Котешко здраве

Как да Спрем Разрушителното Котешко Драскане – част 1

Котка, която е надрала тапицерията на дивана
Котките обожават да си точат ноктите на вашият любим диван

Котките, причиняващи щети от надраскване на мебели и други предмети от бита, са често срещано оплакване сред собствениците на котки. Макар че може да е разочароващо, важно е да запомните, че драскането е нормално и естествено поведение за котките.

Желанието на котките да драскат и точат ноктите си навсякъде може да е нормално, но когато започнат да унищожават тапицерията на любимият ви диват или скъпият паркет, това желание се превръща в разрушително поведение. За щастие това опустошително котешко драскане може лесно да се предотврати и владее след това.

Защо котките драскат?

Коте, разстягащо се и драскащо с нокти върху паркет
Драскането е инстинктивно поведение за котката и е жизненоважно за техните физически и мисловни нужди

Драскането е инстинктивно поведение за котката и е жизненоважно за техните физически и мисловни нужди. Разбирайки защо котките драскат, можете да предотвратите щетите в дома си.

И така, има различни причини, поради които котките драскат.

  • За да поддържат ноктите си, използвани при лов и катерене – Котките са естествени ловци и използват ноктите си, за да улавят и държат плячката си. Те също използват това движение, за да тренират мускулите на предните крайници и гръбначния стълб, като по този начин ги потдържат в добро състояние за лов;
  • Нападение и защита – котките използват ноктите си, за да се защитават по време на конфликт с други котки или други животни;
  • Емоционален контакт – котките драскват, за да облекчат стреса и драскат, когато биват в състояние на възбуда или вълнение. Някога виждали ли сте котката ви да ходи бавно до друга котка и изведнъж да започне да драска? Драскането позволява на котката да освободи и от чувството за неудовлетвореност. А случвало ли ви се е когато се приберете от работа котката ви да започне да драска? В този случай това е от вълнение, тъй като драскането може да бъде и израз на радост;
  • Маркиране и комуникация – котките драскат, за да общуват с други котки. Когато драскат, те оставят аромат и видими маркери. Възглавничките на лапите им имат ароматни жлези, които оставят миризми след себе си. Това е типично маркиране на територия и сигнал за другите котки;
  • Грижа за котешките ноктикогато вашата котка драска върху предмет, тя премахва външната мъртва обвивка на нокътя и спомага за здравия му растеж. Често може да намерите нокти във формата на полумесец около любимите им места за драскане;
  • Котките просто обичат да се разтягат, драскат и играят.

Как мога да предотвратя драскането на котката ми?

Котка, която драска върху стълби
Неразумно е да се очаква котешкото драскане просто да не съществува

Краткият отговор е, че не можете. Драскането е нормално поведение за вашата котка и е неразумно да се очаква това поведение просто да не съществува. Котките ще драскат, а ние ще трябва да осигурим подходящи за целта места, за да могат нашите космати приятели да изразяват и практикуват това естествено и инстинктивно поведение.

Не наказвайте котката си, когато тя започне да драска. Трябва да запомните добре – назаказнието не учи котката на правилно поведение, а само може да увеличи страха, тревожноста и стреса, както и да влоши връзката между вас и вашата котка.

Преди да обсъдим как да спрем драскането на котки, по-горе вече обсъдихме на първо място защо котките драскат. Драскането е необходима част от живота на всяка котка. Използването на тези нокти помага на вашата котка да укрепи мускулите в лапите си и в същото време ускорява отделянето на външните слоеве на ноктите, за да ги поддържа чисти и нови. Това е котешката версия на ходенето в салона за нокти.

Използвайки ароматните жлези в лапите, котката ви оставя своя отпечатък върху местата, които най-много харесва, за да може другите котчици да знаят да стоят настрана. Това е част от неините естествени ловни инстинкти, приспособени да поддържа ноктите си в готовност за следващата голяма гонитба.

Най-просто казано, котките трябва да драскат, за да поддържат добро здраве на лапите и ноктите си. В природата това би било необходимо, за да могат да ловуват за вечерята си. Плюс това се чувстват и по-добре.

Никога няма да можете да спрете котешкото драскане напълно, но можете да ги пренасочите да го правят на по-приемливи места.

В следващата статия „Как да Спрем Разрушителното Котешко Драскане – част 2“ ще ви запознаем с това как да подсигурите подходящи места и предмети за драскането и как да режите ноктите на вашата котка.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest