглежда, че бенгалските котки не са напълно опитомени. Те са по-големи от повечето домашни котки, но все пак са изключително атлетични и грациозни. Те обичат да се катерят, да бягат, да скачат и да играят. Уверете се, че имате достатъчно място за вашата котка да се наслаждава на упражненията си (това включва и много вертикално пространство).

Бенгалите са изключително интелигентни, черта, която може да доведе до пакостливо поведение, когато настъпи скука.

4. Бирманска котка

Бирманска котка
Бирманска котка

Бирманската котка е енергична и приятелски настроена порода, която обича присъствието на човешките си родители. Те са много интерактивни с хората, умни, адаптивни, игриви, особено когато са малки.

Бирманските котки произхождат от Бирма (сега известна като Мианмар), където се смята, че са били държани и отглеждани от свещеници в храмовете и дворците.

Знаете ли че, средният живот на бирманците все още е от 16 до 18 години. В статията „Котките, които живеят най-дълго“ ще прочетете за тях, както и за други дълголетни породи котки.

Една много уникална особеност на бирманската котка е дълбококафявата до меден цвят, козина. Въпреки че породата се среща в няколко цвята, кафеникавият оттенък е много разпознаваем. Бирманката е котка със среден размер, която има солидна костна структура и закръглени форми, а козината й е мека, което пък от своя страна е предпоставка да се влюбите в тази порода котки.

Продължение на статията ще откриете на 10-те Най-умни Породи Котки в Света – част 2.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар