Любопитни котешки факти

Интересни Котешки Факти

Котка таби, която лежи по гръб
Котките – прекрасни и загадъчни домашни любимци

Котките са сред най-популярните домашни любимци в света и не е трудно да разберете защо. Те са старателни в това да се поддържат чисти, няма нужда да излизат навън за разходки, а завидният им график за дрямка означава, че не е нужно да се чувствате виновни, когато ги оставяте сами през деня.

Но дори и за най-отдадените собственици на домашни любимци, съществуват факти, непонятни за тях. По-долу в статията ще ви запознаем с някои от интересните котешки факти

Мъркането – силата на изцелението

Чудили ли сте се защо котката ви мърка и докато тя издава този чудат звук, вие се чувствате толкова спокойни? Е, ето един забавен факт, относно котешкото мъркане.

Котките могат да мъркат с честота между 20 до 140 Hz. Според научно изследване тези мъркания генерират нежни вибрации, които намаляват кръвното налягане и понижават стреса при хората. Така че не е изненада защо нашите котки могат да бъдат доста често наша емоционална подкрепа.

Котките през вековете

Рижава котка
Емблематичната котка от филма „Закуска в Тифани“

Ето няколко котки, които са спечелили сърцата, както на техните собственици, така и на обществеността.

 •      Рижавата котка, която спечелва сърцето на Одри Хепбърн и изиграва Холи Голайтли във филма „Закуска в Тифани“ (Breakfast at Tiffany’s).
 •      Знаете ли че, дори Ейбрахам Линкълн е обичал котките. Котката таби е била част от семейството и обожавана от покойния президент на САЩ.
 •      Кой не обича Фреди Меркюри? А знаете ли, че бившият вокалист на световноизвестаната група Queen е бил известен с любовта си към котките.
 • Черните котки могат да ви подобрят живота както в личен, така и в професионален план. Знаете ли, че в централна Великобритания (Мидлендс), черната котка е идеалният подарък за сватба – смята се, че носят късмет и щастие на булката.

5 забавни факти за котките

Представител на породата Египетски Мау
Египетски Мау
 1. Котките имат отлично обоняние. Всъщност обонянието им се счита за дори по-силно от това на кучетата.
 2.      Котките нямат вкусови рецепти, които улавят сладките неща. Поради тази причина повечето писани са склонни да избягват сладки на вкус храни.
 3.      Домашните котки могат да пробягат до 50км в час. По-конкретно египетският Мау се счита за една от най-бързите породи котки.
 4.      Котките са невероятно пъргави и гъвкави животни. Всички те имат естествен инстинкт за възстановяване на равновесието. Именно този инстинкт им позволява почти винаги да падат на краката си.
 5.      Както вече трябва да знаете, всеки човек има уникални пръстови отпечатъци. При котките, тези уникални отпечатъци са техните носове.
 6. Очите на котките действат подобно на камерата. Светлината влиза през зеницата( която от своя страна се намира в ириса,) която, подобно на отвора на камерата, може да увеличи или да свие, за да контролира количеството на входящата светлина, което ни дава и перфектен отговор на въпроса „Могат ли котките да виждат в тъмното“.

Котките в Рекордите на Гинес

Обичате ли котешки факти? А интересни ли са ви фактите от Книгата на рекордите на Гинес? По-долу ще ви представим няколко невероятни котки, които са заслужили имената им да бъдат включени в Световната книга на рекордите на Гинес.

Представител от породата Селкърк Рекс
Селкърк Рекс е сравнително нова порода котки, известна с къдревата си и дебела козина
 •      Мерлин е най-шумната котка. Мерлин е призната за домашната котка с най-силното мъркане за 2015 г.
 •      През 2013 г. Световната книга на рекордите на Гинес представят чудесна нова порода котки, известна като Селкърк Рекс (Selkirk Rex). Тези очарователни котки са признати от Световната книга на рекордите, поради къдрава си дебела козина.
 •      През 1989 г. Световната книга на рекордите на Гинес коронясва Хими за най-дебелия котарак в света. Въпреки че Хими вече не е вече измежду живите котараци, когато е заслужил името си в книгата, е тежал 21,3 кг.
 •      Кой казва, че котките не могат да правят трикове като кучета? Котката Дидга е наградена с място в Световната книга на рекордите на Гинес за това, че успява да изпълни 24 трика за по-малко от 1 минута.

Те са сладки, пухкави и едни от най-популярните домашни любимци в цял свят. Да, точно така, това са нашите любими четириноги приятели – котките.

Понякога си мислим, че знаем всичко, което е необходимо да знаем за тях? Помисли отново.

Както ви запознахме по-горе в статията, нашите пухкави малки котешки приятели понякога се оказват загадка за нас. Съществуват безброй мистерии и предположения, относно техния нрав, привички. Ние, екипът на kotki.org ще продължаваме да разкриваме, на вас, нашите любознателни читатели, тайните от тяхната мистериозна харизма.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest