Любопитни котешки факти

Защо Котките Мъркат?

Малко, мъркащо котенце
Малко, мъркащо котенце

Когато мъркаща котка се притисне към теб, най-вероятно се чудите каква е причината, но се чувствате доволни от себе си. Това сладко малко котенце просто трябва да те обича, нали?

Да, но трябва да знаете някои основни неща, а именно, че щастието не е единственото нещо, което кара котките да мъркат.

В тази статия ще ви разкрием тайната и ще отговорим на въпроса – „Защо котките мъркат?“.

Какво точно издава мъркащият звук?

Собствениците на котки може би се чудят, не само защо котките мъркат,а и как точно го правят? Как създават този отличителен звук?

Ами, противно на това, очакванията ви, може би, котките нямат уникална част от тялото или вокален орган, който им позволява да мъркат. Вместо това, звукът идва от бързи движения, идващи от ларинкса или т нар. гръклян. Мъркането започва като сигнал от централната нервна система, която достига до мускулите в гръкляна.Тези мускули се затягат и освобождават много бързо, докато котката вдишва и издишва, за да направи вибрациите, които можем да усетим и чуем.

Защо котките мъркат?

Защото те са родени, за да мъркат. Котките започват да мъркат и да чуват мъркане от ранна детска възраст. Майките-котки мъркат, за да водят своите котенца, докато те са все още слепи и глухи. На свой ред ветеринарите смятат, че котенцата мъркат, за да покажат, че са добре и това също им помага да се свържат с майките си.

„Когато котките стават по-възрастни, те използват мъркането за всичко, което включва радост, общуване и задоволство до успокояваща болка”, твърди известен ветеринар.

Защо мъркането на вашата котка може да е породено от толкова много причини?

Мама котка с малкото си котенце
Мама котка с малкото си котенце

Разбира се, може да чуете мъркане, когато вашият домашен любимец се чувства спокоен или приятелски настроен, но котките мъркат също когато са гладни, стресирани или са ранени.

„Всяко поведение зависи от историята, контекста и очакванията“, казва Тони Бъфингтън, експерт по котка и ветеринарен лекар в Университета на Охайо. „Така че е наивно да се мисли, че котките могат да мъркат само по една причина. Това е все едно да си мислите, че хората могат да се смеят само поради една причина.“

Мъркането освобождава ендорфин, който им помага да се чувстват добре и щастливи. Ето защо експертите смятат, че котките използват вибрациите, за да се успокояват. Това може да означава мъркане, докато се наслаждават на някои уютни прегръдки от човешкият им приятел, или може да им помогне да си успокоят нервите или буквално да излекуват болката си.

В статията „Щастлива ли е моята котка?“ можете да научите повече по темата.

Котешките майки мъркат по време на раждането. Също така проучванията показват, че вибрациите на цялото тяло от 35 до 50 Hz могат да помогнат за стимулиране на зарастването на костите. Обикновенно, честотите на котешкото мъркане варират от 25 до 150 Hz, а някои предполагат, че вибрациите от мъркането могат да помогнат на котенцата да заздравят скелета си. (Звучи налудничево, но дори и астронавтите на НАСА са използвали вибрационна терапия в космоса, където липсата на гравитация означава, че без упражнения костите отслабват).

Що се отнася до честоти, по-високи от 150 Hz, те служат за съвсем различна цел. Проучване в едно американско списание установи, че когато котките се опитват да накарат собствениците си да ги нахранят, честотата на мъркането им достига до 220 до 520 Hz – ужасно близо до вика на човешкото дете от 300 до 600 Hz. Изследователите предполагат, че по-високата честота прави звука по-труден за игнориране от котешките бебета и родители.

В крайна сметка: Не всички мъркания са еднакви.

Как можете да определите защо котката ви мърка?

Две спящи, мъркащи, котенца
Две спящи, мъркащи същества


Въпреки че мъркането не е само знак на задоволство, не трябва да изпадате в режим на паника, когато следващия път чуете мъркането. Има причина хората да асоциират мъркането със щастие – това все още е основната причина, поради която котките мъркат.

„Те могат да мъркат, когато са били наранени или имат някаква болка, но сред нашите космати другарчета, мъркането по-често е знак на задоволство“, обяснява известният американски ветеринар.

Най-добрият начин да разберете посланието на вашата котка, е да погледнете какво още се случва. Ако е време за вечеря, или ако честотата на мъркането е малко по-висока, значи вашият космат приятел може да е гладен. Ако котето ти се докосне до теб или мачка с лапи, тя вероятно е ядосана или игрива – дори и да мърка.

Също така обърнете внимание при наличие на непрекъснатата и настоятелна вокалност, от страна на вашата котка, независимо дали това е мъркане или, по-често, мяукането (или и двете). Ако гласът продължава от 24 до 36 часа, това може да бъде един от признаците, че „здравата” котка е болна. Но ако котето се е свило на кълбо, вероятно просто се наслаждава на вашата компания.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар