Котешко здраве

Здравословни Проблеми, Обичайни за Котките (част 2)

Кои са често срещаните признаци при болна котка?
Болна котка, която се възстановява от заболяване

Като родител на котка е важно да разпознаете признаците и симптомите на често срещаните заболявания, за да можете своевременно да потърсите ветеринарна помощ за вашия котешки приятел. В тази статия ще ви запознаем с останалите често срещани здравословни проблеми, продължение на темата от предходният път: Здравословни Проблеми, Обичайни за Котките

Болест на уринарния тракт

Болестта на пикочните пътища при котките е една от най-често срещаните здравословни проблеми при котката. Тази болест се характеризира с редица състояния, които засягат пикочния мехур и уретрата на котката и  могат да включват: камъни в пикочния мехур, инфекция, запушване на пикочните пътища или рак. Болест на уринарния тракт е особено често срещана при некастрираните мъжки котки, въпреки че женските котки също могат да развият този проблем.

Ако вашата котка внезапно спре да използва тоалетната си, това сигурно е признак за болест на уринарния тракт. Причина за това заболяване може да бъде и ако урината на вашата котка мирише силно.

Ако искате да научите повече по темата, можете да прочетете за „10 Най-чести Причини за Проблеми с Уринарния Тракт при Котките“.

Котешки инфекциозен перитонит

Котешки инфекциозен перитонит се причинява от мутация на коронавируса. Според някои експерти, котките, живеещи в среди с множество котки, са предразположени към вируса. Котките могат да живеят с този вирус, който остава тихо в червата без признаци на болест през целия си живот. В други случаи вирусът мутира в котешки инфекциозен перитонит, вероятно поради генетично предразположение.

След като котката е получила инфекциозен перитонит, ще се проявят симптоми на лека инфекция на горните дихателни пътища: кихане, сълзене на очите и секрет от носа. Може също да има диария, загуба на тегло и да изпада в състояние на летаргия.

Повечето котки се възстановяват напълно от тази първична инфекция, въпреки че някои от тях могат да станат носители на вируси. Малък процент от заразените котки развиват смъртоносен инфекциозен перитонит до седмици или дори години след първичната инфекция.

Котешки имунодефицитен вирус

Котка увита в одеало и държи термометър
Котешкият СПИН може да остане без симптоми в продължение на години.

Котешки имунодефицитен вирус (FIV) или котешкият СПИН не винаги са фатални. Котешки имунодефицитен вирус намалява способността на имунната система на котката да се бори с инфекциите, като вируса може да остане без симптоми в продължение на години.

Котешкият имунодефицитен вирус става явен, когато котката се зарази с други заболявания. Дългият списък от заболявания включва: инфекции на устната кухина, горните респираторни инфекции, загуба на тегло, ушни инфекции, бъбречни заболявания и много други.

Въпреки че все още няма ваксина, всички котки трябва да бъдат тествани за вируса. Вирусът се предава чрез слюнка, обикновено когато котката е ухапана в котешка битка.

Котешка левкемия

Доскоро котешката левкемия беше най-често срещаната фатална болест при котките, но с наличието на  ваксина  против болестта, броят на случаите намалява.

Въпреки че, името левкемия означава рак на белите кръвни клетки, това може да е само едно от многото заболявания, свързани с този вирус. Други причинители на заболяването могат да бъдат: рак, анемия, артрит и респираторни инфекции.

Котешката левкемия може да бъде предотвратена, ако вашата котка е имунизирана преди да бъде изложена на вируса. Макар че заболяването не винаги е фатално, котките притежаващи това заболяване, рядко имат дълга продължителност на живота.

НИКОГА не въвеждайте други котки във вашето домакинство, когато имате котка, болна от левкемия.

Котка при преглед при ветеринар
Честите посещения при ветеринар могат да предотвратят често срещаните болести

Предотвратете общите проблеми със здравето на вашият космат приятел, чрез ранното диагностика. Превенцията е първото средство за защита на най-често срещаните проблеми със здравето на котките, както честите посещения при ветеринар и задължителните ваксини.
Поддържането на вашата котка на закрито ще я предпази от излагане на смъртоносни вируси, кърлежи, инциденти и други опасности.

Докато котките на открито се радват на по-голяма свобода, те ще се нуждаят  и от по-голяма грижа, касаеща тяхното здраве, както и редовни посещения при ветеринарният лекар.

*Източници

1 – Cat Health – School of Veterinary Medicine – University of California, Davis
2 – Cat’s resources at CDC.gov – Centers for Disease Control and Prevention – CDC.GOV
3 – Feline Health Topics – Cornell Feline Health Center

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар