Любопитни котешки факти

Защо Kотките ни Oблизват?

Като цяло котките са по-малко привързани към човешките си спътници, отколкото кучетата, но доста често се случва котките да облизват собствениците си.

Малко коте, което облизва стъкло.
Знаете ли какво иска да каже котката ви докато ви облизва?

Основните причини, поради които котката може да ви облизва, са:

  • Тя се грижи за вас;
  •      Показва обичта си към вас;
  •      Тя се чувства притеснена/застрашена;
  •      Маркира своята територия;
  •      В резултат на преждевременно отбиване;
  •      Защото имате хубав вкус или миришете предизвикателно;
  •      За да привлечете вниманието ви.

Точната причина, поради която котките ни облизват, би била различна в зависимост от обстоятелствата и характера на четириногите ни приятели.

Въпреки това, можете да сте сигурни, че причината за облизването ви ще бъде свързана с поне една от 7-те причини, описани по-долу:

1. Грижа за Вас

Вашата котка може да ви облизва като знак, по който показва, че се грижи за вас. Грубият език на котките е перфектно предназначен за сресване, който например им позволява да разплитат и отстранят всякакви частици, които могат да се залепят в козината им.

Знаете ли, че: езиците на котките са покрити с малки шипове, под ъгъл в една и съща посока. Те се наричат езикови папили, които приличат на котешките нокти и също като тях са съставени от кератин. Една от тяхните задачи е да разплитат възли и да премахват мъртвата козина. Научете още интересни факти на „Тайните на котешкият език“.

Точно както те се грижат за себе си, също така, те могат да се опитат да се грижат и за вас.Не се обиждайте, обаче.

Това е просто един от начините, по който котката ви се свързва с вас и ви показва, че ви се доверява.

2. Показване на обич

Котките може да не са известни с това, че „целуват“ собствениците си (нещо, което хората често свързват с кучета, които нямат никакъв проблем да облизват собствениците си с вълнение).Облизването от котката ви може да е знак за обичта й към вас.

Котка, която облизва друга котка.

Облизването може да ознавава, че котката ви е щастлива.

Познати и приятелски котки често се облизват, тъй като това спомага за укрепване на връзката и създаване на групов аромат. Като малко, вашето коте е било облизвано от майка си, която на свой ред го е правила  за да му покаже обичта си. Ето защо сега порасналото коте проявява това поведение, за да ти покаже обич си.

3. Котка може да ви облизва, защото е притеснена

Ако котката ви облизва прекомерно много, това може да се дължи на причината, че тя е притеснена  или стресирана.

Освен вас, вашата котка може да облизва и други неща или самите себе си прекалено много. Ако сте забелязали това поведение, най-добре е да заведете котката си на ветеринарен лекар, за да изключите всякакви медицински проблеми.

Котките могат доста лесно да бъдат подложени на стрес или депресия. Проблемът е, че котешката депресия може да бъде трудна за забелязване. В статията „Депресия при котките“ ще научите как да разберете дали вашата котка страда от депресия.

Ако наскоро са настъпили промени в дома ви, като появата на нов член на семейството или нов, домашен любимец, нови мебели или дори сте направите разместване вкъщи, това може да доведе до стрес за вашият косматко.

Дори сезонните и температурните промени могат да повлияят на нивата на стреса на котката.

4. Маркиране на територия

Нещо, което много хора не осъзнават, е, че котките всъщност са способни да маркират своята територия чрез облизване на предмети.

Когато котката ви оближе, тя може да ви маркират като свои, за да предупреждават всички други животни, както и да ви информират, че сте важни за нея.

Ако котката ви започна да ви облизва, когато в къщата влезе гост, животно или дори нови мебели, това може да е знак, че котката ви е ревнива или притеснена и смята, че ще ви предпази от другите, когато ви маркира/оближе.

Знаете ли, че: котките маркират територията си и докато мачкат с лапички.

5. Като резултат от преждевременно отбиване

Котенцата-сираци или котки, които са били отнети от майка си в много ранна възраст, могат прекомерно да ви ближат, мислейки, че това е  сученето, което са пропуснали, когато са били малки.
Те  ви облизват, тъй като близането е най-близкото чувство на комфорт, което са получавали докато са сучели.

Други признаци, които показват, че котката ви е била преждевременно отбита, са: сучене на тъкани и мачкане с лапи при близане или сучене.

 Мачкайки ви и в даден момент ви избутва с една лапа, напомня на движението, което котенцата правят на майките си, докато сучат, за да насърчат потока на мляко.

6. Може да имате привлекателен или интересен вкус

Коте, което облизва човешка пръсти.
Определно ще бъдете облизан по пръстите, ако имате остатъци от вкусна храна

Вашата котка не е проявявала голям интерес към това да ви облизвала преди, но сега го прави. Това може би е така, защото кожата ви има привлекателен мирис или вкус.

Може би  наскоро  сте приготвяли вкусна храна или сте използвали определен продукт, който е заинтересувал котката ви. В този случай вашата котка може просто да изследва различния аромат, който също има и вкус.

Те също могат да харесат вкуса на солта, която присъства и върху кожата ви.

7. За да получит внимание

Вашата котка може да ви облизва като начин да привлече вниманието ви.
Ако котката ви ближе или ви хапе, тя може да се опитат да ви уведоми, че иска да бъдат погалени или просто да направи суматоха.

Много хора приемат, че котките ги облизват като знак на любов, което всъщност не е толкова далеч от реалността. Макар че е трудно да се определи дали котките изпитват сложни емоции като любов, облизването може да е признак за обич. Обикновено котките се ближат, за да се погрижат за себе си. Майките котки ближат своите котенца и като част от процеса на отглеждане. Котките също ще ближат една друга взаимно в знак на обич.

Както вече споменахме причините котката ви да ви облизва са няколко, но повечето от тях се свеждат до прояви на привързаност.

В категорията ни „Грижа за котките“ ще намерите още полезна информация, нужна да имате прекрасен и щастлив косматко.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар