Любопитни котешки факти

Защо Котките Мачкат с Лапички?

Мачкащата котка е щастлива котка

Случвало ли ви се е да седите спокойно, с мъркащата си в скута котка и изведнъж да бъдете намушкани от хиляди мънички игли в бедрото?
Честито! Току що бяхте намачкани с лапички от вашият косматко.

Котките са мистериозни, завладяващи животни и едно от най-любопитните неща, които правят, е да мачкат с лапички. Каквато и да е точната причина за това, едно е сигурно – мачкащата котка е щастлива котка. Въпреки, че може да не знаем точната причина, поради която котките считат мачкането за приятно, всички изглежда са единодушни – това е нещо, което им харесва.

Нека, първо да разгледаме:

Как котките мачкат с лапи?

Рижава котка, която си е опънала лапичките и ноктите навън
А какво представлява мачкането с лапички?

Преди да отговорим на въпроса „Защо котките мачкат с лапички“, нека да разгледаме начина по който го правят. Разговорно мачкането се наричаприготвяне на бисквити“ или „месене на тесто“, тъй като движението наподобява много на това, което хлебаря прави когато меси тесто.

Мачкането винаги се прави на мека и гъвкава повърхност като възглавница, друга котка или коте, в скута ви. Често действието е придружено от доволно мъркане, а понякога дори и от слюнка, докато отпуска челюстта си. Не е необичайно котката да изпадне в почти трансово състояние, докато мачка в равномерно, ритмично движение.

Някои собственици на котки имат късмет. Техните котки или изобщо не мачкат, или го правят, но никога не удължават ноктите си, просто използват възглавничките на лапичките си.

По всичко личи, че мачкането с лапи е релаксиращо действие за котките. Но защо това ги успокоява? И какво ги подтиква да го правят? За съжаление никой не знае със сигурност отговора на този въпрос.

Има обаче…

Няколко теории защо котките мачкат с лапички:

Стимулират производството на мляко

Майка-котка, кояот кърми малките си бебешки котенца
Мачкайки с лапички, котенцата стимулират кърмата

Мачкането е инстинктивно поведение, което произтича от котешкото детство, по-специално в периода от 0-10 седмици, когато котенцата кърмят. През това време те използват лапите си за масаж върху и около зърната на майка си, за да стимулират производството на мляко. Макар и да няма същият ефект, ще забележите, че много възрастни котки продължават да мачкат с лапи по бедрата ви, „смучейки“ ъгъла на възглавница или одеяло.

Ранното отбиване на котенцата

Съществува теорията, че мачкането е причинено от ранното отбиване на котенцата. Но както ще забележите, това котешко поведение продължава и в зряла възраст, независимо от това, кога са били отбити.

Някои хора твърдят, че мачкането няма нищо общо с кърменето: котките просто предявяват претенции за собственост, като ви маркират с ароматните жлези, разположени в лапите им…

Маркиране на територия

Сиви котешки лапички
Mачкайки с лапи, котката ви претендира за своя собственост

Да, точно така, котките имат ароматни жлези в меките подложки на дъното на лапите си. Докато ви мачкат, част от техния уникален аромат се отделя върху повърхността, който от своя страна служи като териториален маркер за всички непознати котки, които могат да се появят. Така че, когато котката ви мачка с лапи по скута ви, тя не само ви казва, че се чувства удобно и сигурно, но ви претендира за своя собственост.

Драскането е също естествена част от котешкия инстинкт, в резултат на което котката оставя собствения си аромат след себе си, както и визуален маркер – белези на нокти – които другите котки могат да разпознаят.

Подготовка за сън

Бяло котенце, което мачка леглото си.
Коте, приготвящо се за сън

Ако видите как вашата котка омачква леглото си преди сън, ще разберете откъде произлиза следващата теория: преди да бъдат опитомени, котките са си правили обежище от листа и трева. Мачкането с лапи може да се използва и за омекотяване на леглото, като го прави по-удобно за спане.

Как да се защитите от мъничките иглички?

Мачкането с лапи, може да е утешително и изключително приятно за вашата котка, но това действие може да има точно обратния ефект върху вас, особено ако е с ноктите навън. По-долу ще ви представим няколко трика как да позволите на котката си да прави щастливо „бисквити“ върху вас, без да превръща краката ви в сурово тесто:

Обяснителен видеоклип как котките мачкат с лапи

Котешкото мачкане с лапи е поведение, което може никога да не разберем напълно. Но това не означава, че не можем да бъдем омагьосани от него и от много други загадъчни и мили поведения на нашите котешки приятели. Затова наслаждавайте се и празнувайте котешката мистика на вашата котка, като заедно с това опознавате инетерсните котешки факти.

*Източници:

1 – Why Do Cats Knead Explained – Kneading (cats) – Wikipedia
2 – Why do cats need to knead? – Pennsylvania State University

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest