Грижа за котките

Грижа за Котешката Козина

Рижава котка, която самопочиства
Ежедневния тоалет за котките е изключително важен

Котките са известни с това, че поддържат самостоятелно своята козина. Има обаче моменти, в които може би ще се наложи да се намесите. По-долу ще научите повече за ползите от грижата за козината на вашата котка, как да започнете, кога да се грижите, оборудването, което можете да използвате, кога да къпете котката си и кога да спрете.

Предимствата на подстригването на вашата котка

Да подстригвам козината на котката ми? И защо да го правя?

О, да продължете да четете и ще научите защо. Подстригването на козината, на вашата котка има редица предимства:

  • Предотвратява образуването на косъмчета, които могат да причинят запушване на червата;
  • Стимулира производството на масло за здравословна и лъскава козина;
  • Осигурява възможност за проверка на бълхи, ушни акари, бучки или натъртвания;
  • Засилва връзката между вас и вашата котка.

Започнете oт по-рано

Рижава котка която лежи спокойно, докато я сресват
Превърнете сресването на вашата котка удоволствие, както за нея, така и за вас

Най-добре би било ако успеете да започнете да оформяте козината на косматият си приятел от най-ранна възраст. Постепенно  ще започнете да увеличавате времето, в което прекарвате  при  оформянето на козината му, докато стане част от ежедневието на вашия пухчо.

Избягвайте насилственото оформяне или ограничаването, тъй като това може да причини стрес, а оформянето ще се превърне в негативно изживяване за вашата котка.

Късокосмести котки

Оборудване:

Гребен с фина зъби против бълха / кърлежи; космата четка,  влажна памучна или гумена ръкавица.

Колко често:

Можете да го правите веднъж седмично.

Уверете се, че вашата котка е спокойна и щастлива. Използвайте гребена против бълхи, за да проверите за наличие на бълхи.
Използвайте пръстите си, за да отделите мъртвата козина, като масажирате по посока на главата на котката.

След това започнете да използвате четката или подложката за оформяне, за да изгладите внимателно от главата надолу до опашката, като отстраните мъртвата козина и стимулирате кръвоснабдяването на кожата. Отстранявайте космите с влажна памучна или гумена ръкавица. Завършете с лакомства и похвали за косматият си приятел.

Котки с дълга козина

Оборудване:

Гребен с широки зъби, гумени ръкавици. Съществуват и редица различни продукти за подхранване, например гребла, шлифовъчни средства и спрейове за разресване. Опитайте с различни продукти, за да намерите най-подходящият продукт за вас и вашата котка.

Колко често:

Не е задължително, но е желателно веднъж на ден.

Както и при късокосместите котки, уверете се, че котката ви е спокойна и щастлива. Преди оформяне, масажирайте кожата внимателно, като внимателно разтрийте пръстите си срещу растежа на козината от опашката до главата, като проверите за екскременти от бълхи. Използвайте гребена с широк зъб, за да отстраните мъртвата козина, като се грижите за тънката, чувствителна кожа под мишниците на котката и между задните крака.

Използвайте гумената ръкавица или тампон, за да отстраните излишната мъртва козина и направете окончателно почистване на козината с влажна памучна или гумена ръкавица, за да премахнете останалите косми. Ако котката ви остане неспокойна или стресирана, спрете и започнете отново, когато котката ви се отпусне. Наградете я с похвали и лакомства.

Има безброй лакомства, които биха били полезни, както за поущрение, така и за здравето на котешката котка. Тук можете да научите повече.

Възли в козината на вашият косматко

Възлите могат да бъдат изключително неудобни за котката. Превантивното подстригване  е ключът към избягване на възелчетата, но ако все пак се натъкнете, хванете го внимателно с пръсти, работейки бавно от корена към края на козината. Не се изкушавайте да използвате ножици, тъй като е много лесно да порежете котката си!

По-тежките възли ще трябва да бъдат обръснати и обикновено тази манипулация трябва да се извършва във ветеринарния кабинет.

Къпане

Котка под душа
Повечето котки не искат и да си помислят да са под душа

Повечето котки не понасят добре къпането, така че ако вашата котка е здрава, обикновено няма причина да я къпете. За някои котки, къпането може да улесни живота на хората, които са алергични към котки. При котките с дълга козина е препоръчително да поддържате козината къса около задните части, за да предотвратите случайно замърсяване от изпражненията.

Признаци на стрес – кога да спрете

По-долу ще опишем най-честите признаци, в следствие на които котката може да се чувства неудобно. Полагането на грижа за козината трябва да бъде спряно, когато някой от тези признаци е наличен:

  • Котката трепери;
  • Рязко завъртане на котешката глава към ръката или четката;
  • Котка изведнъж замръзва или става напрегната;
  • Ушите на котката се извиват или завъртат назад;
  • Котката поглъща или ближе устни;
  • Котешки ръмжи или съскане

Котешката козина е коронната слава за всяка котка. Освен, че краси тялото на вашата котка, тя може да ви подскаже много и за цялостното здраве на вашият четириног приятел. Докато котките са изключително порядъчни животни и правят всичко възможно да се поддържат чисти, понякога се нуждаят от малко допълнителна помощ. Периодично сресване, къпане и проверка на котката ви за бълхи ще намали възелчетата от козина и ще поддържа кожата й здрава, а козината й съвършенна, блестяща и без заплитания.Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар