Грижа за котките

На Разходка с Котка на Каишка

Първите разходки на котка на каишка
Първите разходки на котка на каишка

Първата разходка на вашата котка на каишка няма да е никак лесна задача. Въпреки това, с търпение и любов тя ще започне да се разхожда на каишка за нула време!

Кoгато започнете този процес, не забравяйте да възнаграждавате и насърчавате котето си. Обърнете внимание на личността на вашата котка: тя може да е или приключенски настроена или плашлива? А може би е срамежливка или по-скоро любопитна?

Не всички котки ще се адаптират лесно към носене на нашийник или разхождане с каишка.

Ето защо ви препоръчваме да тренирате котката да носи нашийника и да я разхождате на каишка от най-ранна възраст. Естествено, котенцата ще приемат този нов модел на разходка. Въпреки това, с търпение (насърчаване) възрастната котка също може да се научи как да се разхожда на каишка.

На разходка с котка – лесно и забавно

С тези лесни и прости стъпки, описани по-долу ви гарантираме, че разходката на каишка ще се превърне във вълнуващо преживяване за нула време:

  1. Купете удобна котешки нашийник и каишка;
  2. Нека котката ви свикне с идеята и чувството за носене на нашийник и каишка ;
  3. Възнаградете доброто поведение с лакомства;
  4. Нека котката ви носи нашийник и каишка във вашия дом, докато все още не е готова да излезе навън ;
  5. Тренирайте котката си да излиза навън, като започнете с много малки „пътешествия“ (т.е. проучване на градината или частите около входната врата на апартамента ви);
  6. Следвайте темпото на вашата котка през цялото време;
  7. След като сте минали успешно тези 6 стъпки, ви гарантираме ще сте готови да патиланствате в по-големи паркове с котката си на каишка

1. Купете удобна котешки нашийник и каишка

На първо място, инвестирайте в удобен нашийник, специално произведен за котки или котенца.

Първият нашийник, която купите може да бъде малко по-голям, но ще върши перфектна работа. Защо? Вашето котенце ще расте бързо в продължение на няколко седмици, така че инвестирането в малко по-голям нашийник ще им позволи да порастне в него, докато се порастне във възрастна котка.

Покупката на нашийник, който е малко по-голям, също ще им позволи да не се чувстват прекалено стегнати, докато практикуват свикнето.

Съвет: Когато пазарувате нашийник, препоръчваме да си купите такъв, който да се регулира както около врата и тялото / талията, така и да има дебел, мрежест материал, който покрива котката по-равномерно. Това позволява на врата, раменете и краката да бъдат безопасно и комфортно разположени.

2. Нека котката ви свикне с нашийникa и каишката

След като се сдобиете с подходящите нашийник и каишка, внимателно ги „запознайте“ с вашата котка. Оставете оборудването до храната, стойката за котки или до някое място, което котката ще свързва със задоволство.
Ако вашата котка свикне бързо да бъде вързана, чудесно! Ако не, практикувайте няколко дни, като я държите в скута си, със сложена каишката. Наградете я за добро поведение.

3. Наградете доброто поведение с лакомства

Асоциирането на похвали и лакомства с нашийника ще помогне на котката ви да свикне с каишката по-бързо. Повторете това упражнение, докато котката ви се чувства комфортно с нашийника и е в състояние да се разхожда  в къщата за продължителен период от време.

Естествено е котката ви да се съпротивлява на нашийника, след като успешно я завържете. Най-вероятно ще си легне и веднага ще се опита да го свали. Отвлечете вниманието на котката си от това на всяка цена.

Котка, която лежи в ръцете на собственика си
Насърчавайте доброто поведение на котката си

Предложете им лакомства, хвърлете топка, или някоя друга занимавка. Това ще помогне на котката ви да свикне с факта, че той / тя носи нещо. Оставете котката си да се разхожда сама с каишката.

Бъдете внимателни обаче, ако се опитат да го свалят, повторете тактиката си. След 15 минути носене (повече или по-малко, зависи от котето), внимателно вземете котката в скута си и й предложите награда и не забравяйте да я похвалите и погалите. След това внимателно откопчайте нашийника и го извадете бавно. Веднъж успешно премахната, предложете още една награда и похвала.

Повечето домашни котки, на които им се предостави възможност, ще се радват да бъдат на открито. А един от начините да ги предпазите е да ги научите да ходят на каишка. Преди да ги изведете навън обаче, ще трябва да ги научите да носят каишка и нашийник, тъй като това е неестествено за тях. В статията по-горе ви дадохме няколко трика. Ако искате научите още някои хитрини, последвайте продължението на статията „На Разходка с Котка на Каишка – част 2“.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар