Грижа за котките, Котешко здраве

Защо Котешките Лакомства са Полезни?

Собственик дава полезно и здравословно лакомство на котката си.
Котките обожават котешките лакомства

Ние, всички обичаме да угощаваме нашите котки и да ги награждаваме с вкусни награди, но като собственици трябва да внимаваме какво ще им дадем и колко. Тъй като в днешно време има много различни видове храни, вероятно се чудите какви са най-добрите котешки лакомства!

Котешките глезотийки може също да помогнат на котките в различни етапи от живота им. Посредством тях, косматковците могат да бъдат насърчавани за добро поведение, към дресиране, стоматологична хигиена, дори здраве. Като отговорни собственици, ние също трябва да помислим за това, какво влияние оказват тези наградки върху косматият ни приятел.

А ако решим да им дадем от нашите глезотийки, трябва да сме наясно коя човешка храна е подходяща и коя не за нашите косматковци.

Защо трябва да поущрявате  котката си?

Поущряването на  котките може да се използва за насърчаване на това, те да имат от по-здрави зъби, кости, козина, дъх, и така списъкът може да продължи. Котешките глезотийки играят важна роля в живота на котките, а и да не забравяме факта, че все пак те ги обожават.

Поущряването на  котешките ни приятели е фантастичен начин да се възнагради доброто им поведение.

Най-добрите котешки лакомства са тези, които ще допринесат за това дори и най-независимата котка да тича към вас. Трябва обаче да имате предвид, че колкото и да обичате да им угаждате, котешките глезотийки никога не трябва да съставляват повече от 10% от общата храна на котката, тъй като те са по-калорични от обикновената храна.

Също така трябва да сте наясно, че трябва да избягвате да храните котката си с някои човешки храни. Въпреки че шоколадът, гроздето и стафидите са вкусни за хората, те могат да бъдат смъртоносни за котешкият ви приятел! Трябва да се придържате към лакомства, които са специално произведени за котки, и за щастие има голямо разнообразие.
Вижте по-долу някои от най-добрите котешки продукти според категорията (стоматологични, здравни и др.).

Лечение на котешките зъби с лакомства

Котка, която се опитва да си вземе лакомството
Как да лекуваме котешките зъбки с лакомства?

В дивата природа котките се грижат за зъбите си, като дъвчат трева и кости, но не всяка котка получава шанс да направи това. Въпреки това, хигиената на устната кухина е изключително важна.
Домашните любимци са предразположени към натрупване на плака и зъбен камък, а това може да доведе до други състояния като кариес, заболяване на венците и да не говорим за лош дъх.

Но ако приемем, че имате котка, която няма да ви позволи да почиствате зъбите й, ще трябва да използвате други стимули за осигуряване на дентана хигиена. Най-добрата стоматологична грижа за котките,  поддържа усмивката на вашия домашен любимец блестяща и здрава.

Дентални дражета за котки

Един от начините да поддържате здрави венците на вашата котка, е да й дадете нещо, в което може наистина да потопи зъбите си! Зъбната дъвка често е най-добрият начин да направите това. Дъвчейки, тя ще използва и мозъка си,  тъй като ще й се наложи да поставя време и усилия в дъвченето.

Денталните пръчици често съдържат влакна, които отстраняват вредните вещества от зъбите на котките. Те са по-издръжливи и дълготрайни от основните лакомства.

Кой са здравословни котешки лакомства

Рижаво коте, което лежи до домашно приготвено котешки лакомства
Домашно приготвени котешки лакомства

Хората обичат да глезят домашните си любимци, като ги обсипват с лакомства и обич. Въпреки това, обичта и лакомствата за вашият пухчо са две съвсем различни неща. Храната не е в състояние да бъде сравнявана с нищо.

Лакомствата за котките се предлагат в голямо разнообразие и под различни форми – от богати на протеини и беззърнести варианти до специализирани лакомства за контрол на козината или денталната хигиена. Пазаруването на тези глезотийки е също толкова сложно, колкото и избора на идеалната котешка храна в много отношения. Трябва да обърнете внимание на списъка на съставките, както и на съдържанието на калории, за да направите правилния избор.

Видът на здравословните котешки лакомства, ще зависи от това коя част от живота на вашият домашен любимец се опитвате да подобрите. По-долу ще ви представим за:

Лакомства, добавка към храната

Понякога най-добрите котешки лакомства са тези, които допълват основното хранене.

Така например, можете да насърчите котката с по-малък апетит, или такава, която не се чувства добре, да ядат. Също така може да добавите котешките лакомства към нещо „по-неубедително“ за ядене (например при смяна на хранителни марки или маскиране на някои медикаменти), или дори само за да ги възнаградите. Много марки ги рекламират като подобрители на храната и не е трудно да се разбере защо.

Здрави стави и козина

Котка, която облизва нослето си, след като е изяла вкусно лакомство
Толкова вкусно, че да си оближеш нослето

Тези лакомства често са с малки размери и могат да помогнат на котките да запазят лъскавината на козината си. Здравето на котешката козина обикновено е първата индикация за цялостното им здраве, така че е важно да се уверите, че тя изглеждат добре.

По-старите котки често развиват артрит и се нуждаят от допълнителни добавки, за да се избегне прекалено голяма болка в ставите, когато се движат. Това болестно състояние може да се прояви и при по-едрите котки, като често се получава един порочен цикъл: котките с по-ниска подвижност ще правят по-малко упражнения и по този начин ще попречат на способността им да се движат. Отново, лекуване с лакомства, съдържащи натурални масла може да бъде чудесен начин за облекчаване на болката, без да се налага да се използват медикаменти.

Домашно приготвени лакомства

Ако разполагате с необходимото, свободно време е възможно да си направите собствени здравословни лаковства за вашите пухкави приятели. Понякога най-простите храни могат да бъдат много полезни и здравословни.

Чрез обикновено готвяне на черен дроб или риба (не риба тон) можете да създадете вкусна храна, повишаваща протеините. Без добавка, можете да създадете интересна комбинация от вкусотийки за вашата котка, като заедо с това може да стимулирате любопитството им (да се надяваме) и естествено да насърчи доброто им поведение.

Органични продукти

Органичните продукти за котки обикновено съдържат естествени съставки. Те могат да имат по-високо съдържание на протеини и да съдържат по-малко обработени ястия и зърнени храни. Здравословните котешки лакомства, като например органичните, обикновено са по-лесно смилаеми и по-добри за котки с чувствителни стомаси.

Бъдете внимателни със съставките!

Когато пазарувате за вашият косматко, винаги трябва да внимавате със съставките. Опитайте се да избягвате продукти с твърде много консерванти, оцветители или аромати, тъй като те могат да бъдат нездравословни за вашата котка и неподходящи в големи количества.

Ако сте внимателни с безбройните продукти, предлагани на пазара, можете да намерите най-добрите котешки лакомства за вашия домашен любимец в зависимост от техните нужди, както и от това, което обичат да ядат.

Вашата котка ще ви благодари за това!


Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest