Грижа за котките, Котешко здраве

Защо Котката Уринира Върху Всичко?

Утрото е мрачно и вече закъснявате за работа. Миналата нощ сте забравили да сгънете прането. Вземате коша с чистото пране, очаквайки да извадите чисти дрехи, а вместо това усещате на допир нещо топло и влажно.

Ако имате повече от една котка, вероятно те са били там. За съжаление, след като котката започне да се изхожда извън тоалетната си, няма да е за дълго докато другите котки не направят същото, а вие вече си имате миризлив и лепкав проблем. Почистването на урината ще помогне за малко. За да решите проблема, обаче трябва да разберете причината. И така, защо моята котка уринира върху всичко?

Има три основни причини котката да ви уринира на неподходящите места: здравословни проблеми, проблеми с котешката тоалетна и поведенчески проблеми.

Котката и нейните хигиенни навици
Котката и нейните хигиенни навици

Здравословен проблем

Здравословните проблеми обикновено биват: инфекции на пикочните пътища, бъбречни проблеми или диабет. Ако котката ви започне да се изхожда извън тоалетната си, първата стъпка винаги трябва да бъде да отидете при ветеринарен лекар, за да изключите всички условия. Ако това не е възможно веднага, или смятате, че проблемът е повече от вероятно поведенчески, вариант е да опитате да направите тест на рН на урината. Те са достъпни онлайн и в почти всеки магазин за домашни любимци.

Тъй като темата е обширна и често срещана, е важно да знаете за „10 Най-чести Причини за Проблеми с Уринарния Тракт при Котките“.

Проблеми с котешката тоалетна

Макар че цялата тази статия е за проблеми, свързани с тоалетната на вашата котка,  този раздел разглежда конкретно проблемите с косматкото и неговата тоалетна. Най-честата причина вашата котка да уринира извън обособените за това места, са тоалетните, които не се променят според претенциите и желанията на вашата писана.

Котката е тази, която избира тоалетната си
Котката е тази, която избира тоалетната си

Недостатъчното количество смес в тоалетната също е често срещана причина. Друга възможна вероятност е, че самата тоалетна може да обезкуражи правилното й използване. Някои котки не харесват покрити кутии, защото улавят миризми. Затворените тоалетни пък могат да бъдат плашещи и за някои.

Някои косматковци предпочитат определени текстури постелки за котешка тоалетна. Котките обикновено предпочитат постелки, които да са възможно най-финни. Ароматизираните постелки могат да бъдат проблематични, защото някои котки интерпретират ароматизираното постеля като друга котка и тоалетната им като принадлежаща на другата котка (дори и да не съществува). По същата причина някои котки могат да започнат да уринират извън нея, ако към прането си използвате ароматизиран почистващ препарат или ако някой от членовете на домакинството сменя парфюмите.

Трябва също така да знаете, че ако котката ви ходи до тоалетна извън предназначените места, тя просто се отвръщава от мръсната котешка тоалетна. Да, точно така, котките са като нас, хората и могат да бъдат изключително недоволни ако тоалетаната им е мръсна.

Поведенчески въпроси

Котките са изключително териториални животни. Почти всичко, което правят, докато са будни включва от търкане на муцунките в предмети до надраскване на някоя повърхност. Това е опит да маркират територията си и основатени доказателства, че територията е много важна част от психологията на котките.

В колониите с диви котки, групи от котки окупират колективна територия, за която си представете, че е като за квартал. След това, всяка отделна котка предявява претенции за собствения си парцел земя, който в случая играе ролята на къщи. По-голямата част от времето котките преговарят за територията сами, но понякога има и гранични спорове. За нас хората това би изглеждало по следният начин: в квартала има само ограничен брой къщи и някой не получава къщата, която иска, или трябва да живее със съквартирант. За да претендира за територия, котката опира на това, а вие се сдобивате с „воняща придобивка“.

Коте, което явно не си харесва тоалетната
Коте, което явно не си харесва тоалетната

Това, което трябва да направите, е да им помогнете да разберат къде са „границите“. Най-лесният начин да направите това е да „блокирате“ котката в стаята сама за известно време. След това тя може да претендира за всяка стая като нейната и мирно да я „депозира“. Банята е най-доброто място, защото е по-лесна за почистване.

Повечето проблеми с котешката тоалетна се разрешават лесно преди да ескалират, ако сте проактивни и действате бързо. Ако горните съвети не работят, не се страхувайте да се допитате до вашия ветеринарен лекар – те имат дългогодишен опит да помагат на хората да се справят с проблемите, точно като вашите.

Share on Facebook Share on Tweeter Pin on Pinterest

Вашият коментар