Любопитни котешки факти

7 неща, Които Правят Хората, а Котките Мразят

Котката ви изглежда разстроена или тревожна? Дали от сигналите на тялото можете да разберете какво всъщност се случва с вашата котка?

Изплашена котка с настръхнала козина и опашка
Изплашена котка

Това, което притеснява котката ви, може да бъде нещо, което притеснява и вас. От мръсна тоалетна, до развалена храна или твърде силна музика. Котките и хората си приличат по това, че не харесват доста едни и същи неща, отколкото си мислите. И вярвате или не, напълно е възможно, както и напълно несъзнателно да причинявате тези неща,  които котките не могат да понасят.

Не се притеснявайте – по-долу ще опишем основните неща, които правят хората, а котките мразят.

Котките мразят чувството на самота

Котка, която гледа тъжно
Котка, която гледа тъжно

Противно на общоприетото мнение, котките не са животни, които обичат уединението. Вярно е, че можете да оставите котката си сама за по-дълго време, отколкото бихте могли да направите с куче.

Но, не забравяйте – котенцата жадуват за внимание, приятелство и любов, както всеки друг космат приятел – или човек. Ако бъде оставена сама за продължителен период от време, тя може да развие чувство на тъга, летаргия или дори депресия.

Ако имате натоварен график, не забравяйте да отделите няколко минути всеки ден, за да прекарате известно време с котката си. Дори 15 минути игра на всеки няколко часа ще я пазят щастлива и здрава.

А, има ли още по-добро решение? Помислете за осиновяването на друга котка, така че тя има спътник-приятел на „пълно работно време“.

Котките мразят мръсни котешки тоалетни

Използването на мръсна тоалетна – обществени или в дома – е доста грубо, нали? Е, котките се чувстват по същия начин, когато тяхната тоалетна е мръсна.

Важно е да почиствате котешката тоалетна всеки ден или поне през ден, в зависимост от броя на котките, които имате, и техните тоалетни навици.

Не искате ежедневно да загребвате котешки изпражнения?  Помислете за инвестиране в самопочистваща се тоалетна.

Котките мразят развалена храна

Вероятно не искате да ровите в голяма чиния с  развалена храна?! Изненада – и вашата котка също. Не само, че остарялата или развалена храна има лош вкус, но тя може да разболее косматкото ви. Бактерии като Salmonella и Staphylococcus могат да се разпространяват  в храни, които са били изложени на открито твърде дълго, особено през по-топлите месеци.

Котка, която яде развалена храна
Котка, която яде развалена храна

Всеки път, когато сервирате ястията на котето, не забравяйте да проверите датите на изтичане както на мократа, така и на сухата храна. Ако откриете, че котката ви не си изяжда цялата храна, може би не преценявате добре колко всъщност трябва да й давате.

Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да решите въз основа на нейната порода, възраст и ниво на активност какво количество е подходящо.

Котки мразят да приемат медикаменти

Когато се чувстваш отвратителен, последното нещо, което искаш да направиш, е да вкусиш някое гадно лекарство. Същото важи и за вашата котка. Когато приемат лекарства, много котки имат пяна в устата, задържат хапчето в хранопровода си, или просто го изплюват.

Котка, която приема медикамент
Котка, която приема медикамент

Независимо дали вашата котка се нуждае от медикаменти за настинка или инфекция, или има хронично заболяване, което изисква непрекъснато прилагане на лекарства, от жизненоважно значение е лечението да стане по-приятно за вашият косматко.

Първо, предразположете котката си да се чувства удобно, докато държите нейната муцунка.  Асоциирайте усещанията с нещо положително, като я награждавате с малки лакомства. След това създайте схема за приемане на лекарството, така че тя да знае какво да очаква и кога.

Ако все още имате проблеми с даването на медикаменти, има много меки лакомства, като гранули-джобчета, предназначени да придържат хапче.

Котките мразят прекалено агресивно галене

Ако имате котка, сигурно знаете, че има само някои области, по които тя ще ви позволи да я галите. Ако обаче я погалите на „забранениете местя“, тя ще  започне да съска, драска или хапе. Котките могат да бъдат изключително чувствителни към осезаемото влияние, така че е важно да сте наясно къде и как можете да я галите.

Искате котката ви да бъде щастлива?

Котките обикновено обичат да бъдат галени по главата и шията. И да, сериозно. Те не харесват  да бъдат докосвани по„цялото тяло”. Така че, се опитвайте да се придържате само към областите около главата и шията. Обърнете внимание на поведението й и сигналите на тялото, за да разберете приемливо или неприемливо е гладенето.

Котки мразят конкуренцията от други котки

Конкуренция между котки
Конкуренция между котки

Независимо дали се борят за храна, пространство, играчки или внимание на техните собственици, котките могат да станат ревниви един от друг. За съжаление, тази ревност може да се прояви като агресия.

Например: Ако една домашна котка се чувства застрашена от котка на открито, но не може да я атакува, то тя може да пренасочи агресията си към друга котка в къщата.

Котки мразят силни шумове

От гръмотевични бури, до спорове, до фойерверки, много силни шумове и вълнения могат сериозно да стресират котката ви. А хроничният стрес от силните шумове може да предизвика редица поведенчески и здравни проблеми, включително плашливост, агресия или депресия, както и загуба на козина, липса на апетит и прекомерно облизване.

Може да е трудно, но се опитайте да ограничите излагането на котката на силен шум. Дръжте я на тихо, безопасно място, когато имате гости,  по време на лошо време, и избягвайте да пускате много силна музика.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар