Котешко здраве

Колко Kотенца Mоже да Ражда Котката на Година?

Малки бебешки котенца
Малки бебешки котенца

Ами сега? Пропуснахте идеалният период да стерилизирате вашата женска котка и сега тя е бременна? Не се притеснявайте. Най-доброто нещо, което може да ви удостовери, че сте отговорен собственик на бременна котка, е да я подкрепите през бременността, да намерите добри домове за котенцата и след това да я стерилизирате веднага, след като малките котенца са отбити. Но какво ще стане, ако тя забременее отново, преди да сте успели да я кастрирате? Тъй като гестационният период на зряла котка е много по-кратък от този на човек, това я прави податлива на последващи бременности през цялата година. Осъзнаване фазите на плодовития период на котката ви, ще ви накара да скочите и предприемете нещо, преди да се случи отново неочаквана бременност.

Пубертет

Възрастта, в която котка достига пубертет, варира и зависи както от тяхната порода, така и от факторите на околната среда. Тази хормонална промяна се оприличава на промяната, настъпваща при човешките тийнейджъри. Точно тогава, вашият сладък и малък, домашен любимец изведнъж започне да проявява необичайното си поведение. Около четири до десет месеца, в зависимост от породата си, тя може да започне да вие или да жадува за любов, повече от вас. Вашата, вече пораснала котарана може дори да започне да драска по любимите ви мебели, претендирайки за собствена територия. Какво причинява тази трансформация? Бошуващи се хормони, разбира се.

Ако скоро сте осиновили котката и не сте сигурни дали тя е стерилизирана, ще трябва да посетите ветеринар.

Сексуална плодовитост

След като котката ви достигне пубертет, тя може да се разгони по всяко време. Всъщност котките, като зайците, са ефективно възпроизвеждащи се и периодите на разгонване могат да се появят на всеки дванадесет до двадесет и два дни. Това може да допринесе за размножаването на диви колонии на котки, което прави отговорността за стерилизирането и кастрирането, много по-важно за собствениците на домашни любимци. Но ако сте оставили прозореца отворен и котката ви е разгонена, трябва да знаете, че я излагате на потенциална опастност от привличане на ухажор. Може да забележите признаци на кръв или петна, които се появяват, когато тя е в разцвета си. В този момент тя може да се чифтосва с няколко ухажори, което води до родитба на котенца от двама или повече различни котарака. Някои ветеринари биха стерилизирали котката, докато тя е разгонена. Проучете и говорете със специалист, за да предотвратите нежелани ситуации.

Гестационен период

Веднъж забременяла, гестационният период на котката продължава приблизително 2 1/2 месеца, което прави възможно раждането до пет котила годишно. Ако котката ви избяга от вкъщи докато е разгонена, има няколко отличителни признака, с кои можете да установите наличие на бременност. Първият забележим признак са потъмнели и уголемени зърна – тялото на вашата котка се подготвя да произвежда мляко. На второ място и най-важното ще бъде нейният повишен апетит и подут корем. Тъй като наближава края на бременността си, тя може дори да започне да търси уединено място, за да направи удобно място за раждане. Потърсете я в кошници за пране и ъглите на килерите. Ако подозирате, че котката ви е бременна, насрочете среща с вашия ветеринарен лекар за бърз преглед и възможен ултразвук. Може дори да искате да планирате стерилизирането й по едно и също време, след като котенцата са родени и отбити.

Дали котката ми е в менопауза?

Технически погледнато, котешката менопауза е мит. Макар, че плодовитостта на котката може да намалее с остаряването й, тя ще продължава да ражда. Бременността в по-късния етап от техният живот обаче може да представлява риск за здравето както на котенцата, така и на майката котка. Бебешките котенца на възрастна котка са много по-малко, а стресът от майчинството води до по-лошо качество на живот.

Теоретично вашата котарана може да роди три котила котета годишно, със средно четири котета на раждане, при среден живот от 15 години за една котка, отглеждана на закрито. Това може да доведе до раждане на 180 котенца през живота й.

Вие, като собственици на вашата котарана, можете да вземете проактивни мерки. Не допринасяйте за нежеланата популация на вашата домашна любимка и помислете навреме за нейното стерилизиране или кастриране.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest