Грижа за котките, Породи котки

Котки без Козина

Котка Сфинкс седнала върху кафяв фотьойл
Котка без козина? Що е то?

Макар че повечето котки са известни с меката си козина, някои от тях са известни с липсата на такава. Голи котки или котки без козина, както са по-често известни, се характеризират с уникалната външност и изключителна индивидуалност.

Пригответе се да научите малко повече за тези уникални котки, от грижи за здраве и отглеждането им до конкретни породи и накрая може би ще разберете дали котката без козина би била подходяща за вас.

Как да се грижите за котките без козина?

Първото и най-важно нещо:

Преди да помислите как да си осиновите котка без козина, трябва да знаете, че те имат някои специфични нужди относно здраве, поддръжка и грижа за кожата.

Грижа за кожата

Някои котки без козина могат да имат малка финна козина, а други може да са напълно плешиви. И в двата случая липсва дългата козина, чрез която те абсорбират мастен секрет от кожата си (себум), което може да доведе до възможни проблеми. Ето защо те се нуждаят от редовно къпане.

Ако кожата на домашните ви любимци не е добре поддържана, може да се стигне до лепкаво натрупване на тялото или да възникнат кожни проблеми. Използвайте шампоан, специално създаден за котки и се стремете да къпете котката си без козина приблизително веднъж седмично.

При някои котки без козина също липсват мигли, което позволява на мръсотията да влиза по-лесно в очите. Трябва да се внимава и да се почистват очите правилно. Използвайте мокра кърпа и ги избършете внимателно, ако е необходимо.

Чувствителност към температури

Възможно ли е котката без козина да получи слънчево изгаряне? А дали е възможно котката без козина да изстине при студено време? Разбира се. Котките без козина могат да бъдат чувствителни както към студа, така и към слънцето.

Ако температурите падат, облечете котката си с пуловер. А що се отнася до слънцето – котките без козина трябва да бъдат ограничавани да се излагат на слънце (в пиковите часове). Запомнете: никога не използвайте слънцезащитен крем за хора върху котка.

Котките без козина са чувствителни както към студа, така и към слънцето

Здравословно хранене

Котките без козина имат бърз метаболизъм и е възможно да забележите, че ядат малко повече от другите котки. Тези котки могат да настинат по-бързо, не само защото имат по-малко козина, но и защото изразходват много енергия. Тъй като енергията и топлината са замесени в основата на бързият метаболизъм, тези котки се нуждаят от повече храна, за да останат активни и да им е топло. Уверете се, че сте избрали здравословна храна и й осигурявате достатъчно от нея, заедно с ежедневна смяна на водата.

А ако сме алергични към котките?

Може да изглежда нелогично, но котките без козина не са хипоалергенни. Те произвеждат протеин Fel d1, алерген, открит в секретите от пърхот и слюнка, който може да предизвика нежелани реакции у хората, алергични към котки.

Тези котки обаче отделят по-ниски количества от този протеин. Ето защо някои хора, които имат алергии, може да са в състояние да понасят съжителството с представител от котките без козина.

Породи котки без козина

Котките без козина биват отлични домашни любимци. Те може да изглеждат малко причудливи, но под всички тези бръчки се крият личности, които се привързват много бързо към човешкото си семейство и се открояват с изключителна любопитност и добронамереност. Някои хора може би са чували за котката сфинкс, но знаете ли, че има редица други породи котки без козина? Продължете да четете за да разберете повече:

Две котки от породата Сфинкс
Котки без козина от породата Сфинкс

Сфинкс

Сладък, наивен и изключителен ентусиаст, Сфинксът бива очарователен домашен любимец. Като цяло те са атлетични, обичат да са около хората (и дори някои кучета) и проявяват дружелюбно отношение към всеки, който срещат.

Не всички представители от породата Сфинкс са напълно без козина. Някои имат много фин мъх, който на допир наподобява нежно кадифе. Пигментацията е ясно видима върху кожата на сфинкса и може да има много шарки и цветове на кожата.

Тази котка няма мустаци или мигли. Кожата е набръчкана на части от главата, тялото и краката, но трябва да е опъната навсякъде другаде.

Котка от породата Петерболд
Котките от породата Петерболд са толкова приятни за гледане, колкото и за пипане.

Петерболд

Петерболд е елегантна руска порода с уникална козина. Котките от тази порода са любопитни, интелигентни и изключително социални. Наричани още Петербургски сфинкс, те се различават от сфинкса по това, че генът, който управлява липсата им на козина, е доминиращ, а не рецесивен. Котките може да са напълно без козина или може да имат козина, която да изглежда и да се чувства като повърхността на праскова. Петерболдите с по-дълга козина могат да се усещат на допир като плюшено кадифе или като буйна брада на мъж.

Котките от породата Петерболд са толкова приятни за гледане, колкото и за пипане.

Донски сфинкс бебешко коте
Донски котките са известни с това, че са много лоялни към стопаните си

Донски сфинкс

Често наричан Донски сфинкс, руски Донской, Дон без козина. Това е изключително интелигентна, красива любяща котка, която гледа директно в очите ви и сякаш прониква в самата ви душа. Външният им вид се характеризира с вълшебна хармония – средно голямо мускулесто телосложение, имат малко (или никаква) козина и набръчкана кожа, която наподобява човешката кожа.

Представителите от тази порода котки са приятелски предразположени и доста активни. Донски сфинкс котките са известни с това, че са много лоялни – всъщност лоялността им често се сравнява с тази на кучетата, а освен това са и изключително интелигентни и привързани.

Тези прекрасни „голи“ екзотични и набръчкани котки започват да набират популярност през последните години след коткоманите.
Котките без козина са резултат от генетични мутации. Някои котки имат много фин прилепнал косъм, а други са наистина гладки на допир.

Котките без козина изискват специфични грижи. Често се нуждаят от помощ, за да не изстинат, а кожата им трябва да бъде защитена от слънцето. Освен това някои породи котки без козина се нуждаят от редовни бани, за да се предотвратят натрупването на мастна тъкан или възможни гъбични инфекции.

Котките без козина на пръв поглед може да изглеждат малко странно и за някои хора дори плашещо, но зад цялата тази мистерия се крият едни очарователни, прекрасни домашни любимци.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest