Грижа за котките

Удачно ли е Котката да Спи при Нас?

Спящо котеце върху легло
Тихо! Котето спинка…

Някои хора твърдят, че кучетата са най-добрият приятел на човека, но това са тези хора, които явно никога не са имали малко сладко коте в дома си.

Въпреки че всяка котка е различна и индивидуална, всички те имат нещо общо. Освен, че могат да покорят всеки предмет със способности на супер коте, котките могат да се промъкнат в сърцата ни, носейки радост и щастие на всеки, когото реши да ги осинови.

Това може да включва и гушкане в леглото през нощта. Докато някои котки може да изглежда, че не се интересуват от нищо, други искат да бъдат максимално близки до техните човешки родители. И изглежда много хора предпочитат котешката компания по този начин.

Но дали котката ви спи спокойно през нощта, е друг въпрос. Докато споделяте едно легло, освен че, писанчето ви може да прекъсне вашият сън, е доста вероятно да ви донесе и редица други здравословни рискове.

Как котките могат да повлияят на съня ви

Котка, която спи върху лицето на човешкият си родител
Удобно място за спане, а?

Определено може да се почувстваме приятно и удобно, ако котката ни спи до нас в леглото. Някои писани обичат да си поспиват буквално на главата техните човешки родители. Един от основните недостатъци да спите в едно легло с вашият домашен любимец, е че котките са нощни животни, което би могло да бъде потенциална заплаха от прекъсване на съня ви през нощта.Много котки обичат да си играят, да драскат или дори да хапят човешките крака, движещи се под завивките. Ето защо ще се наложи да ангажирате котката си през деня, за да може през малките часове на денонощието и вие и тя да сте спокойни.

Друг проблем, би могъл да бъде свързан със здравето на човешките родители – алергия към котешкия пърхот или ако котето има бълхи, човекът може да нахапан от тях.

Котките с удоволствие биха се гушкали до човешкото бебе, но експертите съветват, косматковците да НЕ прекарват нощта с най-малките членове на семейството ни. Не е безопасно писанчетата да спят с бебета, тъй като съществува риск котката да задуши неволно пеленачето, докато спи върху неговите гърди или лице.
Ако пък котката се стресне или уплаши, бебето може да бъде ухапано, надраскано, докато тя се опита да избяга или да скочи. Котешките драскотини и ухапвания лесно може да предадат заболявания на пеленачето.

Можете да се консултирате с вашия ветеринарен лекар за начините да предпазите човешкото бебе от четириногият си приятел .

А какви могат да бъдат рисковете за котките, отглеждани на закрито и тези на открито?

Докато някои котки са напълно доволни от това, че никога не излизат навън и имат пълно надмощие над вътрешните си кралства, други котки водят дуели да защитят своята територия навън. За вторият вид котки, това може да представлява различни заплахи.

Рижаво коте с присвити очи
Редовно водите котката си на ветеринар

Котките, които излизат навън са изложени на повече преносители на болести. Това включва: заразяване от други котки, червеи, бълхи, кърлежи, комари и множество други насекоми.

Всички тези преносители на болести, представляват здравословни потенциални опастности, обичайни за вашата котка, като вируси, бактерии, паразити и много други инфекции.

А какви могат да бъдат тези заболявания? Стомашно-чревни червеи, трихофития, токсоплазмоза, чума – да, тази чума – и хантавирусна инфекция и списъкът може дълго да продължи

През летните месеци, когато кърлежите и другите паразити са по-активни, ветеринарните лекари препоръчват редовно да проверявате козината и кожата на котката си за наличие на кърлежи. Това е превантивна мярка, която ще предпази както котешкото, така и човешкото здраве.

В статията „Паразити при котките“ можете да научите повече за вътрешните и външни паразити.

И разбира се, най-добрият начин да намалите рисковете за здравето на вашата котка, е редовно да я водите на ветеринар.

Какво да имате предвид, когато се гушкате в едно легло с котка си

Коте в леглото ми
Коте в леглото ми

Дори да изглежда, че котките са прекалено своенравни и свободолюбиви, много от нашите пухкави приятели харесват да се гушкат. Има няколко неща обаче, които трябва да предприемем, преди да ги приютим в нашата спалня.

Първата и най-важна предпазна мярка е да сведем до минимум риска от предаване на болести. Един от начините е да се консултирате с вашите човешки лекари, включително педиатри.

Възрастни и деца с отслабена имунна система могат да бъдат изложени на по-висок риск от заразяване с животински болести.

Не се притискайте до своя пухкав приятел, ако забележите някакви признаци на заболяване като загуба на козина, кожни обриви, кихане, кашлица, летаргия, повръщане или диария.
В случаи като тези, заведете котката си на ветеринар и се уверете, че тя е напълно здрава, преди да я приютите в спалнята си.

Осъзнаването на рисковете, които могат да произтичат от споделянето на нашите легла с котешките ни приятели, може да ни помогне да избегнем опасности, свързани със здравето и да гарантираме много по-заслужаващи се моменти с любимите ни котки.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest