Грижа за котките, Поведение на котките

Овладейте Котката си През Нощта

Естественото поведение на котките…

Подобно на повечето хора, аз имам дълго работно време, така че когато пристигна у дома, единственото нещо за което си мисля, е пухкавата ми възглавница. Вместо това обаче, ме посрещат две лъскави очи, втренчени в мен, чакащи да бъдат нахранени. Няма проблем. След обилно ядене и малко гадене, комплекта очи се разпръсква. Време е за игра. Понякога това свирепо коте, скъпият ми Косматко, ще се заиграе с играчка мишка и ще я завърли под дивана в очакване да я взема, вместо него (той ме е обучил добре!). Със сигурност не мога да се дразня, в края на краищата, не съм бил вкъщи по цял ден, а той е имал доста време за сън.

Всъщност, дори да бях вкъщи, той сигурно ще спи по цял ден. Котките са нощни ловци по природа, което означава, че са най-активни от настъпването на вечерта до ранните сутрешни часове. Имайки предвид това и заедно с изключително доброто им зрение в тъмното, не е изобщо чудно, че са толкова активни през нощта, а ние не сме.

Дръжте котката си заета, докато сте на работа

Коте, което си играе с мишка
Котките обожават да си играят с мишки, дори те да са „изкуствени“

Има няколко начина, чрез които можете да задържите котката си заета през деня, така че тя да бъде по-малко активна през нощта. Осигурете на котката си играчки, които могат да бъдат подхвърляни наоколо: мишкитe играчки са особено забавни за тази цел. Дори има такива, които са напоени с коча билка. Редувайте често тези играчки, защото котките, като хората, се отегчават бързо. Можете също така да закупите скърцаща играчка мишка, която виси на еластична връв от вашата врата. Котките обичат да си играят с тях. За да освежите тези играчки, периодично ги потапяйте в торбичка с коча билка. Вашата котка ще мисли, че е нова.

Доста по-евтина алтернатива са хартиените торбички, които могат да бъдат много забавни. Котките обичат да се завират в хартиени торби. Можете да ги направите особено привлекателни, като хвърлите няколко играчки мишки вътре или като напръскате дъното с коча билка.

Черна котка, която дебне птица през прозореца
Ловецът си е ловец

Друга чудесна занимавка за вашата котка е да инсталирате хранилка за птици пред прозореца си. Направете достъпен перваза на прозореца и воала. Няма по-голямо удоволствие от това да наблюдаваш истински птици отблизо и наживо.

Неща, които трябва да направите, когато се приберете

Да, изморен сте, но е в полза на вашата котка, както и на онези дълбоки кръгове под очите ви, ще трябва да прекарате 15 минути в игра с вашата котка. Освен играта, ще трябва и да милвате, галите, та дори да й осигурите успокояващо разтриване на корема.

Трябва да знаете, че това е част от измамните митове, свързани с котешкото поведение и не всички котки харесват това. Естествено всяко правило си има и изключение и котки, които одобряват галнето по коремчето след игралната сесия.

След това, за да заспят със сигурност, можете да приключите вечерта с основното хранене. Има голяма вероятност котките да спят след голяма и обилна гощавка.

Какво да правите, ако котката ви се събужда през нощта

Добра идея ли е котето ви да спи в спалнята заедно с вас?
Добра идея ли е котето ви да спи в спалнята заедно с вас?

Водят се дискусии дали е удачно котката да спи при нас. В подкрепа на отрицателният отговор, някои котки не трябва да спят в спалнята заедно с вас, защото могат да започнат да хапят пръстите на краката ви или да си играят с потрепващите ви клепачи, докато спите. Ако котката ви драска на вратата посред нощ, можете да я обезкуражите, като поставите нещо пред вратата, което тя не харесва.

Ако вашата типично добре сдържана котка внезапно започне да броди неспокойно през нощта, или да плаче, може да се окаже, че проблема е медицински. Това би могло да се дължи например на свръхактивна щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм), която лесно се контролира с лекарства. При подобен случай се посъветвайте с вашия ветеринарен лекар.

Прекаленият нощен плач може да се дължи и на дефицит, свързан с възрастта, като загуба на слуха, зрението или обонянието. Опитайте да преместите купичките с храна и вода на котката си близо до леглото й и поставете тоалетната, така, че тя да има лесен достъп.

В други случаи ако оставите писанчето да спи близо до вас, това би могло да успокои и двама ви.

Ако котката ви се събужда през нощта, за да бъде хранена, опитайте автоматична хранилка с вграден таймер за подаване на храна по предварително зададен график. Задайте го да се отваря веднъж или два пъти през нощта. Котката ви трябва да се научи да чака от хранилката, а не да ви притеснява. Храненето на няколко малки порции през деня също може да помогне за ограничаване на прекомерния нощен апетит на вашата котка. Запазете най-голямото хранене точно преди лягане.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest