Котешко здраве

Паразити При Котките

Вътрешни и въшни паразити при котките

За да бъде вашата котка в добро физическо състояние, е важно да бъдете запознати с основните здравословни проблеми, обичайни за нейното здраве.

Едни от тези опастности са паразитите. Има два основни типа паразити: външни и вътрешни. Външните паразити са тези, които се намират по козината и кожата на котките, а вътрешните – тези, които живеят във вътрешните органи, като чревния тракт или белите дробове.

По дефиниция паразитът е организъм, който живее на или в организъм гостоприемник и се снабдява с храната си от или за сметка на гостоприемника.

Предотвратяването на паразити е жизненоважно за поддържането на котката ви здрава. Ето някои често срещани паразити, които можете да намерите във / върху котката ви.

Външни паразите

В живота на всяка една котка се е случвало да изпитва дискомфорт, причинен от външни паразити, като бълхи, кърлежи или акари по кожата или в ушите им.

Тези паразити могат да бъдат изключително дразнещи за вашият косматко и могат да причинят сериозни кожни проблеми или дори да пренесат болести. Съвременните лекарства осигуряват лечението, контрола и превенцията на много външни паразити много по-лесно, отколкото в миналото.

Бълхи

Бълхите са най-често срещаните външни паразити. Всички котки са изложени на риск от заразяване с бълхи, но тези с най-висок риск са: котки, които имат достъп до открито, котки; живеещи с други домашни любимци, които излизат на открито и котки в домове или среда с много котки.

Бълхите причиняват кожни заболявания, но те могат да предават други сериозни инфекции, като тения и бактериални инфекции. Младите котенца могат да станат силно анемични от зарази с бълхи.

В статията „Бълхи по Котката? Отървете се Завинаги!“ можете да учите как да се отървете бързо и ефикасно от бълхите.

Кърлежи

Кърлежите са друг паразит, който често засяга котките. Те се хранят с кръв и могат да се прикрепят към гостоприемник в продължение на няколко дни. Те не само могат да причинят дразнене на кожата на вашата котка, но също така те могат да разпространяват заболяване чрез слюнката, която секретират, докато се хранят.

Кърлежите се срещат в околната среда и могат да оцелеят с години в незрялата си форма. Обикновено се срещат в райони, като гори, треви, мочурища, където има диви животни, и с които да се хранят по време на развитието си. Вашата котка може да се сдобие с кърлежи по време на разходка / лов около тези зони.

Не забравяйте, грижата за котешката козина може да намали значително опастността от кърлежи.

Акари по котките

Ушните акари са често срещани паразити при котките, които причиняват значително дразнене и болка и могат да доведат до бактериални инфекции.

В статията „Как да Почиствам Ушите на Моята Котка“ ще научите как можете да предотвратите появата на ушните акари.

Срещат се по-редки видове акари, които живеят върху котешката кожа и причиняват загуба на кoзина, сърбеж, като могат да доведат до бактериална инфекция.

Вътрешни паразити

Вътрешните паразити, като кръгли червеи, сърдечен червей и тения, засягат стомашно-чревния тракт и могат да бъдат червеи или едноклетъчни микроскопични организми, наречени протозои (първаци). Стомашно-чревните паразити например, причиняват загуба на апетит, загуба на тегло, повръщане, диария, кървави изпражнения и подуване на корем.

Кръгъл червей

Често срещан при котенца и млади възрастни котки е кръглият червей. Котките могат да се „сдобият“ с кръгли червеи по няколко начина, така че дори котките на закрито са изложени на риск.

95% от котенцата обикновено развиват кръгли червеи от майка си, така че всички котенца трябва да бъдат подложени на лечение.

Тения

Това са дълги и плоски червеи с дължина от 10см до 70см. Котките могат да се разболеят от тения чрез бълхи или когато ловуват и ядат мишки.

Всички котенца трябва да бъдат лекувани от тения поне веднъж, а възрастните се лекуват въз основа на факторите на живот.

Сърдечен червей (Дирофилариоза)

Тези паразити причиняват заболяване на белите дробове, въпреки името си. Ларвите на сърдечния червей се предават чрез комари, така че дори котките, които се отглеждат на закрито са изложени на риск.

Няма доказано лечение на болестта сърдечен глист при възрастни при котки, а превенцията на сърдечните червеи е важна, тъй като лечението може да бъде дългосрочно и скъпо.

Трябва да знаете, че съществуват някои стомашно-чревни паразити, които могат дори да бъдат зоонозни. Това означава, че те могат да се предават от животни на хора.

Ето защо предотвратяването от паразити е изключително важно, както за вашето, така и за котешкото здраве.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest