Любопитни котешки факти

Aлергия към Kотки

Жена, която има симптоми на алергия от котка, която е до нея

Какво предствлява живота с алергии към котки? Независимо дали вие сте алергични или член от семейството – темата може да повдигне много въпроси.

Може ли алергията към котка да обясни безкрайните симптоми на студ на вашия син? Ще съжалявате ли, ако се поддадете на исканията на дъщеря ви за коте, въпреки вашата алергии? Дали т. нар. хипоалергенни котки ще ви позволи да имате домашния любимец, който винаги сте искали, без да придизвика алергична реакция?

Какво причинява алергията към котки?

Алергиите към котките са два пъти по-често срещани от алергиите към кучета. Но, противно на това, което може би си мислите, истинският проблем не е козината. Хората с котешки алергии са алергични към протеини в котешката слюнка, урина и пърхот.

Как се случва това?

Хората с алергии имат свръхчувствителна имунна система, която започва да се бори с безобидни неща, като например котешки пърхот. Симптомите на алергията са страничните ефекти от предпазната реакция на тялото ви срещу алергията.

Имайте предвид, че дори и да нямате действителна котешка алергия, котката ви би могла коствено да придизвика алергиите ви. Котките, които излизат навън могат да внесат чрез козината си прашец, плесен и/или други алергени.

Какви са симптомите при алергия към котки?

Симптомите на котешки алергии могат да включват:

 • кашлица и хрипове;
 • уртикария (копривна треска) или обрив по гърдите и лицето;
 • червени сърбящи очи;
 • зачервяване на кожата, при която котка ви е надраскала, ухапала или облизала;
 • хрема, сърбящ, запушен нос;
 • кихане;

Симптомите на алергия към котка могат да се развият само за няколко минути или да отнемат часове, за да се появят. Около 20% до 30% от хората с алергична астма имат тежки огнища след контакт с котка.

Имам ли алергия към котки?

Въпреки че симптомите на алергия към котка може да изглеждат доста очевидни, не винаги котката ги причинява. Добре е да получите потвърждение от Вашия лекар, чрез кожен или кръвен тест. В крайна сметка не бихте искали да обвинявате несправедливо господин Котка.

Тестовете за алергия обаче не винаги са правилни; лекарят може също да иска да опитате да живеете без котка няколко месеца, за да видите как това се отразява на симптомите ви на алергия.

Как се лекува алергия към котки?

Алергиите към котки обикновено могат да бъдат контролирани със стандартни лекарства за алергия, като:

 • Антихистамини;
 • Деконгестанти;
 • Назални стероидни спрейове (кортикостероиди);

За съжаление няма начин да се предотвратят симптомите на алергия. Някои проучвания показват, че срещата на домашни любимци с детето докато е малко, намалява риска от развитие на алергии на по-късен етап. От друга страна, дете, което вече има алергични тенденции, може да се влоши при срещата си с домашен любимец.

Преодоляване на алергия към котки

Докато медицинското лечение може да помогне за овладяване на алергиите към котки, най-добрият съвет е прост: избягвайте котките и пърхота им. Ето и няколко съвета:

 • Не пипайте, прегръщайте и не целувайте котки;
 • Внимавайте с гости, които притежават котки – те могат да донесат пърхота със себе си върху дрехите и багажа си. Това непряко излагане може да причини сериозни симптоми на алергия;
 • Ако ще гостувате в къща с котка, помолете тя да бъде държана извън стаята, в която ще спите няколко седмици преди да пристигнете. Започнете да приемате лекарства за алергия няколко седмици преди това. След като алергичната реакция започне, може да е трудно да се контролира.

Но какво ще стане, ако вече притежавате котка?

Най-разумния съвет е: ако вие или член на семейството имате алергии към котки, не трябва да имате котка в дома. Разбира се, такива груби съвети може да не са лесни за следване, затова:

 • Спазвайте дистанция с котката;
 • Ограничете котката до определени участъци от къщата;
 • Дръжте котката на открито колкото е възможно повече;
 • Почиствайте често и добре, както помещенията, така и въздуха – котешкият пърхот е навсякъде;
 • Помислете да къпете котката си редовно. Експертите не са сигурни дали къпането наистина помага да се намали количеството на алергена. Но ако това не травмира котката, можете да опитате;

Въпреки че тези техники могат да помогнат, те може да не са достатъчни. Колкото и да е трудно, ако запазването на котката ви застрашава здравето или здравето на член на семейството, трябва да обмислите да го предотвратите.

Каквото и да правите, не предполагайте, че алергиите към котките естествено ще се подобрят с времето. Те могат много да се влошат. Алергиите извън контрол могат да направят повече от живота ви нетърпим – те могат да увеличат риска от астма, което е сериозно заболяване.

Така че не игнорирайте признаците на алергии към котки. Вместо това, посетете вашият лекар. Заедно можете да измислите най-добрия начин за справяне с проблема.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest