Любопитни котешки факти

Могат ли Котките да Виждат в Тъмното?

Котешки очи в тъмното
Котките и тяхното зрение в тъмното

Физиологията на котката е много подобна на тази на други бозайници, но нейните сетивни органи са разработили специализирани модификации като на ловец. Една от най-забележителните адаптации, наблюдавани при котките, е в анатомията и функцията на очите им. И от тук следва въпроса: може ли котките да виждат в тъмното?

Очите на котките имат по-голяма роговица, зеница и леща

За разлика от хората, очите на котките са се развили, за да впрегнат цялата налична светлина. Пропорционално на мозъка им, ретината на котката е със същия размер като човешката. Но роговицата, зеницата и лещата са по-големи. Това означава, че котешкото око може да приема повече светлина. Роговицата и лещата на котката лежат близо до ретината. Тяхната екстремална кривина позволява на котката да фокусира повече светлина, а кръглота очна ябълка увеличава ъгъла на видимост.

Окото на котката има специализирана отразяваща структура

Котешкото око също се „радва“ и  на специализирана отразяваща структура, която липсва на хората. Нарича се „tapedum lucidum“, тя седи зад ретината и съдържа 15 слоя отразяващи клетки. Тези слоеве действат като огледала, концентриращи наличната светлина. Очите на котките светят зелено в тъмнината, защото светлината, която им свети, се отразява от „tapedum lucidum“ през широко отворените зеници.

Котешките лещи осигуряват отлично фокусиране

Очите на котките действат подобно на камерата. Светлината влиза през зеницата( която от своя страна се намира в ириса,) която, подобно на отвора на камерата, може да увеличи или да свие, за да контролира количеството на входящата светлина. Лещата фокусира входящата светлина върху ретината, като се движи напред и назад. При бозайниците меката, подобна на желе, леща се фокусира, когато е смачкана или опъната от съседни мускули.

Котките имат бинокълно виждане

Котките, подобно на хората, се радват на бинокулярно зрение. Двете очи имат припокриващи се полета на видимост, което води до стереоскопичен ефект, позволявайки на котката да преценява дълбочината и разстоянието. Тази способност е много важна за котката като ловец, тъй като трябва да прецени положението и разстоянието на плячката си. Очите на котките имат ограничено движение в сравнение с човека. Ето защо те често движат главите си нагоре и надолу, когато ловуват. Това им помага да намерят плячката си и ни дава отговор на въпросите „Защо Котките Преследват Лазерите?“.

Всички тези специализирани адаптации са резултат от еволюцията на котката като ефективен ловец през нощта.

Могат ли котките да виждат в тъмното?

Котките не виждат в пълна тъмнина. Но способността им да виждат дори най-тъмната светлина е почти ненадминат от всеки друг жив бозайник.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар