Любопитни котешки факти

Котките Реагират Странно по Време на Карантина

За много собственици на котки карантината изглежда като идеалната възможност да прекарат повече време с домашните си любимци.

Оказва се, че социалната изолация и необичайно продължителният престой вкъщи повлияват не само на нашето психическото и емоционално състояние, но и на нашите домашните любимци.

Да, точно така, четириногите ни приятели също показват редица промени в поведението си.

Котките могат да бъдат потърпевши от всяка промяна, свързана с нашият начин на живот

Две снимки от изминалият век, по време на испанската пандемия, през която собсвеници слагат маски на своите котки
През 1918 г. по време на испанския грип собствениците слагат маски на своите котки и кучета

Всъщност това не е първият път, в който домашните любимци са пострадали от последиците на пандемия. По време на испанската пандемия от грип през 1918 г. собствениците на домашни любимци слагат маски на муцунките на своите котки и кучета, като знак, че домашните любимци се борят с огнището точно толкова, колкото и хората.

Век по-късно ние не маскираме нашите котки, но това не означава, че те не са засегнати. Точно като хората, домашните любимци могат да реагират на всяка промяна.

Все още е прекалено рано да се установи какво означават новите поведения, установени сред нашите котки. Една от възможностите звучи съвсем правдоподобна – тъй като хората прекарват повече време вкъщи, забелязват странни модели на поведение в своите домашни любимци, които всъщност винаги са съществували.

Защо и как котките реагират различно във време на карантина?

Според д-р Емили Левайн, сертифициран от борда ветеринарен бихевиорист и собственик на клиниката за поведение на животните в Ню Джърси, е напълно нормално да се очакват различия в поведението на домашните любимци – тъй като животните реагират към промените, точно както и хората.

Котка, легнала върху панталоните на собственика си
Някои котки са изключително привързани към собствениците си

„Ние виждаме цял набор от различни поведения през това внезапно време и то варира“, каза д-р Левайн. „Зависи от различните индивиди и какви са харесванията и нехаресванията им и какво е било емоционалното им състояние преди това.“


Според д-р Левайн, някои котки са много щастливи от факта, че човешките им родители прекарват повече време вкъщи и имат повече социални взаимодействия с тях.

Вашата котка е свикнала да има доста свободно време и да остава сама вкъщи, докато вие сте на работа. Да, но ситуацията в момента се е променила и вероятно увеличеното количество на галене, прегръдки, целувки и цялостно внимание, което давате на вашата котка може да се окаже странно или неразбираемо за вашата котка.

Някои котки стават изключително любвеобвилни и привързани. Други се нахвърлят върху екипировката ви за упражнения, плъзгат се или търкалят по плотове, бягат по стените или се крият в ъглите и ви стрелкат с обезпокоителни погледи.

За тези, които наблюдават тревожна промяна в поведението на домашните любимци, д-р Левайн първо препоръчва да проверите, дали животното не изпитва болка, тъй като котките могат да проявят несигурност, когато изпитват дискомфорт.

Една от основните причини за дискомфорт, която трудно да се диагностицира, е мускулно-скелетната болка, споделя д-р Левайн. Тя препоръчва ако забележите, необичайни промени, да заведете котката си на ветеринар за цялостна проверка на здравословното й състояние.

Тревожността е друга причина домашните любимци да са все по-привързани към вас или пък започнат да хапят или драскат.

Не забравяйте хиперестезията или т.н. повишена чувствителност, е състояние, при което се наблюдава: прекомерно самонараняване, необяснима и внезапна агресия, а в крайни случаи дори припадъци. Ето защо е важно преди да предприемете мерки за отучите котката ви да драска и хапе, да разберете причината поради която тя го прави.

Наблюдаването на домашния любимец е особено важно сега, тъй като се очаква много котки да страдат от тревожност и безпокойство при раздялата, след като карантината приключи и човешките им родители се върнат към обикновената си ежедневна ангажираност.

Котка седи на маса, която е обградена от лента за непреминаване
Животните реагират към промените, точно както и хората.

За да улесните вашата котка да се приспособи отново към нормалния ритъм на живот, след като мерките за социална изолация бъдат отменени, д-р Левайн съветва да оставате котката си за известно време сама и да не я обгрижвате прекомерно много от обичайното.

Като цяло д-р Левайн споделя, че е нормално котките да реагират различно по време на този необичаен период и най-важното е да се уверят, че се чувстват комфортно и в защитена среда.

Хората не са единствените, засегнати същества от пандемията. Докато гледаме напред към постепенното връщане към някои аспекти от редовния ни начин на живот, не бива да забравяме, че изборът ни може да има психологически ефекти върху нашите котки.

Източници:
1 – Effects of quarantine on cats and their owners – American Veterinary Medical Association
2 – Why cats and dogs are acting differently in quarantine – The Independent Magazine
3 – Why your pet is acting like a weirdo during quarantine, explained by animal behaviorists – Voxmedia

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest