Котешко здраве, Любопитни котешки факти

Колко Живеят Котките

Възрастно котка, която лежи
Колко ще живее моят домашен любимец?

„Колко ще живее моят домашен любимец?“ несъмнено е един въпрос, често срещан сред всички собственици на четириноги любимци. Ако искате да научите повече за това колко дълго живеят котките и как можете да им осигурите дълголетието им, тогава продължавайте да четете.

Има една позната приказка, за която вероятно сте чували – Деветте живота на котка. Написана от Чарлз Бенет, тази на пръв поглед мрачна история, разказва приказката за сладко коте, което е успяло да избегне смъртта девет пъти.

Като оставим настрана грубия хумор, изобразен в тази история – не би ли било чудесно, ако нашите котки имат девет живота, нали? И така, ако котките нямат девет живота, колко дълго живеят котките?

Въпреки че, вашият котешки приятел не може да достигне дълголетието, на което ние хората сме способни, те все още могат да живеят доста дълго време. Ветеринарите и дългогодишните котешки почитатели заявяват, че домашните котки могат да живеят до 16 години. Всъщност много добре обгрижвани котки могат да живеят и до 19 години.

Колко дълго живеят котките?

Отговорът на въпроса „Колко живеят котките?“, не е толкова елементарен, колкото може би си мислите. Трябва да имате предвид, че съществуват много фактори, които могат да повлияят на дълголетието на вашата котка.

Проучването, проведено през 2015 г. установява, че котките преминат през два периода, които се характеризират с висока смъртност. Това са периодите около 1-вата им година и 16-тата годишнина.

Тези данни предполагат, че по-голяма част от дадена котешка популация е предразположена да умре на възраст от 1 година и 16 години. Тези възрасти се считат за период с висок риск!

Какво влияе на живота на котката ми?

Рижава котка на преглед при ветеринар
Фактори, влияещи на живота на котката

За да разберем колко дълго живеят котките, трябва да разгледаме най-често срещаните фактори, които могат да намалят живота. В интерес на истината, факторите, които могат да увеличат смъртността на вашите котешки приятели, са малко. Проучване, проведено през 2015 г., установи, че 3-те най-чести причини за смърт при домашни котки са: бъбречна недостатъчност, тумор (неоплазия) и неспецифични заболявания.

Фактори, които намаляват продължителността на живота на котката

Някои други фактори, които могат да повлияят негативно на дълголетието на вашите котки, включват:

 • Проблемът със затлъстелите котки – Лошото хранене и липсата на физически упражнения могат да доведат до наддаване на теглото, на котката ви. Докато дебелата котка може да изглежда сладка и пухкава, резултатите от котешкото затлъстяване могат да бъдат пагубни. Статистиката показва, че затлъстелите котки имат средна продължителност на живот от 5 до 10 години. Това е така, защото затлъстяването излага котката на риск от развитие на сърдечни и дихателни проблеми, както и често срещаният сред котките диабет.
 • Бъдещите поколения: Некастрираните/нестерилизирани котки няма да живея толкова дълго, колкото тези, които са кастрирани/стерилизирани. Проучванията показват, че кастрирацията / стерилизацията на вашите пухчовци, ще увеличи живота им. Котките, които не бъдат подложени на това, са изложени на риск от развитие на рак на тестисите, тумори на гърдата, астма и абсцеси в бъдеще и разбира се проблеми с уринарния тракт.
 • На закрито срещу открито: Котките, отглежани на закрито ще живеят по-дълго от тези, които живеят на открито, тъй като е по-малко вероятно да придобият патогенни заболявания.
 • Чистокръвна срещу Смесена: Много доказателства сочат, че смесените породи животни имат по-дълъг живот от чистокръвните им колеги. Това се дължи главно на многообразието на гените в смесените породи.

Колко дълго живеят котките, отглеждани на закрито и тези на открито?

Котките, които се отглеждат на закрито наистина живеят много по-дълго, отколкото тези на открито. И не са нужни много доказателства, за да бъде доказано.

Косматите ни приятели, отглеждани на закрито, обикновено се отглеждат в чиста и безопасна среда. В този ред на мисли, е по-малко вероятно да влязат в контакт със смъртоносни патогени, вируси, паразити и като цяло обичайните здравословни проблеми, при котките. Освен това е по-малко вероятно и да получат травми.

Пухчовците, които са свободни да се разхождат на открито, са изложени на по-голям риск от заразяване със смъртоносни патогени. Вирусни заболявания като – котешкият калицивир или вирусът на бяс – ще бъдат разпространени при други котки или бозайници. Котка на открито, която се сблъска с такъв вирус, несъмнено ще се заразява с тези вирусни заболявания.

Знаете ли, че: Котешки калицивирус този вирус е силно заразен между котките. Язвите в устата са най-често срещаният проблем, но той може да засегне дихателните пътища и дори да причини пневмония. Така че ако забележите необичайно кихане или кашляне от вашата котка, това може да е здравословен проблем. Заведете я на ветеринар!

Четери улични котки, които дремят на пейка
Улични котки

Освен вирусни заболявания, котките, отглеждани на открито също имат повишен риск от заразяване с бактериални, гъбични и паразитни инфекции.

Някои заболявания, с които котката на открито може да се „сдобие“, са:

 • Трихофития (зоонозна болест)    
 • Бълхи и кърлежи    
 • Тения от консумация на мъртви мишки или плъхове (зоонотични)    
 • Дирофиларии   
 • Салмонела    
 • Токсоплазмоза (зоонотична)

Породи котки с най-кратък и дълъг живот

Вече ви запознахме с твърдението, че котката от смесена порода има много по-голяма вероятност да живее по-дълъг живот в сравнение с чистокръвната.

Но, чудили ли сте се защо?

Хетерозата е термин, използван за да обясни защо могиите (известни още като смесени породи или улични котки) живеят по-дълго от чистокръвните. Хетерозата всъщност е доста сложна научна теория за разбиране. За да опростим нещата, ще опишем как тя играе роля в генетиката на вашите котки.

Актът на въвеждане на нови гени във вече ограничен генофонд ще означава, че селекционерът увеличава генетичното разнообразие. Колкото по-разнообразни гени има в животно, толкова по-малки са шансовете те да наследят медицински аномалии.

Сега, когато разбрахме колко дълго живеят котките от чистокръвните и смесените породи, нека разгледаме по-конкретно живота на родословните.

 •      Макар и чистокръвна, котката сиамската котка достига средената продължителност на живот от 15 до 20 години. Предполагаме знаете че, сиамската котка е сред „10-те най-популярни породи котки в света.
 •      Бирманските и персийските котки могат да достигнат до 14 години
 •      Британската късокосместа и Мейн Кун имат средна продължителност на живота от 11 до 12 години. Освен с това, представителите на тези две породи котки влизат в класацията и на „Най-големите породи домашни котки в света.“
Сиво щастливо коте, галено от собственика си.
Обгрижваната и щастлива котка ще живее по-дълъг живот

Родителите на домашни любимци искат да знаят колко дълго да очакват котките им да живеят. Информацията помага за практическо планиране и емоционална готовност. И макар, че никой не може да ви каже точно колко дълъг е животът на даден човек, статистиката ни позволява да отговорим на въпроса „Колко живеят котките?“ И така, за да отговорите най-накрая на въпроса, ще трябва да вземете предвид много фактори като порода, околна среда, здраве и лични финанси.

Най-добрият начин да увеличите продължителността на живота на вашата котка, е да осигурите отлично хранене, достатъчно упражнения и умствена стимулация, всички необходими ветеринарни грижи, включително превантивна медицина, защита от рискове на открито и много и много любов и внимание.

*Източници

1 – „Aging in Cats“ – Wikipedia
2 – The welfare of feral cats and wildlife – Journal of the American Veterinary Medical Association
3 – Cats, Cat Breeds, & Cat Care. – Edwards, A. 2009. London, England: Southwater, Anness Publishing Ltd.
4 – Cat Owner’s Home Veterinary Handbook. – Eldredge, D., D. Carlson, L. Carlson, J. Giffin. 2008. Hoboken, NJ: Wiley Publishing, Inc.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest