Любопитни котешки факти, Породи котки

Най-големите Породи Домашни Котки в Света

Една от най-големите домашни котки в света о0т порода Мейн кун със своята собственичка
Една от най-големите домашни котки на света – Омар и неговата горда собственичка

Домашните котки, които всички познаваме и обичаме днес, исторически са произлезли от африкански диви котки. С течение на хилядолетия котките са се разпространили във всички краища на земното кълбо и са се установили в отличителни подраздели и категории порода. Следователно, различните породи котки имат свои уникални черти на външен вид и личност, които се считат за отличителни характеристики за съответната порода. Една от тези отличителни черти, са техните формите и размерите.

Може би се чудите кои породи домашни котки са котешките гиганти или най-големите домашни котки. Е, ние си написахме домашното, за да разберем за вас. По-долу ще ви представим нашия списък с най-големите домашни породи котки в света, за тези, които търсят котешки приятел, който е по-голям от живота.

Преди да започнем да изреждаме, ще ви отговорим на въпроси, които със сигурност сте си задавали, като например:

Как да разбера, че котката ми е напълно пораснала?

Изчакайте до първият рожден ден на вашият косматко. Обикновенно котките достигат своя пълен размер от деветия до дванадесетия месец.

Имат ли по-големите котки и по-големи лапи?

Не е задължително. Размерът на лапите на котките не определя колко големи ще са те по-късно в живота. Привидно обаче, че котките с дълга козина имат по-големи лапи, точно заради цялата козина по тях.

Мейн кун

Бяло коте Мейн Кун
Мейн Кун

Тегло: до 15 килограма

Мейн Кун или познати под псевдонима „кучетата от котешкия свят“, са едновременно приятелски предразположени и изключително интелигентни. Но макар да са забавни за цялото семейство, имат някои здравословни проблеми. Те включват по-висок риск от поликистозно бъбречно заболяване, тазобедрена дисплазия и хипертрофична кардиомиопатия.

Котка Савана

Котка Савана
Котка Савана

Тегло: до 13 килограма

Може би най-фотогеничната котка в списъка, Савана котка е кръстоска между африкански сервал и домашна котка. Отличават се със стройното си високо телосложение, а размерът и теглото им силно зависи от пола, както и от поколението на хибрида. Те се характеризират със своята интелигентност и енергичност. Тъй като са хибридна порода, все още биха могли да проявяват агресивност и див, неубоздан нрав.

А знаете ли, че котката Савана влиза в класацията и за една от 10-те най-умнте породи котки в света?

Сибирска котка

Голямо коте от породата Сибирска
Сибирска котка

Тегло: до 12 килограма

Следващата по големина е сибирската котка, произхождаща от Сибир, Русия. Освен със своята големина, тази порода се характеризира и със своята гъста, дълга козина, дълбоки и остроумни очи. За разлика от други котки, сибирската порода съдържа много ниско количество протеин, отговорен за алергията. Ето защо тя е известна като хипоалергенната котка.

Норвежка горска котка

Норвежка горска котка
Норвежка горска котка

Тегло: до 10 килограма

Норвежката горска котка е котка с отличителна дебела козина и добро телосложение. Това е бавно съзряваща порода, достигаща пълен растеж на приблизително петгодишна възраст. Те са сладки, приятелски настроени и любвеобвилни към своето човешко семейство. Въпреки дивите години в горите на Норвегия – или може би заради това – те по-скоро ще се гушкат, отколкото да се нахвърлят.

Рангдол

Коте от породата Рангдол
Коте от породата Рангдол

Тегло: до 9 килограма

Котката Рангдол може да бъде описана с три думи: голяма, красива и изключително дружелюбна. Представителите на породота са едри котки, с козина, средна на дължина и завлядяващи сини очи. Спокойни и приятелски настроени, те обожават човешката компания и са много доверчиви. Mъжките Рангдол обикновено тежат между 6 и 29 килограма, а женските между 4 и 6 килограма, което автоматически ги причислява в категорията „10 Най-големи Породи Домашни Котки“.

Представителите от породата Рангдол се причисляват и към породите котки, които живеят най-дълго.

Рагамъфин

Коте от породата Рагамъфин, което е седнало на червено одеалце
Рагамъфин коте

Тегло: до 9 килограма

Породата Рагамъфин е следващият представител от класацията „10-те Големи Породи Котки“. Всъщност може да забележите, че именно заради дългата си козина, изискваща специални грижи, те изглеждат много по-големи отколкото са. Но, не бъркайте дългокосия Рагамъфин с братовчед си Рагдол. Двете са различни породи, въпреки че са сходни по темперамент и външен вид. Рагамъфин е голямо коте, което се среща в повече цветове и шарки от Рагдол, въпреки че не всички са приети от всяка асоциация за порода котки.

Чаузи

Прекрасна котка от породата Чаузи
Чаузи котка

Тегло: до 7 килограма

Чаузи или джунгловата котка е обособен вид котка, която е обитавала земите от долината на Нил до Каспийско море. „Котката от джунглата“ се характеризира с дълги крака, висока и строина осанка, която е създадена за бягане и скачане. Котките от породата Чаузи са добронамерени, лоялни, високо интелигентни. Тези хибридни котки имат много енергия, което може да доведе до по-настойчиво или агресивно поведение, когато се чувстват уплашени или неудовлетворени.

Британска късокосместа

Сиво котенце, представител на породата британска късокосместа
Британска късокосместа

Тегло: средно 6-8 килограма

Ако не искате да тичате наоколо с Чаузи, помислете за почивка с британска късокосместа. Тази порода е спокойна, не изисква много внимание и е изключително лесна за отглеждане, особено от хора които работят много. Имайте предвид, че представителите на тези котки имат предразположение да наддават на тегло.

Британската късокосместа освен с голимите си размери, е известа и сред 10-те най-популярни котки в света.

Турски ван

Бяла котка, представител на породата Турски ван
Турски ван

Тегло: от 4 до 6 килограма

Красива и рядка, Турската котка Ван от векове очарова любителите на котки със своята енергичност и атлетичност. Що се отнася до здравословните проблеми, те имат генна аномалия, която ги прави склонни към глухота. И като котките от Мейн куун, те са изложени на риск от хипертрофична кардиомиопатия.

Американски Бобтейл

Красив представител от породата Американски бобтейл
Американски бобтейл

Тегло: от 4 до 6 килограма

Ако търсите котка, която се държи като куче, си осиновете Американски Бобтейл. Те обичат да играят игри и са много адаптивни и любвеобвилни. Обърнете внимание, че те са предразположени към дисплазия на тазобедрената става, а някои се раждат без опашка. Точно котките без опашка не могат да се размножават поради здравословни проблеми, свързани със съкратен гръбначен стълб.

Две огромни Мейн кун котки, абсолютно величествени.

Размерите и големината на вашата котка:

Някои котки или домашна смесена порода могат да достигнат подобни размери и тегло на някои от гореспоменатите котки. Ако знаете историята на котката, относно нейните предци, е особено важно да следите теглото и нивата на активност. Жизненоважно е да се гарантира, че ако котката ви накланя скалата в по-тежкия край на кантара, това се дължи на естественото й развитие.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest