Грижа за котките

Как да Отучим Котките да Драскат и Хапят

Бяла котка във фаза на хапане и драскане
Котка във фаза на хапане и драскане

Котенцата се научават да приемат хапането и драскането като нормална част от развитието си и ако не са тренират и опитомят навреме, те няма да разграничават случаите, когато използването на ноктите и зъбите им не е разрешено.

Едно от първите правила е:

Научете котката си, че ръцете не са играчки!

Ако пренебрегнете този съвет, след време тези мънички нокти и зъби ще се превърнат в остри като бръснач „ куки“, а вие ще търпите поражения и носите белезите.

Защо котките хапят и драскат?

Агресивното ухапване често се случва по време на галене, когато човека не разбира или игнорира езика на тялото на котката. Някои котки обичат да бъдат галени с часове наред. Но понякога и по една или друга причина, котките иска да прекратят галенето и да избягат.

Раздразнената котка сигнализира за моментното си състояние, с присвиване на очи и уши. Ако чакате неизбежните камшични движения на опашката, повярвайте ми, чакали сте твърде дълго и може да бъдете възнаградени с ухапване. Правилото тук е да следите сигналите на котката и да спрете всичко, което правите, за да предотвратите ескалация.

Причини

Коте, което си показва ноктите
Котешко здравей

Странна котка отвън

Вашата котка може да се разстрои, когато види странна котка през прозореца и да реагира, като атакува първото нещо, което вижда в непосредствена близост – или вие, или друга котка – класически случай на пренасочена агресия. Този тип поведение ще изисква творческо мислене от ваша страна.

Първо, преместете котката някъде, където не може да виджа странната котка. След това, вдъхнете увереност на котката си, като: прекарвате допълнително време с нея, галейки и играейки с нея.

Дайте на котката си допълнителни лакомства, когато тя е в спокойно състояние.

Но, трябва да знаете – в крайни случаи вашият ветеринарен лекар може да ви предпише лекарства, които да помогнат на котката ви да преодолее страховете си.

Медицински причини

Когато при вашата котка възникнат нови и необичайни проблеми с поведението, включително агресивно хапене и драскане, това може да е знак за заболяване. Медицинските причини варират от неоткрити рани до страдание от акари или бълхи, както и хормонален дисбаланс.

В статиите „Здравословни Проблеми, Обичайни за Котките“ и „Поведенчески Признаци, Свързани със Здравето“ можете да научите повече.

Ако иначе послушна котка прояви внезапна и необяснима агресивност към вас, посещението при вашия ветеринарен лекар е силно препоръчително.

Хиперестезия (повишена чувствителност)

Хиперестезията или повишената чувствителност, е състояние, което за първи път се проявява при котки на възраст около година и е широко разпространено сред сиамски, бирмански и абисински котки. Сред симптомите на хиперестезия се наблюдава: прекомерно самонараняване, необяснима и внезапна агресия, а в крайни случаи дори припадъци.

Макар, че има известен спор за причините, пораждащи това състояние,

някои ветеринарни лекари смятат, че хиперестезията е неврологично състояние, подобно на паник атаките при хората.

Някои експерти смятат, че атаките са предизвикани от стрес. Във всеки случай котка с внезапно агресивно поведение (като хапане), която изпитва гърчове, трябва да получи неврологичен преглед от ветеринарен лекар.

В някои случаи, за да предотвратите или спрете епизодите на хиперестезия, вашият ветеринарен лекар може да ви предпише лекарства за борба с тревожността или други медикаменти, които да помогнат за ограничаване на пристъпите.

Как да отучите хапането и драскането

Понякога, ако котката има навика да хапе и/или драска, е трудно да я отвикнете от това поведение. Това ще отнеме доста търпение и време, но можете да научите котката си, че предпочитате да не сте цел на нейните атаки.

Тъй като тази тема е доста обширна и винаги актуална, написахме за вас статия, която ви помогнат „Как да Спрете Разрушителното Котешко Драскане“ .

Има няколко неща, които можете да направите, за да се дистанцирате от атаките на вашата котка:

  • Изрежете ноктите на котката си. Подрязването на ноктите трябва да се извършва редовно.. Поддържането на къси нокти може да направи атаката на пакостника по-малко болезнена за вас. Ако не знаете техниките около изрязването на котешките нокти, прочетете статията „Как да Спрем Разрушителното Котешко Драскане“ – част 2.
  •  Хванете котката за скалпа. Това е една от най-ефективните форми за котешка дисциплина. Имитира наказанието, което котка майка дава на невъзпитано коте. Хванете котката за кожата на врата и я натиснете надолу, като същевременно казвате „Не“ с твърд тон на гласа. Задръжте котката в това положение само три или четири секунди и я пуснете. Това, което може да се случи след това е котката да се промъкне, за да започне да се мие възстановявайки достойнството си, но ще помни този урок дълго време.
  • Пренасочете вниманието на котката си. Игривото ухапване по ръце или крака често се случва просто защото на котката ви е скучно и търси обект за игра. Предоставете й 15 минути активна игра с любимата й играчка.
  • Опознайте котката си. От вас зависи да знаете за промените в поведението или физическото състояние на вашата котка. Опитайте се рутинно да изследвате котката си, така че тя да е свикнала да докосвате всяка област от тялото й, от главата до петите. След това дръжте очите си нащрек за предупредителните знаци за предстояща агресия.

Ако подозирате, че вашият домашен любимец е болен или има странно поведение, веднага се обадете на вашия ветеринар. За въпроси, свързани със здравето, винаги се консултирайте с вашия ветеринарен лекар, тъй като те са преглеждали вашия домашен любимец, знаят неговата здравна история и могат да дадат най-добрите препоръки.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest