Любопитни котешки факти

Музика за Kотки

Котка със слушалки, слушаща релакираща музика
Котките харесват музика, но каква точно?

Искало ли ви се е вашатa котка просто да остане мирна за момент? Омръзнало ли ви е да казвате на вашият пухчо да спре да се качва на масата или да престане да размахва играейки всеки по-малък предмет? Искате ли котката ви просто да стои неподвижна за малко? Да, това е възможно и ние имаме доста просто решение: музика за котки.

Музиката за котки е сравнително нова концепция, но повярвайте ни: котката ви ще мърка от наслада, когато чуе тоновете, които са специално създадени за ушите ѝ.

А котките харесват ли музика?

Котките харесват музиката, но не всички видове музика.

Хеви метъл? Не!

Техно? Не!

А какво ще кажете за някой софт джаз или класическа музика? Не и не!

Котка помирисва музикална плоча
Котките харесват музиката, но не всички видове музика

Всъщност котките не се наслаждават на човешката музика. И така, какво е решението? Решението е сравнително нова концепция, известна като музика за котки.

През 1998 г., докато свири на виолончело в симфонията в Сан Франциско, Дейвид Тий, професор по музика в Университета в Мериленд и виолончелист на Националния симфоничен оркестър, сътрудничи на хеви метъл групата Metallica и изпълнява с тях концерт. По време на концерта той е залят от неописуем „коктейл от емоции“, който музиката задейства, и той иска да знае защо.

Това кара Тий да се вманиачи в разбиването на кода на музиката: „Какви са съставките му? И защо предизвиква такива дълбоки реакции?“ За да отговори на тези въпроси, той провежда повече от 5 години проучвания.

Цялата музика се корени в звуци, които чуваме в утробата и малко след като се родим, докато мозъкът ни се развива. Композиторите приемат тези звуци и ги ремиксират в песни, които предизвикват неврологични ефекти, свързани с най-първите ни сетивни преживявания. “ твърди Тий.

Ето така се появява музиката за котки, която представлява перфектна комбинация от звуци, които ще превръщат и най-хиперактивните котки в приглушено, по-управляемо състояние. Най-добрият умиротворител, музиката за котки е тук, за да бъде полезен както на вас, така и на вашия котешки приятел.

Науката зад успокояващата музика за котките

Има много научни изследвания, които са преминали в темата за намирането на подходящия стил музика за котки.

Котките не реагират на звуците от човешката музика … Те реагират много добре на звуците, които са най-тясно свързани с техния свят и с това, което са запознати. Тези звуци включват мъркане, мяукане и темпото на техните собствени сърдечни удари.

Знаете ли, че: Мъркането е звук, характеризиращ се с бързи движения, идващи от ларинкса или т нар. гръклян. Мъркането, само по себе си е действие, което освобождава ендорфин, който помага на нашите котки да се чувстват добре и щастливи. Това е може би един от отговорите на мистериозния въпроса „Защо котките мъркат?“.

Как успокояващата музика за котки влияе на нашите котешки приятели

Коте, което спи върху китара
Специалната музика за котки влияе успокояващо на вашият косматко

За някои от вас музика за котки може да ви се стори интересна, а за други – малко досадно. Когато обаче я пуснете на четириногият си приятел, ще откриете, че той реагира различно.

Някои котки могат да търкат ароматните си жлези към високоговорителя, инстинктивен отговор, който котките имат, когато маркират своята територия. Сякаш се опитват да заявят звука за себе си.

Предимствата от пускането на музика за котки са много и от голяма помощ за собствениците на котки. Освен, че е отличен инструмент, който можете да използвате за хиперактивната котка, тя може да се използва и като компания, за вашият пухчо, докато вие работите. Някои котки са склонни към бързо стресиране, така че музиката за котки е отличен начин да се поддържат ниските нива на адреналин и кортизол.

Едно е сигурно – музиката за котки ще превъплати вашият косматко в една наистина щастлива котка.

Къде можете да намерите музика за котки?

Предполагаме, че нямате търпение да разберете къде може да намерите котешка музика за вашият четириног приятел. Е, не търсете повече:

  •      Можете да намерите музика за котки в магазините, които обслужват котешката аудитория.
  •      В YouTube ще намерите много успокояваща, релаксираща музика за котки. Някои котки могат да се насладят на звуците на други котки, както и на музика за котки. Тези звуци можете много лесно да намерите и в YouTube. Потърсете „Котешки шумове“ и пуснете записа за вашият косматко.
Музиката за котки е научно доказателство, че да направи вашата котка щастлива.

Музиката на котките може да изглежда странна, но работи. Знаем, че може да сте малко скептични и не ви обвиняваме. Опитайте! Вашите четириноги приятели ще мъркат своето „Благодаря“, докато се търкат между глезените ви или мачкат с лапички.

*Източници

1 – Cats Prefer Species-Appropriate Music –  Applied Animal Behaviour Science – Researchgate
2 – Cats prefer species-appropriate music – National Center for Biotechnology Information
3 – Study shows cats prefer their own beat – University of Wisconsin–Madison

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest