Поведение на котките

Щастлива ли е моята котка?

Малко рижаво, спящо котенце с опънати лапички
Кои са признаците, които показват, че котката ни е щастлива?

Всички искаме радостни домашни котета

Що се отнася до нас, „родителите на котки“, всички искаме щастливи котки и въпреки това често се съмняваме дали нашата котка е щастлива. Въпреки че всяка котка е индивидуална и подобно на хората, може да показва щастието си по различни начини, има някои универсални знаци доказващи това.

Вокални знаци

Определено вокалните котета са щастливи. Като цяло по-високите звуци са признак за „щастливи котки“, докато по-ниските могат показват неудовлетвореност. Тихите котки могат да изразят щастието с мълчание и да мяукат повече, за да изразят нещастие. Объркващо, нали?!

Но, затова обичаме нашите загадъчни котки! Въпреки че мърканията не винаги означават щастие, в по-голямата си част те могат да бъдат индикация за котешко задоволство или дори блаженство. Мъркането– звук, който много котки издават, е много добър показател за котешко щастие.

В статията „Интересни Котешки Факти“ може да намерите още полезна информация.

Език на тялото

Има много позиции на очите, ушите, козината и тялото, които показват кога една котка разстроена или удовлетворена. Например, отпуснатата доволна котка си почива с предни, прибрани лапи. Мигването на очите, е щастлив котешки жест. Внезапното разширяване на очите показва възбуда – щастие на пълен съд с храна, например, може да подтикне този рефлекс. Щастливите котки държат мустаци леко напред и козина гладка с отпусната опашка. „Радостната“ опашка на котка се изправя само във върха, показвайки „приветлив“ поздрав към хората и други домашни любимци, които котките считат за приятели.

Ангажиран и уверен

Щастлива котка проявява интерес към средата си. Tя може да играе ролята на „надзорната котка“ с лапа във всяко ново попълнение в къщата. Или може просто да гледа спокойно от разстояние. Уверените котета имат най-високия коефициент на щастие.

Игра

Котетата играят непрестанно и просто не знаят нищо по-добро от това да бъдат щастливи. Играта е чудесна индикация за щастие. С порастването на котките и напредването им в зряла възраст, игровата активност намалява. Но всякакво наличие на игра показва котешко щастие. Котките играят с други същества (и хора), които им харесват и на които имат доверие.

Сън

Котките могат да спят повече, когато са депресирани, но предпочитанията им за местоположение на сън могат да бъдат индикация за щастие. Спането с други котки и особено търсенето им, показва щастливи връзки с избраните приятели по дрямка. Ако котката ви избира за съквартирант, радвайте се! Това означава, че котето ви се доверява – в крайна сметка недоверието поражда нещастие.

Не забравяйте, ако котката ви спи прекалено много, това може да е признак за здравословен проблем.

Хранене

Щастливите котки имат добър апетит? О, те могат да ви блъфират и да ви обучат да им осигурявате специални лакомства или храна. Но в много отношения този вид манипулация може да се превърне в игра, която попада в подкатегорията от тази статия „Игра“.

Знаете ли да е удачно да храните котката си с вашата храна? Научете повече в статията „Човешката храна – полезна ли е за котката“.

Подобно на хората, котката ви ще се чувства щастлива, когато бъдат удовлетворени всичките й нужди и разбира се се чувства спокойна и защитена. Вашата котка може да почувства тези положителни емоции в няколко различни ситуации. Съществуват редица знаци, свързани с езика на тялото, които може да ви помогнат да разберете дали котката ви е щастлива.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest