Грижа за котките

Как се Гледа Котка В Апартамент

Черно-бяла котка, която се излежана, необезпокоявана на пода в апартамента ви.
Доволна котка, отглеждана в апартамент

Котките може да са сладки и пухкави, но те също могат да бъдат предизвикателство за отглеждане, особено ако живеят в апартамент през цялото време. Котките са естествени ловци и се отегчават лесно, така че имат тенденция да бъдат любопитни към нови неща. Това може да доведе до някои проблеми, например когато решат да се катерят по завесите ви, за да получат по-добра поглед от вашата всекидневна.

Когато разберете основните нужди на котката си, тогава ще можете да отгледате здрава и щастлива котка и да живеете в хармония с нея.

Поддържайте живота на котката интересен

За повечето домашни котки, които живеят в апартамент, животът е скучен и монотонен. Така че трябва да ги държите заети колкото е възможно повече.

Котките се нуждаят от интерактивно време за игра, което ще задоволи ловните им инстинкти и ще ги поддържа активни и предотврати опастността от затластяване.
За вас, като собственик това означава да посигурите разнообразие от играчки и занимания, които да помогнат да се отървете от дундеста писана.

В статията „Котката – сама вкъщи“ сме ви подготвили интересни техники, които можете да приложите за да задържите вниманието на ващият косматко, докато не сте вкъщи.

Осигурете комфорт на вашата котка

Котките също се нуждаят от своето, собствено пространство. Може да не разполага с цяла стая, но се уверите, че вашата котка има специални зони от вашия дом, в които са разположени неините храна и вода, драскалка, легло и котешка тоалетна.

Местоположението на котешката тоалетна е от решаващо значение.
Най-добре е да я поставите в добре осветена и тиха част на вашия дом. Ако районът е твърде тъмен и страшен като мазе или шумно като перално помещение, котката може да спре да използва тоалетната си.

Знаете ли, че: Има три основни причини котката да ви уринира на неподходящите места: здравословни проблеми, проблеми с котешката тоалетна и поведенчески проблеми. В статията „Защо Котката Уринира Върху Всичко?“ ще научите повече по темата.

И другото важно нещо – поставете котешката храна и вода на различно място от тава с тоалетната. Подобно на вас, котките също не искат да се хранят там, където им е тоалетната.

Хранене на котката

За много котки е подходящо да се изработи схема на хранене, обикновено две хранения на ден, с интервал между 8 и 12 часа. В зависимост от размера и колко е активна, вашият ветеринарен лекар ще ви посъветва колко често и с какво количество вашият домашен любимец ще трябва да се храни.

И въпреки че може да се притеснявате, че котката ви ще огладнее, най-добре е да не оставяте купа с храна, която да стои навън през целия ден. Така котката може да реши да яде толкова, колкото може и иска, което би могло да е предпоставка да наддаде и дори да доведе до здравословен проблем.

Ако котката ви „проси“, когато седнете да се храните, постарайте се да не й давате от чинията си. Някои човешки храни са изключително вредни за котките: като лук, чесън, стафиди, някои ядки и шоколад. Други храни, като млякото, трудно се усвояват от много котета и могат да ги разболеят.

И трябва да сте сигурни, че котка ви има винаги достъп до прясна вода.

В статията „Човешката Храна – Полезна ли е за Котката?“ ще ви запознаем с човешките храни, които са подходящи за вашата котка, както и с тези храни, които могат да причинят здравословни проблеми, дори фатален край на вашият косматко.

Повечето специалисти по котки ще ви кажат, че е по-лесно да поддържате котка отглеждана само в апартамент, здрава, отколкото тази, която излиза навън, защото знаете какво прави и може бързо да й осигурите медицинска помощ, ако е болна.

Задържайки котката си на закрито, вие гарантирате нейната безопасност и намалявате шансовете й за нараняване и заболяване.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest