Котешко здраве

Човешката Храна – Полезна ли е за Котката? – част 2

Котка в хладилник, опитваща се да открадне наденичка
Някои човешки храни са полезни за вашата котка, но други могат да бъдат опасни

Може да е трудно да устоиш да нахраниш котката си, направо от своята чиния. На тези красиви котешки очи може трудно да се устои. Но мъдрите собственици на домашни любимци знаят, че има много човешки храни, които котките не трябва да ядат.

Котките имат различни хранителни нужди от хората. Специална почерпка за нас може да бъде храносмилателен кошмар за тях.

В тази статия, която е продължение от предният път „Човешката Храна – Полезна ли е за Котката?“ ще продължим да ви запознаваме коя е полезната и коя вредна човешка храна за вашият четириног приятел.

И така…

Какви човешки храни могат да ядат котките?

Котките трябва да ядат предимно котешка храна, която е направена специално за котешкото здраве и храносмилателните нужди. Но има някои човешки храни, които могат да бъдат чудесни допълнения към редовното меню на котката ви – умерено.

След като ви запознахме предния път с част от човешките храни, които котката ви може да яде и с тези, които изрично трябва да изключите от менюто й, специално за вас подготвихме продължение на тази изключително интересна тема.

И така,

Може ли котките да ядат авокадо? НЕ

Нарязано авокадо на две части, поставено върху дъска
Авокадото не е препоръчително за котките

Ако котката ви имаше девет живота, тя вероятно не би искала да хаби нито един от тях за вкуса на авокадо, независимо колко вкусни са те. За щастие, вашата котка е само с един живот е малко вероятно да умре от вкуса на авокадо, но това може да й причини известен дискомфорт.

Авокадото не е препоръчително за котките,  защото съдържа токсин, наречен персин, който е опасен за вашия космат приятел. Според ASPCA(Американското общество за предотвратяване на жестокостта към животните), авокадото е най-опасно за говеда, коне, кози и птици.
Въпреки това, дори и да не е ясно установено дали е много опасно за котките, препоръчваме ви да не поемате риска и да изберете друг вид храна, която котките могат да ядат.

Може ли котките да ядат царевица? Да, но…

Две снимки: на първата котка яде кучан царевица, а на втората се облизва
Някои марки храна за котки са приготвени от царевично брашно

Една от най-вкусните храни, на която веганите, вегетарианците и всеядните се радват, е царевицата. Сладко, солено, пикантно, пукано, варено, печено на скара … списъкът продължава и продължава. Дали нашите космати приятели могат да я ядат? Да, котките могат да ядат царевица, но не е най-добрата храна за тях. Някои марки храна за котки са приготвени от царевично брашно като първата съставка. Така, че котката ви сигурно вече е опитвала неволно царевица.

Царевицата няма да навреди на котката ви, но не откриваме причина, която да доказва, че тя е полезна за вашата котка.
Може да давате по-малко царевица на вашата писанка, но не смятаме, че е най-доброто решение.

Може ли котките да ядат месо? ДА !!!

Котка, която се е втренчила в тава с цяло пиле
Котките са месоядни животни

Не само че могат, но те трябва да ядат.
Котките са задължителни месоядни животни, което означава, че не могат да оцелеят без месо.
Това е едно от най-безопасните човешки храни, с които котката може да се храни.


Най-доброто е птичето месо (препоръчваме готвенето на обикновено пиле заради неговия чист белтък), но можете да нахраните котката си с патешко или друг вид месо.


Просто се уверете, че месото не е било осолено, тъй като котките не трябва да консумират сол или други подправки.

Може ли котките да ядат риба? Да, но…

Котките обожават да си похапват риба
Котките обожават да си похапват риба

Котките обичат рибата, така че няма да се налага да ги принуждавате да ядат. Важно е обаче внимателно да изберете с какъв вид риба да я нахраните: по-добре е да изберете по-мазна и калорична  риба като риба тон, сьомга или скумрия, защото съдържа мастни киселини, които вашата котка не може да произведе сама (рибено масло / Омега 3).


Консумацията на твърде много риба  би причинило проблеми на вашата котка, ако не бъдете внимателни! Те могат да ядат сурова риба, но винаги е по-добре да я приготвите!
Препоръчваме сьомга за омега-3.

Бъдете внимателни с консервирана риба тон: те често съдържат твърде много сол и това ще увреди бъбреците на котката в дългосрочен план.

Може ли котките да ядат яйца? ДА

Котка мъти яйца
Яйцата са много полезна храна за котката

Краткият отговор е „Да“. Яйцата са безопасни за котките и дори е  препоръчително да присъстват в тяхното меню! В дивата природа, котките дори нападат птичи гнезда заради яйца.

Котките са месоядни животни, които могат да живеят, изхранвайки се само на животински протеин. Тъй като яйцата са изцяло животински протеин, те са безопасни и дори полезни за нашите писанки.
Много често са препоръчвани яйцата за вашата котка, а някои казват, че е добре да ги давате на сурови, но вярваме, че е твърде рисковано и че трябва да се приготвят за предотвратяване на болести като салмонела.

Може ли котките да пият мляко? Да, но…

Малко коте пие мляко
Колко ли е полезно млякото за котките?

Чудесен въпрос. Обикновено всички мислят, че е добре да давате мляко на котката си, тъй като маките котета биват закърмени.


С напредване на възраста обаче, повечето котки започват да имат непоносимост към лактоза!
И не, не е добре да се дава мляко вместо обичайната храна или вода на вашият косматко.

Въпреки че някои котки могат да понасят млякото и изглежда да му се наслаждават, кравето мляко не е добре за котките и повечето ветеринарни лекари не го препоръчват.

Може ли котките да ядат сирене? Да, но…

Котка в купа, пълна с кашкавал
Малко кашкавалче за вашата писанка?

Котките наистина не усвояват много добре млечните продукти. Сиренето всъщност може да разстрои храносмилателната система на вашата котка. Това включва всичко – от крема сирене и извара до фета, пармезан, синьо сирене и дори мак и сирене.

Така че ако вашата котка има непоносимост към лактоза, не е разумно да й давате сирене. Особено когато има изобилие от толкова много други човешки храни, които можете да дадете на котката си!


Ако вашата котка е луда по сирене, може да й давате, но само в малки количества. Най-добрият избор на сирене са чедър или гауда (тип твърдо сирене), тъй като те са богати на калций и протеини.

И накрая…

Може ли котките да ядат шоколад? НЕ

Котка си задава въпрос дали шоколада е полезен за нея
Шоколадът и котките

Шоколадът е опасен и може да бъде дори смъртоносен за котките. Въпреки че повечето косматковци няма да проявят интерес го вкусят, те могат да бъдат принудени да го ядат от собственици и други, които смятат, че дават лакомство на котката. Колкото и да е добър за нас, хората, толкова е и вреден за нашите домашни любимци. Особено опасни са тъмните и неподсладени шоколади.

Шоколадът съдържа теобромин, който нарушава нервната система на котките. Плюс това, те не могат да разградят това вещество без страдание. А следствието от яденето на шоколад може да причини необичаен сърдечен ритъм, треперене, припадъци и дори смърт.

Така че избягвайте да давате шоколад на котката си на всяка цена! Уверете се, че сте прибрали своя шоколад и го съхранявате на място, където вашата котка няма достъп.

Котката изяде нещо, което не трябва? Какво да правя?

Ако котката ви изяде човешка храна, която не трябва, тогава се свържете веднага с вашия ветеринарен лекар. Колкото по-бързо реагирате, толкова по-големи са шансовете да предотвратите възможни усложнения.

Не забравяйте, че котките са задължителни месоядни животни, така че ако някога искате да дадете човешка храна на котката си, най-добре е просто да извадите някое готвено пиле без подправки.

Има много човешки храни, които котките могат да се ядат безопасно, но е разумно да ограничите даването остатъци от масата.
Ако искате да храните котката си с човешка храна, направете го пестеливо и грижливо!

И накрая:

Човешката Храна – Полезна ли е за Котката?

Храненето на вашата котка с човешка храна изобщо не е лошо! Уверете се, че храната, която предоставяте, не е токсична или опасна за здравето на вашата котка. Хубавото е, че списъкът на опасните храни за котки всъщност е доста малък.

Ето някои напомняния, когато давате на вашата котка човешка храна:

  • Бъдете внимателни с потенциалните алергии;
  •      Помислете два пъти преди да дадете храна на котката си;
  •      Избягвайте насърчаването на лошо поведение (т.е. котката ви да се качва на масата по време на вечерята);
  •      Можете да разглезете котето си, но не прекалено много.

Котките винаги изглеждат заинтересовани от човешката храна, която хората ядат. Но доста често както те, така и техните собственици не осъзнават, че някои от тези храни могат да бъдат изключително опасни за тях.

Следвайте препоръките от тази статия и ще избегнете неприятните изненади.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар