Любопитни котешки факти

Защо Котките Преследват Лазерите?

Котка, която е ужасена от много лазери
Котка, ужасена от лазери

Повечето котешки собственици са запознати с вечната борба между котка и лазерния показалец.

За нещо толкова малко и без мирис, тази малка червена точка очевидно задържa котешкото внимание заето – въпреки (или може би поради факта), че те никога не могат да го хванат. Интересно е обаче, че се водят дебати дали лазерите са удачна играчка за нашите котешки приятели.

И така, защо котките преследват лазерите и дали е време да се отървете от лазера, представен като тип играчка?

Привличането на лазера

Лазерите по своята същност стимулират интереса на котките заради това, което представляват: бързо движеща се плячка. Само защото котката ви не трябва да работи усърдно за храната си (освен ако не броите всички усилия, които са необходими, за да мяука цяла сутрин, докато не напълните купата й), не означава, че тя не прави нищо по въпроса.

Тъй като точката на лазера се изстрелва из стаята, вашата котка я интерпретира като малко животно, което се опитва да бяга и да се скрие. Като такива се появяват някои присъщи котешки поведения, по-специално вроденото желание да ловуват, да се хвърлят и да убиват въпросната плячка.

Факта, че това е просто проекция, няма голямо значение, защото котката ви работи на автопилот, а не с интелект.

Как котките виждат лазерите

Тук играе и друг фактор, когато котката ви гони лазер, и това е фактът, че просто изглежда привлекателен за тях. За да разберем защо, помагат и базовите познания за това как работят очите на нашите котки и как се различават от нашите.

Ретината е една от основните структури на окото. Тя е съставен от два вида фоточувствителни рецептори: пръчки и конуси. Пръчките се справят със слабо зрение и засичат движение, докато конусите помагат на окото да вижда цвят. Човешките очи имат повече конуси, отколкото пръчки, което означава, че виждаме света с много жизненост. От друга страна, котките имат повече пръчки, отколкото конуси, което ги прави експерти в това да уловят и най-малките движения.

В статия „Могат ли Котките да Виждат в Тъмното?“ можете да научите повече интересни факти относно котешкото зрение.

Какво общо има това с лазерите? В момента, в който насочите лазерна точка върху вашата котка, ще предизвикате периферното й зрение и ако още не е разбрала, че всъщност не може да изяде тази червена точка (или ако знае, че не може, но не се интересува от този факт) тогава това е всичко, което ще е необходимо, за да започне нейния хищнически цикъл.

Дебатът за котките и лазерите

Котка, която си играе с лазер
Котка, която си играе с лазер

За вас може би ще бъде изненадващо да чуете, че има спорове дали е добра идея да изкушите котката си с лазери, но това е дебат, който продължава от известно време.

Основният проблем, отбелязван от хората противници на лазерите, е това, че когато котката ви преследва лазер, това е във фаза на дразнене. Не забравяйте, че котката ви дебне и се нахвърля върху тази червена точка, защото мозъкът й подсказва, че това е храна, която трябва да бъде уловена и убита. Тя не показва, че това е игра, дори и наистина само да се забавлява.

Лазерът е непостижима цел и без значение колко големи са ловните умения на вашата котка, тя никога няма да го изяде както и никога няма да завърши хищническия си цикъл. Много котки взаимодействат с хитростта си и спират да си играят с лазера. Други смятат, че това е много обезсърчаващо и може да започнат в резултат на това да се държат зле. Някои котки например могат да станат и агресивни. Ако забележите връзка между играта с вашата котка и лазер и лошо поведение, вероятно е време да поставите показалеца върху лазера завинаги.

За да превърнете лазерите повече в игра и по-малко в закачка, дайте на котката си лакомство или физическа играчка веднага, когато приключите да играете. По този начин тя ще получи удовлетворението от „убийство на плячката си“, дори и да не е от самия лазер.

Съвети за безопасност с лазерите

При положение, че изглежда, че котката ви действително се радва да преследва светлината от лазера и не е просто попаднала в безкраен цикъл на лов-разочарование-разочарование, вероятно няма от какво да се притеснявате. Преследването на лазера е фантастичен начин за вашата котка да се занимава с физически и психически упражнения, а също така позволява да се докосне малко до котешките си инстинкти – нещо, което домашните котки не правят толкова често, колкото биха искали.

Разбира се, все пак трябва да се уверите, че следвате правилните съвети за безопасност, за да не навредите на котката си по време на игра. Ето две важни правила, които трябва да отбележим:

Не светете светлината директно в очите на вашата котка

Дори играчките с лазери излъчват невероятно ярка светлина, така че е много важно да не я осветявате директно към котката си (или себе си!). Ако го направите, бихте могли да създадете проблеми със зрението и / или наранявания на очите.

Осигурете на котката си изобилие от други играчки.

Ако лазерът е единственият изход на вашата котка за игра, по-вероятно е да започне да изпитва неудовлетворение след известно време. Ето защо би било полезно ако подсигурите повече играчки на вашият косматко. Уверете се, че котката ви има достъп до много други предмети за лов и игра.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар