Котешко здраве

Кастрация – Защо е Важна?

Коте на което му предстой кастрация
Кастрацията имат редица предимства

Опазването на котката – кастрация на мъжката (премахване на тестисите) и кастрация или стерилизация на женската (премахване на яйчниците и матката) – не само предотвратява настъпването на нежелана бременност, но и ограничава нежеланите поведенчески модели, свързани със сексуалната зрялост и намалява риска от определени заболявания.

Вярвате ли или не, след 4-месечна възраст котенцата достигат полова зрялост и поради това са способни да правят и да раждат котенца. Повечето хора нямат време или желание да размножават котката си и не желаят да увеличават броя на нежеланите котки и котенца, които вече търсят домове.

Продължете да четете и разберете защо кастрацията е изключитено важна.

Защо е важна кастрацията на женските котки?

  • Контрол над популацията – Важно е да кастрирате женската котка, преди тя да може да се разгони и има котенца. Разгонването се случва много бързо в зависимост от породата, времето на годината и индивидуалното развитие. Първият сезон на разгонване обикновено настъпва около шест месеца, но може да бъде и по-рано. Имайте предвид, че женските котки могат да родят до три пъти годишно.
  • Контрол на неприятноститеАко женските котки не забременеят, те се разгонват приблизително на всеки три седмици през полово активното време на годината. Наличието на женски котки в даден район ще привлича мъжки с придружаващите ги проблеми като маркиране на територия, борбата и мяукане.
  • Здравословни проблемиЖенските котки, които не са кастрирани, са по-склонни да страдат от пиометра (събиране на гной в матката) и тумори на млечната жлеза. Трябва да знаете, че бременните котки с инфекциозни заболявания могат да предадат болестите на своите котенца. Имайте предвид и че ако вашата котка има заболявания, бременността и раждането могат да изложат на риск живота й.

Защо е важна кастрацията на мъжките котки?

  • Контрол над популацията – Очевидно е, че мъжките котки сами не могат да си имат котенца и е необходим само един мъж в дадена област, за да забременеят много женски котки. Да, кастрирането на женска котка помага в контрола над популацията, но ако искате да избегнете останалите проблеми, описани по-долу, ще преминете към кастрация на вашият котарак.
  • Контрол на неприятностите – По време на разгонване некастрираните мъжки котки ще маркират територията си с много остра миризма, много е вероятно да се сбиват с други котки и издават силно мяукане и виене.
  • Здравословни проблемиПо време на борбата с други мъжки котки е много вероятно да бъдат разпространи заболявания като котешкият имунодефицитен вирус (FIV), котешка левкимия (FeLV), както и да се причинят контузии, абсцеси. Тъй като докато са разгонени, мъжките котки се скитат над голяма площ, те също са изложени и на по-голям риск да претърпят пътнотранспортни произшествия.
  • Проблеми с домашния комфорт. Некастрираните мъжки котки, които се отглеждат навън, ще скитат доста често по време на разгонването и може да не се върнат. Те също могат маркират територията си в дома и могат да бъдат агресивни към техните собственици. Затова е желателно да кастрирате мъжките котенца достатъчно рано, за да се гарантира, че горепосочените проблеми са предотвратени.

Вашето котенце е още малко и не можете да определите пола му. В статията „Мъжка или Женска е Котката ми“ ще научите повече по темата.

Грижи след кастрация на вашата котка

Обикновено след кастрация, котките се възстановяват забележително бързо. Може да са малко сънливи за няколко часа докато упойката ги отпусне, но до следващия ден обикновено отново са много оживени. Разумно е да се опитате да запазите спокойствието на котката си за ден-два, за да може вътрешните рани да зараснат по-бързо.

  • Ако забележети, че вашата котка продължава да бъде ленива и поведението й е необичайно, трябва да се свържете с вашия ветеринар.
  • Ако пък започне да се ближе или драска прекомерно по кожните конци, свържете се с вашия ветеринар, за да получите превръзка или специална яка, за да предотвратите нанасянето на рани.


Важно е да запомните, че след като котка е кастрирана е предразположена към наднормено тегло. Ето защо ако това се случи, ще се наложи да намалите количеството на храната или да преминете към специална храна за кастрирани котки.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest