Поведение на котките

Измамни Митове за Котешкото Поведение

Котка, която хапе ръката на стопанина си
Котката, нашия доста често неразбран домашен любимец

Котките са едни от най-популярните домашни любимци, но те често остават неразбрани. Това отчасти се дължи на многото митове и стереотипи, които обикновено се говорят за котките. Време е да разграничите факта от измислицата, като разсеете четири често срещани мита за котките.

В продължение на горе споменатото прочетете „15 неща, Които Ядосаната Котка би Казала“

Мит 1:

Котките не могат да бъдат обучени

Съществува често срещано погрешно схващане, че котките не могат да бъдат обучавани или че обучението им е по-трудно, отколкото това на кучетата. И двете твърдения са неверни и могат да бъдат пагубни, когато собственикът на котка им повярва. Когато собствениците смятат, че писанките им не могат да бъдат обучени, те също вярват, че поведенческите проблеми на котките не могат да бъдат разрешени. Това често може да доведе до фатални последици за котките, включително евтаназия или изоставяне.

Истината е, че много проблеми свързани с котешкото поведение могат да бъдат разрешени и повярвайте, те са лесни за обучение. Котките могат да бъдат научени на основни поведенчески навици (насочване, внимание), на положително поведение (отрязване на ноктите, миене и други вид манипулации) и забавни трикове (преобръщане, подаване на лапа), та дори и да излезете на разходка с котката си на каишка.

Неимоверно бихте имали по-голям успех при дресирането на котката си, съсредоточавайки се върху положителното й поведение и награждавайки я за това, вместо непрекъснатото повтаряне на животното какво да не прави. Положителните методи на обучение ускоряват ученето, тъй като по този начин животните могат по-добре да разберат какво искаме от тях, вместо многократно да им казваме „не“. Тези методи помагат не само да се забавлява както учителя, така и за учащия, но също така създават ентусиазъм към ученето и насърчават креативността заедно с което се укрепва връзката между вас и вашият косматко.

Използването на средства, които котката със сигурност няма да хареса (т.е. пръскане с вода, шокиране, крещене, ударяне), не се препоръчват.

Мит 2

Когато вашата котка ви показва корема си, тя винаги иска да бъде галена

Много хора виждат това и го приемат като покана да разтрият корема на котката си, но повярвайте в повечето случаи това не е точно така.

Котките понякога се търкалят по гръб, за да покажат отбранителна стойка. Когато писанката ви почувства, че не може да се измъкне, тя ще се търкаля по гръб, за да използва по-добре ноктите и зъбите си срещу възможният хищник. Коремът на котката е много уязвима зона, защото съдържа много жизненоважни органи. Ето защо не го приемайте лично, ако котката ви почесва или ухапва, когато я търкате по корема.

Котка, лежаща на гърба си, излагайки на показ корема си в позната обстановка като дома си, също често може да съобщава, че е спокойна и се чувства в безопасност в обкръжението си. Котката се чувства толкова комфортно, че ще лежи по гърб и ще изложи жизненоважните си органи, вместо да се предпазва от хищници.

Освен това котките могат да лежат на гърба си, когато искат да играят. Това е моментът да извадите перовата пръчка или любимата й плюшена играчка. Избягвайте да използвате ръцете и краката си докато играете с вашата котка.

Най-добрият подход, когато видите котката ви да показва корема си, е да държите ръцете си настрана. Ако галите котката си, докато е обърната по гръб, избягвайте да галите корема, раменете, главата и брадичката. Наблюдавайте езика на тялото на вашата котка и ако на пръв поглед забележите че тя е превъзбудена, спрете да я галите и я оставете на спокойствие. Чести признаци на свръхвъзбуда са потрепване на опашка приклепване на ушите и мустаците, потрепване на кожата, изправяне на козината по тялото или опашката.

Мит 3

Котенцата не се нуждаят от социализация

Противно на общоприетото мнение, за котенцата е толкова важно да бъдат правилно социализирани и обучени, колкото и за кученцата.

Котките имат период на социализация през първите седмици от живота си. През този период те научават какво е безопасно и опасно в средата им. Някои сертифицирани консултанти за поведение на котки, ветеринарни болници и приюти за животни дори предлагат класове за социализация на котенца, често наричани детска градина за котета.

Лошата социализация може да доведе до страх от среща с нови хора, страх от други домашни любимци, бавно адаптиране към нова обстановка и чувство на страх и агресивност при посещение при ветеринар. Тези котки са по-склонни да изпаднат в стрес и / или страх и да започнат да уринират извън тоалетната си, което може да доведе до увреждане на връзката човек-животно и собствениците да приемат това котешко поведение за нормално.

От друга страна, добре социализираните котки, които са получили положителен опит около много различни хора, непознати котки, и нова среда, са по- добре благоприятно и социално предразположени.

Мит 4

Котките действат напук

За разлика от хората, котките не действат напук. Антропоморфизмът се определя като приписване на човешки характеристики на животно или предмет. Обикновено интерпретираме чувствата на животните въз основа на това, което виждаме като човешки език на тялото, а не на котешки език на тялото.

Естествено е да правим това, защото искаме да се свържем с нашите котки и това може да помогне за създаването на връзката между нас и нашият домашен любимец, но може да бъде и вредно.

Например, ако собственикът смята, че косматкото не използва тоалетната си по предназначение, по-вероятно е да подходи негативно към тази ситуация, което ще ескалира положението и ще навреди на връзката с котката им.

Ако се справят с действителните причини (стрес, страх, безпокойство, медицински проблем), собствениците ще подхождат към проблема съпричастно и ще получат помощта на котката, за да разрешат проблема.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар