Поведение на котките

Котките и Техните Имена

Разпознава ли котката своето име
Разпознава ли котката своето име

Котките знаят много неща: как да ловят мишки, какво означава звукът на отварящия се контейнер и дори как да превземат интернет.
Но един от въпросите, който много собственици винаги си задават е дали котките разпознават собствените си имена, способност, която е добре позната при кучетата.

В ново проучване на списанието Scientific Reports [1], психологът и експерт по котки Ацуко Сайто от Университет София в Токио [2] твърди, че те знаят имената си – дори когато са извикани от непознат.

Котките са любимото животно на Сайто и след като завършва докторантура по изучаване на приматите, тя насочва своите изследвания към котките – често неразбраните домашни любимци.

„Обичам котките. Толкова са сладки и толкова егоистични. Когато искат да бъдат докоснати, те ще дойдат при мен, но когато искат да останат сами, те просто ще си тръгнат “, казва тя през смях.

Нейните минали експерименти разкриват, че котките могат да интерпретират човешки жестове, за да намерят скрита храна, да разпознаят гласа на собственика си и да просят храна от човек, който ги гледа и да се обръщат на името си – всичко това предполага, че котките знаят имената си. [3]

Какво е името за котките?

Как реагира котката, когато чуе името си
Как реагира котката, когато чуе името си

Сайто и колегите тестват този въпрос, като наблюдават общо 78 домашни котки и котки, живеещи в кафенета с котки в Япония.

В домовете и кафенетата изследователите помолили собствениците и непознатите да назоват котки поименно, а след това са заснели видеозаписи, които показали разпознаване на имената, чрез движения на ушите, главата и размахване на опашката.

В поредица от четири различни експерименти, екипът открива, че котките показват смислен отговор на собствените си имена – дори след като чуват четири съществителни с подобно звучене или имената на други котки, живеещи в дома или кафенето с котки.

Котките са проявили интерес не само когато собствениците им се обадили поименно, но и когато и непознати са го направили.
Възможно е котките да са се научили да съчетават звука на името си с награди, като храна и галене„, обяснява Сайто.


„Това беше наистина добре направено проучване“, казва Дженифър Вонк, когнитивен психолог от Оукландския университет в Мичиган, която не е участвала в изследването.

Вонк направи подобен, анекдотичен експеримент със собствените си котки, в който съпругът й казва всякакви глупави имена с глас на песен, за да види дали домашните любимци отговарят. И обикновено те не отговаряли.

Предимството на кучетата

Котка или куче - кой разпознава по-добре името си
Котка или куче – кой разпознава по-добре името си

Сайто отбелязва, че кучетата са буквално родени да отговарят на имената си.

От векове хората селективно отглеждат кучета, които да бъдат послушни и отзивчиви. От друга страна, котките доста са се опитомили, откакто дивите котки започват да преследват мишки и плъхове в селскостопанските селища. Не само това, но домашните кучета имат 20 000-годишна преднина пред котките.

Също така едно от първите неща, които кучетата учат в училището за кучета, е как да отговорят на името си, което от своя страна ги улеснява в работата и социализацията.


„Ние винаги извеждаме кучета на разходки и ги представяме на нови хора. И разбира се, лесно можете да тренирате кучета с лакомства и други награди “, отбелязва Вонк.

„Ако доведете котки в лабораторията, те замръзват на място.“

И не забравяйте, дори и да излезете на разходка с котката ви на каишка, не я подценявайте твърде много. Котката ви може да се почувства сигурна и достатъчно комфортно, за да се разхожда свободно сама, но не й позволявайте защото  тя не е  куче и няма да може лесно да изпълнява командата ви, дори и да разпознава името си.

Еволюцията е в ход

Сайто отбелязва, че домашните котки все още се развиват – благодарение на нас, хората.

Това до известна степен е свързано и с продължителността на живота на котките.

До преди десетилетие или две повечето котки, отглеждани като домашни любимци прекарват по-голямата част от времето си навън, идвайки на закрито само през нощта или при лошо време.

С все повече и повече котки, прекарващи живота си в домашни условия и по-близък контакт с хората, способността на котката да разпознава и отговаря на нашите сигнали може да стане още по-осезаема.

„Социалната еволюция е продължаващ процес“, заключава Сайто.

Препратки

1 – Domestic cats (Felis catus) discriminate their names from other words
Atsuko Saito, Kazutaka Shinozuka, Yuki Ito & Toshikazu Hasegawa
2 – Университет София в Токио – Sophia University of Tokyo
3 – Cats may be able to recognize their own names The University of Tokio

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар