Любопитни котешки факти

Черни Котки – 5 Oчарователни Факти

Какво е общото между Хелоуин и черната котка?
Какво е общото между Хелоуин и черната котка?

Когато видите черна котка, какво ви минава през главата? Хелоуин и вещици? Или вашето предстоящо разочарование и лош късмет? Да, когато става въпрос за черни котки, не липсват митове и суеверия. Е, ако ви гризе любопитството каква е истината за тези прекрасни, мастилени котки, вие сте дошли на правилното място.

1. Черната котка е нещо повече от символ на Хелоуин

Независимо дали сте собственик на котка или не, всички можем да се съгласим, че няма друга опитомена котка, която да притежава по разнообразни и символични значения от черната котка.

Макар, че черните котки обикновено се свързват с Хелоуин, магьосничество и лош късмет, в действителност историите за тези топчета от козина са доста по-положителни от страховитите. Научете историята на черните котки и как те са станали от икони на Хелоуин, където те се смятат за символ на късмета, до това как техните гени могат един ден да помогнат за предотвратяване на определени заболявания при хората.

Чернита котка е емблематичен елемент от древният келтски, езически празник Хелоуин, както е и най-избираният вид костюм сред децата от предучилищната възраст и първокурсничките от университета. Странно нали? Но знаете ли откъде всъщност тръгват всички тези страховите истории?

Магьосница с черна котка, гледат на магическо кълбо.
Магьосничеството и черната котка

Започвайки от Средновековието, черните котки се свързват със Сатана, вещици и магьосничество. Някои хора вярват, че черните котки са кавалерията на вещиците. А други дори смятат, че са вещици, които са приели животинска форма. В миналото тези суеверия са довели дори до ужасяващо масово убийство на черни котки.

2. Черните котки могат да помогнат на любовния ви живот

Забравете стереотипният образ на вечно самотната дама и нейната котка. В някои части на света се вярва, че черните котки всъщност могат да подобрят любовния ви живот.

В Япония, например, самотните жени, които притежават черни котки, се смята, че привличат повече ухажори. В централна Великобритания (Мидлендс), черната котка е идеалният подарък за сватба – смята се, че носят късмет и щастие на булката.

3. Черните котки могат да ви донесат късмет

Черните котки могат не само да подобрят любовния ви живот, но и могат да засилят вашия късмет и да подобрят вашите финанси.

В миналото моряците вземали котки на борда на кораба, за да ловуват мишки. Вероятно освен ловци, котките са били приемани и като компания. Въпреки това, британските моряци са вярвали, че черната котка ще донесе на късмет на кораба и ще осигури безопасно завръщане у дома.

Черната котка - лош късмет или просто суеверие?
Черната котка – лош късмет или просто суеверие?

За пиратите обаче ситуацията е била малко по-сложна. Те вярвали, че ако черна котка върви към теб, е на лош късмет. Както и ако черна котка се отдалечава от теб, е късмет и ако котка се качи на кораба и след това скочи, корабът ще потъне.

За тези от нас, които не са моряци, черна котка, която застава на прага ви, сигнализира за просперитет (общоприето вярване в Шотландия), а черна котка, пресичаща пътя ви, сигнализира за късмет (в Англия и Ирландия).

И като заговорихме за острова, знаете ли, че породата Хавана Браун – една от „10-те Най-умни Породи Котки в Света“, е развъдена за първи път в Англия чрез отглеждане на сиамка с домашна черна котка.

4. Черните котки могат да предпазват от заболяване

Изследователи от Националните здравни институти [1] откриха, че генетичните мутации, които са причина за черната козина на котките, могат да защитават от болести. Всъщност тези мутации засягат същите гени, които осигуряват ХИВ резистентност при хората.

Тъй като котките са предразположени към доста от болестите, към които сме и ние, хората (рак, ХИВ и болестта на Алцхаймер) – те могат да бъдат перфектни помощници при изучаване на тези болести.

„Котките оцеляват сред големият брои еднотипни болести, които засягат и хората: рак, СПИН, множествена склероза, болест на Алцхаймер“, твърди Стивън О’Брайън, който изучава котешка генетика от 25 години .

„Животните проявяват едни и същи симптоми, но те не се нуждаят от болнично лечение или медикаменти. Всичко, от което имат нужда, е генетичното разнообразие и естественият подбор.“ казва той.

Достигайки до факти как котките са се развили, за да се противопоставят на тези болести, изследователите потенциално могат да научат как да ги предотвратят и при хората.

5. Черните котки могат да променят цвета си

Ако черната ви котка има сиви ивици и обича да прекарва дните си в под лъчите на слънцето, козината й може да се превърне ръждиво кафяв цвят. Защо се получава това? Слънчевите лъчи разграждат пигмента в козината, за да разкрият основните ивици.

А вие с какво свързвате черната котка?
А вие с какво свързвате черната котка?

Oпределено има доста суеверия, свързано с черните писани. Някои хора мислят, че ще им донесе лош късмет, ако черна котка им пресече пътя. Други просто смятат, че са перфектният домашен любимец на вещици и/или магьосници. В действителност, обаче черните котки са просто приятелски настроени животни, които могат да се превърнат в чудесни, домашни любимци за всеки, който желае да си осинови пухкав приятел.

Препратки

1. – Black cats provide lucky break to disease research

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest