Котешко здраве

Как да Почиствам Ушите на Моята Котка

Котка, която се лекува при ветеринар
Котка при ветеринар

Въпреки че котките са известни с това, че сами се грижат за своя тоалет, понякога имат нужда и от помощ. Обикновено малкият ви косматко рядко ще се нуждае от помощ при почистване на ушите, но настъпва момент в живота на всяка котка, когато те получават ушни инфекции, ушни акари, или по-често, натрупване на ушна кал. Ако забележите, че мръсотията се натрупва в ушите на вашата котка, тогава се доверете на вашата интуиция – те вероятно се нуждаят от почистване.

Ще срещате това по-често с котенца, отколкото с възрастни котки. Открийте как да почистите ушите на котката по-долу.

Защо да почистваме ушите на котката си?

Много важно е да следите цялостната хигиена на котето / котката. А мръсното ухо може да означава няколко различни неща за вашето коте / коте:

Как да лекуваме котешките уши
Котешки уши
 • Ушна кал
 •      Ушни кърлежи
 •      Ушна инфекции

Но, за щастие има  няколко начина да почистите ушите на вашата котка. Понякога това е толкова лесно, колкото само използването на памучен тампон в домашни условия. Ако обаче мръсотията започне да се натрупва отново след  няколко дни, това означава, че трябва да посетите ветеринаря си.

Ушна кал

Подобно на хората, котките могат да имат натрупване на ушна кал. Това е напълно нормално и количеството натрупване ще варира при всяка котка различно. Котешката ушна кал никога не трябва да подтиква котката ви да драска вършу ушите си прекалено, да клати глава често, сякаш се опитва да отстрани водата от ушите си или да ги търка в предмети.

Ако смятате, че вашата котка просто има нормално натрупване на ушна кал, продължавайте да четете.

Ушни акари

Ушни акари са микроскопични малки паразити-кърлежи, които живеят в ушите на вашата котка, хранейки мъртвите остатъци от кожата, клетъчните течности и кръвта. Те са силно заразни, така че ако в домът ви има повече от една котка, има вероятност да се наложи да третирате всяка едина от тях.

Ако не сте сигурни дали вашата котка има ушни акари, тогава най-добрият вариант е да посетите местния ветеринарен лекар.

Знаете ли, че ушните акари са вътрешни паразити, често срещани при котките?

Те ще могат да определят дали вашата котка има ушни акари и ще може да ви даде подходящо лечение. В противен случай, ако сте сигурни, че това са акари, тогава не се налага да посещавате ветеринарен лекар. Понякога лечението у дома е също толкова ефективно.

Ако след всичко това кафяво натрупване все още се появява, тогава  има шансовете котката ви да се е „сдобила“ с…

Инфекция на ушите

Като цяло, освен ако вашата котка не се е заразила от акари от друго животно, ушните инфекции са вторично състояние. Това означава, че те всъщност са резултат от някакъв друг основен медицински проблем.

Ето някои от причиняващите причини и продължаващите фактори на инфекции на външното ухо, наречени отит външни и средни уши, наречени отит:

 • Свръхрастеж на бактерии
 •      Натрупване на ушна кал в ушния канал
 •      Гъста козина в ушния канал
 •      Алергии като храна или прашец
 •      Автоимунни заболявания
 •      Тумори / полипи в ушния канал
 •      Спукано тъпанче
 •      Неправилно почистване на ушите
 •      Захарен диабет

Инфекциите на ушите също могат да причинят образуването на кафявата ушна кал, която виждате в ушите на котката. Това несъмнено ще се нуждае от лечение от ветеринарен лекар, който най-вероятно ще даде на котката ви антибиотици под формата на хапчета. Това ще бъде в допълнение към ежедневните почиствания на ушите с предписани капчици за ухо.

А докато си говорим за уши, знаете ли, че съществува музика за котки, която всъщност е сравнително нова концепция. Но повярвайте ни – котката ви ще мърка от наслада, когато чуе тоновете, които са специално създадени за ушите ѝ.

Как да почистваме ушите на котката

Почистване на котешкото ухо и какво трябва дас знаем
Почистване на котешко ухо
 • Вземете няколко памучни тампони
 •      Потопете ги (не накисвайте) в разтвора за почистване на ушите на котките
 •      Внимателно придържайте главата на котката си с ухото назад
 •      Избършете натрупаната кал, като завъртите памучният тампон няколко пъти

Почиствайте ухото, оставяйки го здраво и леко розово, и по възможност преди да се образува кафява ушна кал.

Ако проблемът наистина се дължи на натрупването на ушна кал, тогава значи сте се отървали за известно време от нея. Въпреки това, ако забележите, че кафявото натрупване се появява в рамките на няколко дни, най-добре да посетите ветеринар, който ще постава точна диагноза.

Заключителни мисли: Как да чистим ушите на моята котка

Почистването на ушите на котката е лесен начин за наблюдение на цялостното здраве на котката.

В тази статия ние обсъдихме някои причини, поради които ушите на котките стават „мръсни“. Също така обсъдихме прости, но ефективни начини за почистване на ушите на котките.


Преглеждайте ушите на вашият косматко веднъж два пъти на месец, за да се уверите, че няма нищо неприятно. И ако има, добре, сега знаете какво да правите.


Важно правило е винаги да бъдете внимателни, когато прилагате всякакви капки в ушите на котките. Избягвайте падането на разтвора директно в ухото, тъй като това може да причини болка и да създаде проблеми с дисбаланса в продължение на няколко дни.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар