Любопитни котешки факти

9 Факти, Доказващи как Котката Подобрява Живота Ни

Да бъдеш наричана „луда котешка дама“ е било нещо отрицателно, обикновено запазено за неженени жени, живеещи в къща, пълна с котки.

Жена, която се опитва да целуне котката си
Жена, която се опитва да целуне котката си

Но се оказва, че има много добри доводи да се прегърнем в „котешки манияк“. Откъде идва този израз?

„Освен средновековната истерия за вещиците и техните надеждни черни котешки помощници, част от този страх може би произтича от схващането, че токсоплазмозата – инфекция, причинена от паразит, открит в изпражненията в  котки може да доведе хората да загубата на техните умове.

Но едно скорошно проучване, публикувано в списание за  Психологическа медицина, показа, че всъщност няма  връзка между това да имаш котка и психоза, на по-късен етап в живота ви.

Нека да разгледаме всички начини, по които котките подобряват живота ни.

1 – Любителите на котките са умни и чувствителни

Проучване от 2014 г. установи, че любителите на котките са по-интелигентни и по-чувствителни от любителите на кучета. Известен мерикански психоаналитик, споделя:

Котка и нейният собственик
Котка и нейният собственик

     „По-вероятно е собствениците на котки да имат университетска степен, отколкото собствениците на кучета. Образованите хора са склонни да работят повече часове и да изберат домашни любимци, които допълват личните им обстоятелства и начин на живот.”

Е, добре де. Може би притежаването на котка не е задължително да  те направи по-интелигентен, но много интелигентни хора избират котки пред кучета.

Това, все още е победа за любителите на котките.

2 – Поддържат сърцето ви здраво

Проучване, публикувано през 2008 г. от изследователи от Института по инсулт в Университета на Минесота, е изследвало близо 4500 души, от които 3 от 5 души са притежавали котка от 10 години. Те открили, че собствениците на котки са с 30% по-малка вероятност да умрат от инфаркт, отколкото хора, които не притежават котки.

Последващо проучване, публикувано през следващата година, потвърждава, че собствениците на котки са по-малко склонни да умират от сърдечносъдови заболявания, включително инсулт, отколкото хора, които не притежават котки. Това може да се дължи отчасти на следващия елемент от списъка …

3 – Котешкото мъркане помага за намаляване на стреса

Проучвания показват, че  котките като домашни любимци, са по-добри в намаляването на стреса и понижаването на кръвното налягане от всеки друг домашен любимец. Честотата на мъркането има много медицински ползи както за самите котки, така и за техните собственици.

Според известно американско списание Scientific American:

Гальовна, мъркаща котка
Гальовна, мъркаща котка

„Учените са доказали, че котките произвеждат мъркането чрез периодично сигнализиране на ларингеалните и диафрагмалните мускули. Котките мъркат както при вдишване, така и при издишване с постоянен модел и честота между 25 и 150 херца. Различни изследвания са показали, че звуковите честоти в този диапазон могат да подобрят костната плътност и да насърчат заздравяването. „

Ако ви е интересно и искате да научите повече, посетете статията ни „Защо Котките Мъркат“.

4 – Те ви карат да се смеетe

Все повече проучвания доказват ползите от смеха за нашето здраве. Едно проучване показва, че гледането на забавни клипове за 20 минути значително намалява нивата на кортизол, хормона на стреса. Смеха също така помага да се представят по-добре при тестове при оценка на паметта.

Една котка може да ви разсмее до припадък, с нейните лудории
Котка и нейните лудории

Друго проучване показа, че чувството за хумор може да ви предпази от сърдечни заболявания. Всеки, който някога е прекарвал време в YouTube – или някога е притежавал котка – знае колко смешно може да бъдат лудорийте на котката ви. Така че следващия път, когато вашата котка пропусне скок, знайте, че тя извършва своята част от работата си да удължи живота ви, както и неговото качество.

5 – Котките могат да помогнат на хората с аутизъм да комуникира

Едно френско проучване показа, че децата с аутизъм, които са имали контакти с домашен любимец на възраст 4 или 5 години, показват значителни подобрения в областите на общуването и споделянето.

Хора с аутизъм на различни възрасти, съобщават, че са по-силно свързани с животни, отколкото с други хора.

Една от теориите е, че след галенете на котка, се освобождава окситоцин, или „хормонът на любовта”(хормон, който стимулира и родилната дейност). Ето защо откъде идва и предположението, че  хората с аутизъм започват да се чувстват по-удобно да общуват с други хора.

6 – Те могат да ви помогнат да се борите с депресията

Има различни начини, с които домашните любимци като цяло и котките по-специално могат да помогнат на хората, страдащи от депресия. Отговорността и грижата за домашен любимец е чудесен начин за насърчаване на положителното психично здраве. Когато някой разчита на вас  да задоволите всичките му нужди, ще ви е по-трудно да избягате от заобикалящият ви свят просто защото сте изпаднали в депресия.

Докосването има много доказани ползи за здравето, а галенето на животно изглежда също толкова полезно, колкото и прегръдка от приятел или 45-минутен масаж.

Домашните любимци също могат да ни отклонят от емоционалната ни болка. Те също предлагат безусловна любов и приемане.

7 – Притежаването на котка, ви помага да се чувствате по-малко самотни

Сгушена котка, в жена която чете книга
Котката ви обича безрезервно

Доказано е, че домашните любимци спомагат за намаляване на чувството на самота. Те могат да задоволяват социалните нужди на хората, както и други хора. Те са перфектните слушатели, които никога няма да ви прекъснат, докато говорите за лошия си ден. Винаги има и някой, който е развълнуван да ви види да се върнете у дома.

8 – Те могат да помогнат за предотвратяване на алергии при деца

Доказано е, че децата, които имат досег до домашни любимци през първата година от живота си, имат значително по-малка вероятност да развият алергии, когато пораснат.

Смята се че, в колкото по-нормална и естествена среда порастват децата, толкова повече ще се усилва тяхната имунна система.

9 – Те са експерти в  ползите от дрямката

Постоянното дремване може да се възприема като мързеливо, но всъщност има много ползи за здравето. Кой би бил по-добър пример в  дремването, от котката?

В статията „Защо Котките Спят Толкова Много“ можете да научите повече по темата.

Според американско списание:

     „Тези сериозни дразнители не само оценяват важността на съня, но и изглеждат очарователни! Проучванията показват, че ако се отдадете на малка обедна дрямка, например, това може да направи чудеса за вашата бдителност, памет, творчество, производителност и цялостно настроение. Така че, ако не можете сами да си организирате дрямката, може би възможността да се сгушите до вашия космат приятел ще ви убеди да вземете уютна 20-минутна почивка, днес. „

Как едно детенце целува котенце
Детенце целува котка

Котките са чудесни домашни любимци и въобще не е трудно да се превърнете в „котешки манияк“.

Тези малки косматковци могат да ви дадат безусловна и предана любов, докато с мъркане ви успокояват, а с присъствието си ви правят по-щастливи, по-здрави, по-усмихнати.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар