Котешко здраве

Човешката Храна – Полезна ли е за Котката?

Някои човешки храни са полезни за вашата котка, но някои могат да бъдат изключително опасни

Водите ли борба с изкушението да давате на котката си остатъците направо от чинията си? Разбираме какво е, искате да възнаградите котката си, но не сте сигурни дали е безопасна човешката храна за вашият домашен любимец.

Когато става дума за храната на хората, която котките могат да ядат, трябва да сте внимателни! Яденето на нещо необичайно може да е токсично за тях.

В тази статия ще ви запознаем с човешките храни, които са подходящи за вашата котка, както и с тези храни, които могат да причинят здравословни проблеми, дори фатален край на вашият косматко.

И така, коя е

Човешката храна, която котките могат и не могат да ядат

Котките могат да ядат различни плодове, зеленчуци, месо, риба:

  • Пиле, пуйка, говеждо месо, пържола, черен дроб, сърца и друго месо;
  •      Ябълки, банани, пъпеш, боровинки;
  •      Сладък картоф, варени моркови, аспержи, тиквички;
  •      Яйца, рибни филета, риба тон, сардини, сьомга;

Въпреки че някои собственици, предпочитат да дават сурова храна на котката си, за предпочитане е ястията с яйца, зеленчуци, месо и риба да са минали предварителна термична обработка.

Котките не трябва следната човешка храна:

  •      кости;
  •      шоколад;
  •      грозде;
  •      авокадо;
  •      млечни продукти;
  •      лук или чесън

Може ли котките да ядат плодове? Да, но…

Плодовете като храна за котките
Плодовете като храна за котките

Някои плодове са напълно подходящи за котките, но внимавайте. Плодовете със семена (ябълки, кайсии, круши, грозде, череша) могат да бъдат изключително опасни за вашата котка.
Семената на тези плодове съдържат вредно вещество: цианогенен гликозид.

Ако не сте сигурни, просто не хранете котката си с нея или попитайте ветеринаря предварително.

За да ви помогнем, ще изложим 2 здравословни плодови алтернативи, които котките могат да ядат. Пъпеша (антиоксиданти и бета-каротин, която насърчава здравата кожа и здравето на очите) и боровинките (отличен източник на витамини А и С).

Може ли котките да ядат банани? ДА

Котка между чепка банани
Доколко са полезни бананите за вашата котка?

Бананите могат да бъдат чудесна човешка закуска за вашата котка. Те са чудесен източник на калий и разтворими фибри. Това е добра и здравословна лека закуска за пухчовците, стига да не го прехранвате с банани.

Ако имате котка, която харесва банани, няма проблем да й давате малки парченца банан от време на време. Но имайте предвид, че това е напълно неподходяща храна за котка. Вашата котка би се чувствала много по-добре, ако закуската й бъде на месна основа.

Може ли котките да ядат ябълки? Да, но…

Котенце, което се разхожда върху ябълки
Котките и така полезните ябълки

Да, котките могат да ядат ябълки, тъй като са богат източник на фибри и витамин С. Но е важно да се обелите кожата и семената. Както вече споменахме, семената са токсични за котките.

Както вече споменахме, семената съдържат цианид, който може да предизвика значителни здравословни проблеми за вашата котка. Сега, не се паникьосвайте! Ябълковите семена съдържат само малко количество цианид, но все пак е жизненоважно да не позволявате на котката да ги яде.

Ако все пак косматкото ви погълне стъбла, листа или семена от ябълка, незабавно трябва да се консултирате с вашия ветеринарен лекар.

Може ли котките да ядат грозде? НЕ

Котка, застанала до чаша вино, бутилка и гроздове
Не давайте на котката си да пие вино и другите производни на грозде

Котките трябва да избягват да ядат грозде, заради семената. Не забравяйте,  семената съдържат вредно вещество за вашата котка. По-добре е да не поемате риска и да избягвате отравянето на котката си, нали?

Въпреки че няма научни доказателства, че гроздето е токсично за котките, известно е, че този плод причинява тежка вреда на кучетата, включително остра бъбречна недостатъчност. Тъй като много храни, които са вредни за кучетата, също могат да навредят на котките, важно е да държите гроздето далеч от вашето коте. Ако вашата котка случайно яде грозде, следете за признаци на стомашно-чревени разстройства като диария или повръщане и не забравяйте да се свържете с вашия ветеринарен лекар.

Гроздето е сладко лакомство за нас хората, но нека бъдем сигурни, че го държим далеч от нашите пухкави приятели!

Може ли котките да ядат зеленчуци? Да, но…

Котка, приготвяща се да изяде броколи
Котките и зеленчуците

Да, котките могат да ядат зеленчуци, но само в малки количества. Също така е важно да са минали термична обработка. Препоръчваме ви да избягвате сурови зеленчуци, които вашата котка може да разгради трудно.

Препоръчителните варени зеленчуци за консумацията на котката ви са аспержи, тиквички и сладки картофи. Изброените зеленчуци спомагат за поддържането на здравословна храносмилателна система. Други полезни зеленчуци за вашите котки са: печени моркови, задушени броколи, зелен фасул.

Може ли котките да ядат лук или чесън? НЕ

Котенце, което гледа с интерес към лук и чесън
Лукът и чесънът са вредни за котката

Лукът и чесънът са две човешки храни които, котките трябва да се избягват на всяка цена.
Лукът и чесънът съдържат серни съединения, които са вредни за котките. Вашата котка може да ги повърне, да има анемия и тахикардия. Най-добре е да го избегнете.

Добро правило е никога да не хранят котката с храни, които съдържат лук или чесън. Дори  да е  малко количество, по-добре е да не ги излагате на риск, отколкото после  да съжалявате.

Котките са част от семейството, така че е естествено да искаме да споделяме храната си с тях. Въпреки че котката ви може да не се интересува от много неща, които ядете, тя във всеки един моммент може да се докопа до нещо, което не би трябвало да яде.

Всяка храна, която не е специално формулирана за котки, може да повлияе на храносмилателната система, причинявайки повръщане, диария или загуба на апетит.

В тази статия ви запознахме с част от вредните и не чак толкова човешки храни за вашият четириног приятел и следете за продължението на „Човешката Храна – Полезна или не за Котката – част 2“

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар