Котешко здраве

Здравословни Проблеми, Обичайни за Котките

Спешна помощ за котки във ветеринарна клиника
Винаги се консултирайте с вашия ветеринарен лекар, ако не сте сигурни за симптомите на котенцето или за поведението му.

Точно като нас, хората и котките се разболяват. Често срещаните здравословни проблеми  са свързани с инфекции и паразити. Котките могат да „скрият“ от вас, ако са болни и често е трудно да разберете когато нещо не е наред.

Добрата новина е, че най-често срещаните проблеми със здравето на котките са лесно предотвратими и лечими.

Ето списък на някои общи проблеми със здравето и симптомите им , с които трябва да сте запознати:

Космени топки

Космени топки са сред най-често срещаните здравословни проблеми при котките. Котките са „претенциозни“ към своя тоалет и много пъти на ден се грижат за него. Правейки това обаче, те поглъщат козина, която се задържа за езиците им. Понякога козината се събира на топки, които от своя страна оставят в  храносмилателния тракт, вместо да минава през тялото. Ако котката ви започне да кашля или задавя,  тя вероятно има космени топки.

Има няколко признака, които биха могли да са показателни, че космените топки на котката ви са опасни. Ако котката ви е запечена, не яде или постоянно спи, тогава може да има сериозно запушване. Веднага трябва да посетите ветеринарен лекар.

За да предотвратите образуването на космените топки и премахнете ненужната козина, е желателно редовно да се грижите за козината на вашият четириног приятел. Можете също така да закупите специална храна за котки, която предотвратява образуването на косми.

Глисти

Човек милва болна котка
Чревните паразити са сред най-често срещаните здравословни проблеми.

Глистите (чревни паразити) също са сред най-често срещаните здравословни проблеми при котките. Кълбовидните червеи, тениите и анкилостомите най-често заразяват котките. Често котките не показват никакви външни признаци и заразата може да остане незабелязана.

Симптомите на чревните паразити при котките включват:

 • Отслабване
 • Червеите са видими в изпражненията или близо до ануса
 • Диария
 • Подут стомах
 • Запек

Ако някой от тези симптоми се прояви при вашата котка, трябва да я заведете при ветеринар.
Чревните червеи се лекуват лесно с  лекарства, но ако назначеното лечение не помага, те могат да бъдат фатални.

В статията „Паразити при котките“ ще научите повече за това кои са най-често срещаните вътрешни и външни паразити.

Дирофилариоза

Котките понякога могат да развият и дирофилариоза. Тя се разпространява чрез ухапване от комар и се превръща във все по-често срещан проблем за здравето на котките. Котките не са естествен гостоприемник на паразита на дирофилариоза, в следствие на което, той  може да не завърши целия си жизнен цикъл при заразената котка.

Най-забележимите симптомите, които се проявяват ако котката ви страда от дирофилариоза, са :

 • Кашлица
 • Трудности при дишане
 • Загуба на апетит
 • Отслабване
 • Повръщане

Не е лесно да се диагностицира дирофилариозата при котки и няма все още продукти за лечението й. От друга страна, много котки, заразени с дирофилариоза, могат да се борят срещу самата инфекция.

Ако котката ви има някой от тези симптоми или подозирате, че тя има дирофилария, посетете ветеринар.

Лаймска болест

Кърлеж, който смучи кръвта на котка
Кърлеж на котка

Ако излизате на разходка с вашата котка на каишка или котката ви прекарва известно време навън, трябва да я проверявате редовно за кърлежи. Ако откриете кърлеж по тялото на котката ви и забележите, че тя започне да си поспива по-често и видимо не е добре, помолете вашия ветеринар да тества за лаймска болест.

Това заболяване се предава на хора и животни от еленов твърд кърлеж.

Някои котки могат да проявят симптоми, докато други не показват никакви. Симптомите са трудно разпознаваеми и поведенческите признаци често могат да бъдат объркани с други заболявания или старост.

Бъдете наблюдателни за поведението на вашата котка. Това е единственият начин да разберете дали вашият домашен любимец се е заразил с лаймска болест, ако не е намерен никакъв кърлеж.

Някои симптоми на лаймската болест включват:

 • Летаргия
 • Нежелание да скочи или да се изкачи по стълби
 • Загуба на апетит

Ключът към справянето с котешката болест на Лайм е превенция, заедно с ранна диагностика и лечение. Също така трябва да намалите популацията на кърлежи около дома ви.

Повечето хора смятат притежаването на котка за лесно като поддръжка. Това е така, защото котките са доста самостоятелни, що се отнася до повечето неща, но като всички домашни любимци, те също са податливи на определени здравословни проблеми.

Ако притежавате котка или обмисляте да си осиновите, има някои здравословни проблеми, които са по-често срещани от другите, както вече ви запознахме.

Продължете да четете и да научите за останалите Често Срещани Здравословни Проблеми при котките във втората част на тази статия за котешките заболявания.

*Източници

1 – Cat’s resources at CDC.gov – Centers for Disease Control and Prevention – CDC.GOV
2 – Health status and population characteristics of dogs and cats – US National Library of Medicine – National Institutes of Health
3 – Feline Health Topics – Cornell Feline Health Center

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар